OSMA OBLJETNICA

'2920 DANA BEZ ISTINE' Suze za stradale u kornatskoj tragediji, rodbina i dalje ne vjeruje u tezu o eruptivnom požaru

S brda iznad uvale Šipnate prema nebu je pušteno više stotina bijelih balona s imenima poginulih vatrogasaca i s natpisom '2920 dana bez istine'
 Nikša Stipaničev / CROPIX

Na otoku Velikom Kornatu u nedjelju je obilježena tužna osma godišnjica najveće tragedije u povijesti hrvatskog vatrogastva u kojom je smrtno stradalo 12 vatrogasaca iz Šibenika, Vodica i Tisnoga. S brda iznad uvale Šipnate prema nebu je pušteno više stotina bijelih balona s imenima poginulih vatrogasaca i s natpisom '2920 dana bez istine'. Ovim činom s mjesta pogibije u klancu podno Velog vrha, obitelji, prijatelji i kolege stradalih gasitelja još jednom su odaslali poruku javnosti i relevatnim državnim institucijama da ni nakon osam godina ne prihvaćaju službenu teoriju ekspertne skupine o eruptivnom požaru kao jedinom razlogu smrti njihovih najmilijih.

- Svi roditelji i sve obitelji i dalje tražimo da se obznani prava istina o pogibiji naše djece. Ne znam za druge roditelje, ali osobno nisam ogorčen i vjerujem da će istina kad-tad izaći na vidjelo. Poručio bih svima koji je i dalje skrivaju, da istina oslobađa, a svima njima kao vjernik opraštam, jer kršćanski je praštati – kazao je u ime obitelji Vodičanin Ivica Strikoman, otac poginulog Hrvoja (18), pripadnika DVD-a Vodice.

FOTOGALERIJA: Komemoracija za stradale vatrogasce

U suzama i molitvi, obitelji i prijatelji su za svoje voljene zapalili svijeće i položili bukete cvijeća podno 12 velikih suhozidnih križeva na mjestima pogibije. U kapelici sv. Florijana sagrađenoj u spomen na kornatske heroje, prigodno bogoslužje predvodio je fra Ivan Penava. Podno kamenog zida položeni su vijenci brojnih izaslanstava.

U ime predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović vijenac je položio njezin izaslanik Andro Krstulović Opara, u ime predsjednika Sabora Josipa Leke saborska zastupnica Ingrid Antičević-Marinović, a u ime Vlade RH, ravnatelj policije Ivan Dominić kao izaslanik ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića. Paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca počast poginulim vatrogascima odao je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković, Ante Sanader, predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice, Zoran Smolić, predsjednik Županijske vatrogasne zjednice te čelnici Grada Šibenika Grada Vodica, Općine Tisno i Općine Murter-Kornati.

Na mjestu tragedije svojoj braći po poslu počast su odali mnogobrojni vatrogasci iz svih krajeva Hrvatske, ali i iz susjednih država – Slovenije, BIH i Crne Gore.

- Na ovom tužnom mjestu u proteklih osam godina puno je bilo boli i mnogo je suza proliveno. I danas smo na dostojanstven način i molitvom odali počast našim poginulim vatrogascima, činit ćemo to ubuduće i uspomena na njih ne smije nikad izblijediti. Bilo što drugo da kažem bilo bi neprimjereno ovom trenutku i mjestu jer sudski proces za kornatsku tragediju još nije okončan – kazao je za Jutarnji Andro Krstulović Opara, izaslanik predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović.

- Pogibija dvanaestorice naših hrabrih gasitelja na otoku Kornatu najveća je tragedija u povijesti hrvatskog vatrogastva. Nažalost, takve tragedije događaju se svugdje u svijetu, a ovih smo dana bili svjedoci još jedne u SAD-u. U ovih osam godina, protupožarni sustav u našoj državi podignut je na jednu višu i kvalitetniju razinu i spremni smo na sve izazove što se potvrdilo i tijekom ove ljetne požarne sezone. Svi pripadnici od DVD-a do javnih vatrogasnih postrojbi ne mogu obavljati taj posao ako ne prođu kvalitetnu obuku i polože sve potrebite ispite – rekao je Slavko Tucaković, glavni vatrogasni zapovjednik.

12 kornatskih heroja

Tog kobnog 30. kolovoza 2007. godine u poslijepodnevnim satima na Velikom Kornatu, u klancu podno Velog brda, a iznad uvale Šipnate, od vatrene stihije smrtno je stradalo 12 vatrogasaca. Živote su izgubile četiri profesionalna vatrogasca JVP-a grada Šibenika, četiri pripadnika DVD-a Tisno i četiri člana DVD-a Vodice. Na mjestu požarišta smrtno su stradali zapovjednik grupe Dino Klarić, Ivica Crvelin i njegov sin Ante, Hrvoje Strikoman, Gabrijel Skočić te maloljetni Marko Stančić. Od teških opeklina kože i unutarnjih organa kroz nekoliko dana u bolnicama u Zagrebu i Splitu umrli su Tomislav Crvelin, Marinko Knežević, Ivan Marinović, maloljetni Karlo Ševerdija i ročnik Josip Lučić koji je civilni vojni rok služio u tišnjanskome DVD-u. Posljednja 12. žrtva kornatskog vatrenog ognja bio je 22-godišnji Ante Juričev-Mikulin, sin zapovjednika DVD-a Vodica Mirka, koji unatoč ogromnim naporima liječnika preminuo u splitskoj bolnici 16. rujna. Ovu stravičnu nesreću jedini je s teškim ozljedama preživio Frane Lučić iz DVD-a Tisno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 17:05