NOVI ŠEF DORH-A

8 nekretnina, 3 vinograda, Audi Q5 od 67.000 eura... Ovo je Turudićeva imovinska kartica

Naveo je u imovinskoj kartici osam nekretnina među kojima su kuća, garaža i tri vinograda

Ivan Turudić

 Boris Kovacev/Cropix

Ivan Turudić novi je glavni državni odvjetnik, tom sucu s velikim iskustvom u pravosuđu, čijem se imenovanju oporba oštro protivila, Hrvatski je sabor u srijedu iskazao povjerenje sa 78 glasova ‘za‘, 60 protiv i dva suzdržana.

Oporba, koja je nakon glasovanja o Turudiću napustila sabornicu, prije toga je, na poziv Peđe Grbina (SDP), minutom šutnje odala počast hrvatskom pravosuđu.

Pozivam vas da minutom šutnje odate počast pravosuđu kojem je zabijen zadnji čavao u lijes, izjavio je Grbin, pa se s kolegama uputio van sabornice praćen dobacivanjem „Vrati pare, Grbinu“!

image

Rezultat glasovanja o Turudiću

Damjan Tadic/Cropix
image

Oporba napušta Sabor

Damjan Tadic/Cropix
image

Oporba napušta Sabor

Damjan Tadic/Cropix
image

Sabina Glasovac, Davorko Vidović

Damjan Tadic/Cropix
image

Sabina Glasovac, Davorko Vidović

Damjan Tadic/Cropix

Turudić je imenovan na četiri godine, a na čelu DORH-a zamijenit će Zlatu Hrvoj Šipek, aktualnu šeficu te institucije kojoj mandat istječe u svibnju.

Imenovan je nakon procedure u kojoj su četvoricu kandidata za glavnog državnog odvjetnika saslušali saborski Odbor za pravosuđe i Vladino povjerenstvo u kojem su bili premijer i sedam ministara, a Vlada potom Saboru predložila Turudića uz ocjenu da je njegov program rada bio najkvalitetniji.

Protukandidati su mu bili odvjetnik Mladen Dragičević, aktualni zamjenik glavne državne odvjetnice Emilijo Kalabrić, te zamjenik Županijskog državnog odvjetnika u Splitu Nikša Wagner.

Kontroverzna poznanstva i velike presude

Turudić na novu dužnost dolazi uz žestoko protivljenje oporbe koja apostrofira njegova kontroverzna poznanstva s osobama poput Zdravka Mamića, koji se od hrvatskog pravosuđa sklonio u BiH, te bivše državne tajnice Josipe Pleslić (ex Rimac) koja je okrivljenica u postupku Vjetroelektrane.

Prepiska Turudića i Rimac, koju je uoči saborskog odlučivanja o njegovu imenovanju objavio Jutarnji list, ujedinila je oporbu u ocjeni da Turudić nije prikladan kandidat za čelno mjesto u DORH-u i da vladajući trebaju odustati od njegova izbora.

Najdalje je u protivljenju otišla stranka Možemo koja je zbog toga, sa skupinom članova stranke, simpatizerima i građanima probdjela noć na Trgu svetog Marka.

Ivan Turudić (62) diplomirao je na zagrebačkom Pravnom fakultetu kod mentora Zvonimira Šeparovića na temu međunarodnog terorizma, a dvije godine kasnije polaže i pravosudni ispit.

Vježbenički staž je odradio na virovitičkom Općinskom sudu, na kojem 1991. postaje i sudac, a kasnije i njegovim predsjednikom.

Bio je dragovoljac Domovinskog rata, a nakon što je Šeparović 1999. postao ministar pravosuđa, Turudić postaje njegovim pomoćnikom.

Nakon službovanja kao sudac virovitičkog Županijskog suda, Turudić odlazi 2000. godine na zagrebački Županijski sud gdje dvije godine radi kao istražni sudac, a idućih sedam kao sudac kaznenog odjela prvog stupnja.

Od ožujka 2009. do kraja 2010. bio je predsjednik i sudac Odjela za Uskok zagrebačkog Županijskog suda, dok je dvije godine kasnije izabran za predsjednika Županijskog suda u Zagrebu.

Na toj poziciji ostaje do 1. siječnja 2021. kada postaje sudac Visokog kaznenog suda, a do izbora predsjednika tog suda Željka Horvatovića upravo je Turudić slovio kao favorit.

Tijekom rada na zagrebačkom Županijskom sudu, Turudić je donio nepravomoćne osuđujuće presude protiv bivšeg premijera Ive Sanadera (HDZ) zbog uzimanja mita i zlouporabe položaja i ovlasti, a nepravomoćno je osudio i bivšeg potpredsjednika vlade Damira Polančeca te bivšeg veleposlanika Nevena Juricu.

Turudić je sudio i poduzetniku Hrvoju Petraču zbog otmice sina generala Vladimira Zagorca, kao i Mladenu Šlogaru zbog ubojstva Ivane Hodak, kćeri nekadašnje ministrice Ljerke Mintas Hodak i odvjetnika Zvonimira Hodaka.

Imovinska kartica

Ivan Turudić, prema zadnjim podacima iz imovinske kartice, ima osam nekretnina, a njegova supruga dvije.

Turudić posjeduje stanu u Zagrebu od 120 četvornih metara koji je u kartici procijenio na 220 tisuća eura, a do kojeg je došao, kako navodi, prodajom prethodnog stana. Također u Zagrebu posjeduje i garažu vrijednu 10 tisuća eura koju je isto tako kupio sredstvima od prodaje prethodnog stana.

U Virovitici ima oranicu od 14.806 četvornih metara čija je vrijednost šest tisuća eura koju je stekao ugovorom o doživotnom uzdržavanju zaključenim, kako navodi u kartici, s djedom. Također u Virovitici je i suvlasnik kuće od 5.730 četvornih metara čija je vrijednost četiri tisuće eura.

U Rezovačkom vinogradu ima oranicu od 1.000 četvornih metara čija je vrijednost tisuću eura. Vinograd od 759 četvornih metara ima u Milanovcu, te je njegova vrijednost 400 eura, a ondje je vlasnik još dva vinograda - od 2.655 četvornih metara čija je vrijednost dvije tisuće eura, te od 2.664 četvornih metara čija je vrijednost procijenjena na 2 tisuće eura. Turudićeva supruga u vlasništvu ima stan u Zagrebu od 63 četvorna metra čija je vrijednost procijenjena na 132 tisuće, a kupljen je vlastitom štednjom i kreditom.

Turudić ostvaruje stalni prihod u bruto iznosu od 4.200 do 4.350 eura, a ima i ugovor o djelu u neto iznosu od 2000 eura, te prima iznos od 3.212 eura što je naknada članova Visokog suda časti u HLK.

Usporedbe radi, plaća glavne državne odvjetnice na odlasku Zlate Hrvoj Šipek iznosi od 6.750 do 6.900 eura bruto.

Turudić je od pokretnina prijavio Volkswagen Polo iz 2019., koji vrijedi 10.000 eura, no od lipnja 2022. posjeduje i leasing na osobno vozilo u vrijednosti 67.000 eura. Dugogodišnji sudac nije precizirao o kojem je vozilu riječ, osim da mu mjesečna rata za taj leasing iznosi 600 eura, no doznajemo kako je riječ o Audiju Q5.

Iako Turudić osobno nema štednje ni kredita, njegova supruga, prema imovinskoj kartici, ima štednju od 64 tisuće eura stečenu od ‘isplata životnog osiguranja, prodaje nekretnine koju je naslijedio suprug te prihod iz nesamostalnog rada‘.

Ima i 20 tisuća američkih dolara što je uštedjela i darovao joj je sin. Ima i kredit u iznosu od 50 tisuća eura sklopljen 2017. godine na rok od 74 mjeseca, a rata joj je 482 eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. ožujak 2024 13:36