OSTALI BEZ UGOVORA

'200.000 NAŠIH PACIJENATA MORA NA PRETRPANE LISTE ČEKANJA. CT RADIMO DO 31. SRPNJA' Medikol više ne surađuje sa HZZO-om

 Saša Midžor sučić/CROPIX

Poliklinika Medikol izvijestila je danas priopćenjem kako PET/CT dijagnostiku, kao ugovorna strana s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje (HZZO), obavlja još samo dva tjedna - do 31. srpnja.

Navodi da je razlog tomu što je danas, tijekom arbitražnog postupka u Hrvatskome zavodu za zdravstveno osiguranje (HZZO), odbijeno ugovaranje za sve ponuđene djelatnosti te poliklinike u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku te za djelatnost radiologije u Čakovcu.

Dodaje se da je odluka o odbijanju daljnje suradnje HZZO-a s Poliklinikom Medikol donesena u arbitražnome vijeću s tri glasa protiv i dva glasa za nastavak suradnje. Protiv nastavka suradnje glasovala su dva predstavnika HZZO-a i predstavnik Ministarstva zdravlja, a predstavnik Hrvatske liječničke komore i predstavnik Poliklinike Medikol glasovali za produžetak ugovora o suradnji. Trojica članova vijeća, koji su bili protiv nastavka suradnje, pozvali su se na tvrdnju da je popunjena Mreža za sekundarno-konzilijarnu zdravstvenu zaštitu, iako to, navodi se, uopće nije bio uvjet, odnosno kriterij za odabir po natječaju.

"Onda se nije ni trebao odvijati arbitražni postupak zato što je svrha natječaja po HZZO-u bila popunjavanje mreže javnoga zdravstva, a ona je za javno zdravstvo već popunjena pa za Polikliniku Medikol nema mjesta. To je bit ove cjelokupne pravne situacije", izjavio je nakon održanog arbitražnog postupka pravni zastupnik Poliklinike Medikol odvjetnik Veljko Miljević.

Ukazuje se na to da će, u skladu s današnjom odlukom, na jesen svi pacijenti koji su kod privatnika obavljali MR, CT i UZV pretrage, internističke i neurološke preglede i dijagnostičke postupke, kao i kompletnu ambulantnu fizikalnu terapiju, morati na pretrpane liste čekanja po bolnicama i na navedene pretrage čekati po nekoliko mjeseci, ako ne i više od godinu dana.

Ističe se da zbog razvrgavanja ugovora s privatnicima, Ministarstvo zdravlja trguje zdravljem i životima pacijenat a jer je pitanje koliko će njih na kraju uspjeti dočekati da obave potrebne dijagnostičke pretrage i terapijske postupke.

U Poliklinici Medikol svjesni su da je država u nezavidnoj financijskoj situaciji koja se reflektira i na zdravstveni sektor, ali im nije jasno kako će bolnice diljem Hrvatske biti u stanju na jesen 'prihvatiti' oko 200.000 dodatnih pacijenata, koliko ih je je samo Medikol imao prošle godine u Zagrebu, Splitu, Rijeci, Čakovcu i Osijeku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 16:19