DOGOVOR ZA UREDE

1900 EURA ZA KVADRAT Devet dana prije uhićenja Bandić sklopio posljednji posao s nekretninama

Grad je platio 1900 eura za kvadrat ureda na Sv. Duhu
 Dragan Matić/CROPIX

Devet dana prije nego što ga je odvela policija, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić sklopio je jedan od svojih posljednjih unosnih nekretninskih poslova.

Od građevinske tvrtke Haljevo d.o.o kupio je dva poslovna prostora veličine 130,25 četvorna metra i šest parkirnih mjesta, i to kako bi u njih smjestio Mjesni odbor Sveti Duh, kojem je pored svih slobodnih gradskih prostora naglo ponestalo prostorija za rad.

Za tih 130 kvadrata Grad Zagreb tvrtki Haljevo d.o.o platit će 2,43 milijuna kuna, odnosno 1900 eura po četvornom metru poslovnog prostora, kad se od ukupne cijene oduzme 75 tisuća eura, koliko će grad Haljevu platiti za šest parkirnih mjesta.

Pritom je interesantno kako je gradonačelnik Milan Bandić 10. listopada ove godine poslovne prostore kupio od investitora koji je na Svetom Duhu svoj stambeno-poslovni kompleks gradio uz pomoć jedne od 215 izmjena GUP-a i UPU-a, a zbog kojih je USKOK sredinom prošle godine pokrenuo istragu.

Tvrtka Haljevo, u vlasništvu Mire Džajkića, naime, u ulicama Dunjevac i Sokolovac izgradila je stambeno-poslovni kompleks, a upravo se na Svetom Duhu dogodila izmjena UPU-a, i to tako da je u njemu promijenjena lokacija za izgradnju trgovačkog centra u sklopu garaže objekta. Tvrtka Haljevo, prema podacima s Poslovne Hrvatske, u vlasništvu je poduzetnika Mire Džajkića.

Iako ima godišnje prihode od 26 milijuna kuna, prošlu je godinu završila s gubitkom od 6 milijuna kuna, tekućim obvezama od 43 milijuna, nula zaposlenih i “preporučenom provjerom poslovanja”. Gradonačelnik Bandić, međutim, mirno je s Haljevom sklopio ugovor za kupnju poslovnog prostora jer je imao već prijašnjeg iskustva u poslovanju s Mirom Džajkićem, preko tvrtki Haljevo d.o.o, i Komgra d.o.o.

Naime, Grad Zagreb je od Haljeva i Zagreb-montaže 2012. godine za 10,8 milijuna kuna kupio poslovni prostor za potrebe predškolske ustanove, takozvani prvi vrtić po sistemu “ključ u ruke”, potpuno uređen, veličine 663 četvorna metra.

Tvrtka Komgra, s kojom je Grad Zagreb ranije sklapao ugovore, isto ne posluje najbolje - u predstečajnoj je nagodbi, vrijednoj 1,5 milijuna kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 22:43