VAŽAN SKUP U SPLITU

20 NAJSTUDENATA MEDICINE NAGRAĐENI SUDJELOVANJEM NA SKUPU NOBELOVACA Primorac: Uzalud nam autoputovi i mostovi, ako nećemo investirati u najizvrsnije

 
Nagrađeni studenti s prof.dr. Primorcem i dr.sc. Luetićem
 Tajana Pilko Koštan, dipl.fon., Hrvatska liječnička komora

Tijekom tiskovne konferencije u Hrvatskoj liječničkoj komori (HLK) prof. dr. sc. Dragan Primorac, predsjednik i osnivač Međunarodnog društva primijenjenih bioloških znanosti (ISABS), i prvi potpredsjednik/v.d. predsjednika HLK dr. sc. Krešimir Luetić najavili su da su u suradnji s dekanima hrvatskih medicinskih fakulteta odabrali 20-ak najizvrsnijih studenata hrvatskih medicinskih fakulteta koji će uz potporu i organizaciju HLK-a i ISABS-a sudjelovati i u radu “11th ISABS Conference on Forensic and Anthropologic Genetics and Mayo Clinic Lectures in Individualized Medicine”, koja se od 17. do 22. lipnja 2019. godine održava u Splitu. Ovime HLK i ISABS snažno podupiru izvrsnost u edukaciji budućih liječnika.

ISABS-ova konferencija www.isabs.net jedan je od najznačajnijih svjetskih znanstvenih događaja iz područja personalizirane medicine te antropološke i forenzičke genetike i ove godine će okupiti oko 600 vodećih svjetskih znanstvenika i kliničara među kojima su i četiri dobitnika Nobelove nagrade (Ada Yonath, Avram Hershko, Robert Huber, Paul Modrich), te niz kandidata za Nobelovu nagradu. U radu konferencije sudjelovat će znanstvenici i liječnici iz vodećih svjetskih institucija uključujući Harvard School of Medicine, Princeton University, Duke University, University of Stanford, Max-Planck Institute, Case Western Reserve University, MIT, Penn State University, University of New Haven, Columbia University, Mayo Clinic, UPenn, George Washington University, King’s College, UC Davis, University of California-Berkley, itd.

Glavne teme 11. ISABS konferencije su personalizirana i regenerativna medicina, farmakogenomika, molekularna dijagnostika, terapija matičnim stanicama, epigenetika, mikrobiom, genetika raka, imunoterapija forenzička i antropološka genetika, analize drevne DNA itd.

ISABS-ove konferencije se održavanju svake druge godine, a uz Međunarodno društvo primijenjenih bioloških znanosti (ISABS), organiziraju ih Mayo Clinic i Specijalna bolnica Sv. Katarina, Europski centar izvrsnosti. Mayo Clinic, vodeća je američka zdravstvena institucija s godišnjim prihodima od $11 milijardi i s 63 000 zaposlenih.

- Hrvatska liječnička komora je ponosna što je partner ISABS-u i zahvaljujem prof.dr. Draganu Primorcu u organizaciji ovogodišnje konferencije koja je jedan od najznačajnijih svjetskih događaja. Našim studentima medicine želimo omogućiti da pred kraj studija započnu sa znanstvenim usavršavanjem, ali i poslati im poruku da svoju budućnost, kako znanstvenu, tako i stručnu, mogu i trebaju razvijati u Republici Hrvatskoj, izjavio je Krešimir Luetić.

Tajana Pilko Koštan, dipl.fon., Hrvatska liječnička komora
Krešimir Luetić

- Budućnost Hrvatske mora biti temeljena na ulaganju u najizvrsnije. Uzalud nam autoputovi, novoizgrađeni mostovi, ako Hrvatska neće investirati u najizvrsnije i ako će mladi budućnost tražiti izvan Hrvatske. Ovim događajem Hrvatsku snažno pozicioniramo u svjetskoj znanosti i medicini, a ovdje posebno želim zahvaliti kolegama s vodeće američke zdravstvene institucije Mayo Clinic s kojom surađujemo više od 15 godina te Američkoj akademiji za forenzične znanosti na velikoj potpori. Hvala Hrvatskoj liječničkoj komori i Hrvatskoj turističkoj zajednici na partnerskom odnosu u organizaciji ovog događaja kao i Gradu Splitu, Splitsko-dalmatinskoj županiji, Sveučilištu u Splitu, Gradu Solinu, Općini Podstrana i svima onima koji su pružili golemu logističku kako bi ovaj događaj u najboljem svjetlu tih dana predstavljao našu Domovinu, izjavio je prof.dr. Dragan Primorac.

Tajana Pilko Koštan, dipl.fon., Hrvatska liječnička komora
Dragan Primorac

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. ožujak 2024 16:01