VJEŠTAČENJE AGROKORA

72 MILIJUNA KUNA SKRIVENIH PRIVATNIH TROŠKOVA Agrokor Todorićima plaćao leasing jahte, putovanja po svijetu, koncesiju na vilu i račune u Konzumu

 
 Boris Kovacev, s. vrancic, Robert Fajt, Jure Miskovic / CROPIX

Vještačenjem u predmetu Agrokor utvrđeno je, kako smo već izvijestili, da su Ivica Todorić i članovi njegove obitelji koristili sredstva Agrokorove tvrtke kćeri u Švicarskoj, Agrokor AG Zug, kao svoje vlastite. S računa te tvrtke podizala se gotovina, plaćali su se privatni računi te podmirivali troškovi koje su članovi obitelji Todorić napravili po kreditnim karticama.

Ukupno je Agrokor Zug snosio više od 100 milijuna kuna takvih troškova, no kako su oni djelomično podmireni, Todorića se tereti da je iz Agrokora Zug izvukao najmanje 64 milijuna kuna u privatne svrhe koji nisu vraćeni. No, to nisu jedini privatni troškovi koje su, prema optužbi, napravili članovi obitelji Todorić, a platio ih je koncern.

Potvrda sumnje

Vještak Ismet Kamal iz poljske podružnice ugledne revizorske kuće KPMG potvrđuje i inkriminacije da je daljnje privatne troškove Todorićevih snosio i hrvatski Agrokor d.d. Radi se o desecima milijuna kuna. Pritom su ti privatni troškovi, navodi vještak, godinama knjiženi kao troškovi pripreme projekta inicijalne javne ponude dionica (IPO), odnosno izlaska Agrokora na burzu.

Inače, u stavci troškova pripreme projekta IPO Agrokor je od 2010. do 2015. godine “nakupio” više od dvije milijarde kuna. Prema nalazu vještaka, ta stavka sadrži, najblaže rečeno, višestruko veće troškove od očekivanih za takvu vrstu i vrijednost projekta. Uzevši u obzir sve relevantne međunarodne standarde i projekcije, vještak je izračunao da bi očekivani nadoknadivi troškovi pripreme projekta IPO za Agrokor trebali biti ispod 100 milijuna kuna, što je samo manji udio u troškovima koje je Agrokor tretirao kao nadoknadivi trošak te vrste.

No, Agrokor je na taj način godinama isključivao goleme troškove s konta koji utječe na račun dobitka i gubitka i oni su knjigovodstveno prenošeni na konta potraživanja. U trošak inicijalne javne ponude dionica pritom su najvećim dijelom svrstavane pozajmice vlasniku Ivici Todoriću, ali se dio odnosi i na privatne troškove njega i njegove obitelji, koji definitivno nemaju veze sa spomenutim projektom.

Od početka 2011. do kraja 2014. zabilježeno je više tisuća transakcija koje su se odnosile na podmirivanje privatnih troškova obitelji Todorić. Ukupno se radilo o više od 55 milijuna kuna.

Bez pokrića

“Napominjem da, koliko sam uspio uočiti, niti jedan od ranije navedenih troškova u ukupnom iznosu od 55.660 tisuća kuna nije bio prikazan u financijskim izvještajima kao potraživanje od Ivice Todorića; niti ih je on izričito podmirio; niti je Agrokor obračunao porez na plaću u naravi Ivice Todorića, imajući na umu da je Ivica Todorić bio zaposlenik Agrokora”, istaknuo je vještak.

Zbog drugačijeg načina knjiženja u poslovnim knjigama Agrokora, vještak je posebno obradio privatne troškove u 2015., koji su iznosili 8,9 milijuna kuna, te daljnjih 7,8 milijuna kuna u 2016. godini. No, napomenuo je kako su i ti troškovi na koncu potpali pod trošak IPO-a i pali na teret Agrokora.

Vještak navodi kako nije mogao prekontrolirati sve sporne transakcije, nego je analizirao “nasumce odabran uzorak od 27 transakcija, neovisno o iznosu transakcije”, kako bi ispitao prirodu troškova te ih povezao s popratnom dokumentacijom. Analiza je pokazala da se radilo o privatnim troškovima. Primjerice, niz računa iz 2011. i 2012. s iznosima od oko 400.000 do gotovo 700.000 kuna mjesečno odnosilo se na plaćanja rata leasinga, najprije tvrtki Jadran Jahte, a potom Hypo Alpe Adria Leasingu. Riječ je o otplati jahte Riva 85 Opera dužine 23,86 metara, imena Jana.

Jana je, doduše, bila u Agrokorovu vlasništvu, ali troškovi njezine nabave sasvim sigurno ne bi smjeli biti uvršteni pod troškove IPO-a, a usto su je koristili u privatne svrhe, prije svega djeca Ivice Todorića.

Agrokor je, prema nalazu vještaka, kao trošak IPO-a prikazao i račune za plaćanje koncesijske naknade za “plažu Ville Castello” u Medveji, 2011. u iznosu od 560.000 kuna te 2013. u iznosu od 467.000 kuna.

Lijep život

Koncern je podmirivao i troškove putovanja, ljetovanja i zimovanja članova obitelji Todorić na mondenim odredištima. Vještak je izdvojio dio troškova zimovanja u švicarskom St. Moritzu, 123.231 kuna za smještaj u hotelu u veljači 2011., koji je Ante Todorić rezervirao preko agencije Otours.

Tu je i nepunih 70.000 kuna plaćenih Atlasu za putovanje u New York Todorićeve nevjeste i unuke, zatim gotovo 100.000 kuna plaćenih HRG-u Croatia za put u Pariz u svibnju 2011. za petero članova obitelji Todorić te oko 170.000 kuna “dodatnih troškova smještaja” koje su u siječnju 2014. u hotelu One&Only na Maldivima napravili Todorićeva kći Iva Balent i članovi njezine obitelji. Izdvojen je i račun od oko 75.000 kuna za putovanje obitelji Balent u Dubai 2013. godine.

Privatni koncert

Zanimljiv je i račun od 63.714 kuna od 13. prosinca 2011. koji je svrstan pod Agrokorov trošak za IPO. Riječ je o plaćanju, kako je navedeno, samostalnoj umjetnici Nini Badrić za njezin nastup u dvorcu Šestine, Kulmerovim dvorima. Vještak je, nadalje, izdvojio račune o plaćanju muške odjeće, potrošnji Ivice Todorića u restoranu Takenoko, ali i više računa za nabavu robe u Konzumu. Među njima su i računi s vrlo malim iznosima, po stotinjak kuna, na kojima su zaposlenici Konzuma ručno bilježili “Gđa Martina”, “Gđa Iva” i “Dvorac”, a koji su također knjiženi kao Agrokorov trošak projekta inicijalne javne ponude dionica.

Jutarnji list još je lani iznio primjere nekih sličnih računa iz Konzuma, iz kojih je vidljivo da je obitelj Todorić u Konzumu često nabavljala hranu i sve kućne potrepštine, od brašna, mlijeka, banana, sireva, parizera, kave i slično do sredstava za čišćenje i pranje, a troškove je podmirivao Agrokor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 14:42