MUKE ZBOG POTKORNJAKA

20.000 STABALA KOJA ĆE BITI POSJEČENA S MARJANA ĆE IZVLAČITI KONJI? Zaštitari životinja zgroženi, organizatori sječe priznali: 'Razmatramo tu opciju'

 
 Duje Klaric / CROPIX

Poznato je kako se s Marjana treba ukloniti 20 tisuća stabala zaraženih potkornjakom, no nejasno je kako će ta stabla biti uklonjena s brda.

Najava da će to sigurno raditi konji, što se spominjalo od početka godine, zamijenjeno je najavom da će se konji koristiti samo da terenima koji to traže. Netko iz Kriznog stožera Park šume Marjan valjda je pročitao Zakon o zaštiti životinja, smatraju aktivisti, u kojem stoji da je zabranjeno korištenje kopitara za izvlačenje trupaca iz šuma i iznošenje ogrjevnog drva, osim u teško pristupačnim područjima gdje to nije moguće bez korištenja kopitara.

Prijatelji životinja podigli su prašinu u ovom slučaju, jer im je s terena javljeno da su konji već stigli. Fotografije nemaju, ali dojava je tu. Luka Oman, predsjednik udruge, upozorio je kako je korištenje konja na Marjanu protuzakonito bez izrađenog stručnog elaborata da se zaista radi o nepristupačnom području na koje ne može pristupiti nikakva mehanizacija, a što je nužno kako bi se spriječila zloupotreba ove zakonske zabrane.

U udruzi strahuju kako će brojne životinje stradati. Isto brine i mnoge ljubitelje životinja u samom Splitu.

- Koja će inspekcija dolaziti u šumu, nadzirati kakav je teren, je li nužno da je konj tamo, koliku težinu nosi, koliko dugo to radi, ima li rana na tijelu? Nitko. Zato ovo nije dobro, nikako. Živimo u 21. stoljeću i nevjerojatna je ideja da nema drugog rješenja nego da konj vuče trupce - slažu se ljubitelji životinja i upućuju na podatke koje su objavili Prijatelji životinja: od dugotrajne izloženosti samo težini jahača, kod konja dolazi do prekida mikrocirkulacije krvi i limfe zbog stalnog pritiska u leđnom mišićnom tkivu.

Deformacije tkiva u leđima počinju već nakon 12 minuta izloženosti težini jahača, a nakon 30 minuta prisutna je bol, dok sve iznad 30 minuta dovodi do djelomične ili potpune distrofije mišića. Konji natovareni drvima, čija težina daleko premašuje težinu jahača, pa čak i težinu samih konja, izloženi su nezamislivoj boli.

No, u kriznom stožeru tvrde kako konji nisu došli te da još nisu odabrali način rada, kao ni izvođača radova u šumi. Konji su opcija koja je moguća, priznaje Nenad Ružić iz stožera, ali samo zato da se ne ošteti priroda.

- U Park šumu ne smije mehanizacija, pa će se sve raditi ručno. Konj, jedan jedini, zamjenjuje 20 ljudi. Situacija je takva da se ne može oslanjati samo na volontere. Ali sve te udruge trebaju znati: ako se uzmu konji, neće to biti Divlji zapad. Unajmit ćemo ih od licencirane tvrtke, koja će paziti na njih, jer im nije u interesu da im oštetimo vlasništvo. Bit će tamo i veterinari - najavljuje Ružić.

Dodaje da i oni žele, ako je to moguće, izbjeći konjsku radnu snagu na Marjanu. No, činjenica je da su im ruke prilično svezane, jer posao mora biti gotov do 1. travnja.

- Ja ne određujem, meni je svejedno. Trupce treba ukloniti, to svi znamo - zaključuje Ružić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 15:42