POTRES U ZAGREBU

27 OZLIJEĐENIH OSOBA U POTRESU U ZAGREBU, OBJAVLJENE NOVE INFORMACIJE O RAZMJERIMA ŠTETE: Prijavljena oštećenja na čak 600 zgrada!

Od posljedica potresa, prema posljednjim informacijama, ukupno je ozlijeđeno 27 osoba od čega 17 osoba s teškim ozljedama. Za život jedne djevojčice još se uvijek intenzivno bore liječnici, a osim nje još je 11 osoba hospitalizirano dok su ostali otpušteni na kućnu njegu
Prizori iz Zagreba nakon dva snažna potres
 Boris Kovačev / Goran Mehkek / Damjan Tadić / Ranko Šuvar / Ronald Goršić / Bruno Konjević / Hanza Media

Zagrebačka policija je objavila prve podatke vezane za potres u Zagreb i okolicu - do 11 sati na području Policijske uprave zagrebačke policija ima informaciju o ukupno 66 oštećenih objekata i 23 osobna automobila.

- Najveći broj objekata i osobnih automobila oštećen je u samom centru Grada. Oštećene su Zagrebačka katedrala i crkva u Palmotićevoj ulici, a na području Dubrave uz dojave o oštećenjima više objekata, oštećena je i crkva u Čučerju - stoji u priopćenju policije.

No, prema informacijama s terena, koje smo dobili od ministarstva graditeljstva, od timova građevinskih stručnjaka koji pregledavaju zgrade prijavljeno je oštećenje na više od 600 zgrada. U obilasku Zagreba trenutno je više od 55 timova s više od 150 ljudi.

Od posljedica potresa, prema posljednjim informacijama, ukupno je ozlijeđeno 27 osoba od čega 17 osoba s teškim ozljedama. Za život jedne djevojčice još se uvijek intenzivno bore liječnici, a osim nje još je 11 osoba hospitalizirano dok su ostali otpušteni na kućnu njegu.

Zagreb je ujutro pogodio cijeli niz potresa, a najjači se dogodio u 6.24. Prema podacima Seizmološke službe Hrvatske, magnituda je iznosila 5.5.

Snažna podrhtavanja tla izazvala su paniku među građanima koji su istrčali iz svojih domova, te se sklonili na mjesta koje su smatrali sigurnima. U tih sat vremena u Zagrebu je vladala apsolutna anarhija, neki dijelovi grada ostali su i bez struje, semafori su se ugasili, pred benzinskim pumpama počele su se formirati ogromne kolone...

Upravo je u tim trenucima promet možda bio veća opasnost od samog potresa, budući da su rijetki stajali na crvenom svjetlu.

- Ovo u životu nisam vidio, sa 100 km/h jurili su kroz crvena svjetla. Mislio sam da će se dogoditi tragedija - rekao nam je jedan čitatelj koji se u tim trenucima zatekao u centru grada.

Centar grada u tim trenucima zaista je izgledao kao kulisa za filmove apokalipse. Posvuda ruševine i razbijeni automobili, 'obezglavljena' katedrala, stotine građa umotani u deke po parkovima...

Pravi kaos je nastao i u zagrebačkim bolnicama gdje je također bilo većih oštećenja. Posebno je potresna scena bila ona ispred rodilišta u Petrovoj gdje su majke s bebama naprasno morale izaći na ulicu po velikoj hladnoći.

U bolnicu se na kraju nisu ni vratili, jer je procijenjeno da stara zgrada u Petrovoj nije sigurna. Prebačene su u noviju zgradu, a dio njih u Dubravu, a vrijedi istaknuti da su u velikoj akciji 'selidbe' svoj obol dali i pripadnici Bad Blue Boysa.

Policija je četiri sata nakon potresa odlučila zatvoriti Trg bana Josipa Jelačića i okolne ulice, a u istim trenucima na trgu su se stacionirali kamioni Hrvatske vojske čiji će pripadnici pomoći u raščišćavanju grada.

Situacija u hrvatskoj metropoli počela se normalizirati tek oko podneva.

FOTOGALERIJA: Zagreb nakon potresa

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. listopad 2021 22:37