ČEKAJU SE PRIJEDLOZI

18 milijuna kuna za projekte umjetnosti i kulture za mlade

Program je usmjeren na prevladavanje ograničenja pristupa mladih osoba kulturnim i umjetničkim sadržajima i aktivnostima te poticanje mladih da aktivno sudjeluju u kulturnome životu zajednice
 Elvir Tabaković / HANZA MEDIA

ZAGREB - Informativna radionica na kojoj se zainteresirani sudionici informiraju o ciljevima i kriterijima poziva na dostavu projektnih prijedloga "Umjetnost i kultura za mlade" održava se u Zagrebu.

Radionicu organiziraju Ministarstvo kulture i Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva organizira, a sudionicima su se obratili državni tajnik u Ministarstvu kulture Krešimir Partl, državna tajnica u Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava Katarina Ivanković Knežević i državna tajnica u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova EU Spomenka Đurić. Poziv se provodi u sklopu operativnog programa "Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020."

Državni tajnik u Ministarstvu kulture Partl izvijestio je sudionike radionice kako na raspolaganju imaju 18 milijuna kuna, od čega je 85 posto iz EU fondova, a 15 posto u njima sudjeluje Ministarstvo kulture.

Partl je pozvao sudionike da svojim dobrim projektima nastoje povući što više sredstava iz ponuđenih fondova.

Državna tajnica u Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava Katarina Ivanković Knežević podsjetila je kako poziv za dostavu projektnih prijedloga sadrži i socijalno uključivanje mladih te nakon uključivanja i mogućnust ostanka u zaposlenosti.

Po riječima državne tajnice iz Ministartva regionalnoga razvoja i fondova EU Spomenke Đurić ova su sredstva namijenjena za mladež između 15 i 25 godina. Poručila je i kako će Vlada učiniti sve kako bi se mladi ljudi zadržali u zemlji, a oni koji su otišli da se vrate natrag. U razdoblju do 2020. godine u EU fondovima imaju na raspolaganju 10,7 milijarda kuna za projekte, istaknula je.

Ministarstvo kulture objavilo je 12. prosinca 2016. otvoreni (privremeni) poziv na dostavu projektnih prijedloga pod nazivom "Umjetnost i kultura za mlade".

Poziv se provodi u okviru Operativnoga programa "Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020.", a usmjeren je na prevladavanje ograničenja pristupa mladih osoba kulturnim i umjetničkim sadržajima i aktivnostima te poticanje mladih da aktivno sudjeluju u kulturnome životu zajednice.

Za financiranje su prihvatljive aktivnosti pripreme i provedbe umjetničkih radionica za mlade u srednjim školama, posebno u manje razvijenim područjima Republike Hrvatske, aktivnosti pripreme i provedbe umjetničkih radionica za mladež u nepovoljnome položaju te priprema i provedba kulturno-umjetničkih programa ustanova u kulturi, umjetničkih organizacija i udruga u području kulture i umjetnosti.

Prihvatljivi su prijavitelji organizacije civilnoga društva (umjetničke organizacije, udruge u području kulture i umjetnosti, udruge u području socijalnih djelatnosti, zaklade), ustanove u kulturi, jedinice lokalne i područne samouprave.

Ukupni iznos nepovratnih sredstava iznosi 18 milijuna kuna. Udio financiranja po pojedinome projektu iznosi 100 posto prihvatljivih troškova, od čega je 85 posto osigurano iz sredstava Europskoga socijalnog fonda (ESF-a), dok obvezni udio nacionalnoga sufinanciranja od 15 posto osigurava Ministarstvo kulture iz Državnoga proračuna.

Poziv je otvoren do 28. veljače 2017.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2023 01:29