BESPLATNI OBROCI

‘A kad će užina?‘: U školama bez blagovaonica đaci se hranili u razredima, posluživale ih spremačice

Zbog nedostatka blagovaonica i kuhinja, kao i kuharica, dio škola nudi mliječni obrok, a učenike ponekad poslužuju i spremačice

Podjela školskih obroka u OS Središće

 Zeljko Puhovski/Cropix

U gotovo svim osnovnim školama s novim je polugodištem zaživjela Vladina mjera uvođenja besplatnog školskog obroka za svih 311 tisuća osnovaca. Zbog očekivanih organizacijskih poteškoća uzrokovanih nejednakim uvjetima u školama - nedostatkom blagovaonica i kuhinja, kao i kuharica - dio škola učenicima nudi mliječni obrok, i to u učionicama. Gdje nema kuharica, uz pomoć dežurnih učenika poslužuju ih najčešće spremačice.

Ravnatelji napominju kako je i to pomak, budući da im se od ponedjeljka broj uključenih učenika u školsku prehranu povećao s trećine na svu djecu. S druge strane, pojedine škole, među kojima prednjače one iz dalmatinskih županija, dosad nisu nudile djeci nikakvu prehranu. Sada u nizu škola hrane ima i viška.

- Prvo pitanje s kojim su me danas dočekali učenici bilo je: ‘Hoćemo li dobiti marendu?‘. Ne mogu opisati radost te djece, prvi su put jeli isti obrok zajedno u razredu. Škola nema kuhinju ni blagovaonicu, niti mogućnost prenamjene, pa su se djeca snabdijevala hranom iz obližnje trgovine, čipsom i gaziranim pićima najčešće - kaže Edita Bratinčević, ravnateljica OŠ Petra Berislavića u Trogiru. Pronašli su dobavljača, pa je 387 učenika u ponudi imalo krafne s marmeladom i čokoladno mlijeko. Šest roditelja odbilo je školsku prehranu za djecu plus njih pet zbog djece alergičara. Prvima škola nudi mogućnost da se predomisle, a druga je kategorija, kao i u nizu škola, na čekanju dok se ne organizira posebna prehrana.

Opskrba kombijima

Razlika u mogućnosti škola da pruže prehranu učenicima možda je najvidljivija usporedbom trogirske škole sa zagrebačkom OŠ Ivana Meštrovića, koja je ujedno izvrstan primjer kako je školsku prehranu ipak moguće organizirati, i to ne samo za svoje učenike, već i za druge. U Meštroviću se od jučer nije puno toga promijenilo, pa i dalje dvama specijaliziranim kombijima prevoze ručak za "boravkaše" u 11 drugih osnovnih škola bez kuhinja. Njihove kuharice dnevno sprave čak 2000 toplih obroka. -

To dobro funkcionira i ništa se bitno sada nije promijenjeno - kaže ravnatelj Milivoj Magerl. U njegovoj je školi od 745 učenika užinu dosad primalo njih oko 450, a sada svi imaju mogućnost "hladnog" obroka. Na pitanje kako ocjenjuje promjenu s besplatnim obrocima odgovara: - Ideja je izvrsna, ali do pune realizacije proći će nešto vremena.

Osim što škole moraju mijenjati planove nabave, nužno je povećati broj kuharica i prostorne kapacitete. U toj školi trenutačno je zaposleno sedam kuharica, što je izvan normativa, pa škola traži od Ministarstva znanosti i obrazovanja zapošljavanje dodatne četiri kuharice.

U drukčijoj je situaciji ravnateljica osnovne škole u Kninu, Marija Stojanović. Krenulo jest, kaže, ali dobivaju isključivo mliječni obrok jer nemaju uvjete za kuhanje, a improvizirana blagovaonica (učionica) nedovoljna je za sve učenike, pa i ondje djeca jedu u razredima.

- Dosad je svega trećina učenika imala prehranu, a sada su svi prijavljeni, njih 608 u matičnoj i dvije područne škole. Pritom lunch pakete u jednu školu prevozi školski domar, a u drugu pekar. Idemo dan po dan, zasad je luda kuća jer je mjera uvedena na brzinu - kaže nam ravnateljica. Jedan od ravnatelja koji je upozoravao na organizacijske probleme, Đuro Baloević (OŠ Vjekoslava Paraća u Solinu), snašao se pronalaskom vanjskog pružatelja usluge, privatne ugostiteljske tvrtke koja je u ovom projektu pronašla dugoročni interes.

- Složili smo jelovnik koji smatram kvalitetnim. Htjeli smo izbjeći nezdravu hranu, kad već nemamo mogućnost za topli obrok. Danas su to bile jabuka i klementina, sutra će biti integralni sendvič s namazom od povrća i prilozima, u srijedu opet voćno - banana i kruška, pa dalje slanci i jogurt. Najgora varijanta bila bi da djeca vraćaju hranu jer im se ne sviđa, pa je naša preporuka ili da odnesu nepojedeni obrok kući ili da ga daju drugim učenicima - objašnjava ravnatelj škole čiji učenici također "gablaju" u razredu.

Upozorava na dodatni problem, kroničan nedostatak spremačica, sada zaduženih i za podjelu hrane u školama bez kuharica. One će, tvrdi, morati proći ispit o higijenskom minimumu Zavoda za javno zdravstvo.

- Imamo dvije spremačice u prvoj smjeni i jednu u drugoj, zaduženu za čišćenje 2800 metara prostora. Sada im je povećan obim posla, ne samo zbog podjele obroka koju obavljaju s dežurnim učenicima, već i zbog čišćenja razreda nakon konzumacije - otkriva ravnatelj škole sa 607 učenika.

Područne škole

Angažmanom vanjskog dobavljača "spasio se" i ravnatelj s jednom od najkompliciranijih situacija, Saša Kolombo iz Drniša. Ima oko 550 učenika u matičnoj i šest udaljenih područnih škola, s jednom kuhinjom veličine 30-ak kvadrata, bez kuharice. Da bi dobavljač podijelio hranu na sedam lokacija, mora odraditi 150 kilometara dnevno.

- Jutros pristojan sendvič svima, ali bitno - dosad je marendu koristilo 200-tinjak učenika, a sada svih 545. Svi dobivaju isto, pa kome pravo, kome krivo. Snašli smo se - komentira.

Da nije svima "pravo" pokazuje zagrebačka statistika po kojoj oko 7000 roditelja nije iskazalo interes za besplatan školski obrok. Dijelom je riječ o učenicima koji zbog zdravstvenih poteškoća ne konzumiraju određene sastojke.

Ravnateljica OŠ Bartola Kašića u Zagrebu Dijana Kopčić navodi da je od 820 učenika u školskoj prehrani zasad njih 750.

- Dio djece je bolesno, dio ih je na skijanju, no činjenica je da svi roditelji još nisu popunili anketu. Imat ćemo i višak hrane dok roditelji ne shvate da uistinu sva djeca imaju pravo na mliječni obrok - kaže.

Ministar Fuchs: ‘Uvjeren sam da će se ravnatelji uspjeti organizirati‘

U Ministarstvu znanosti i obrazovanja zasad nemaju podatke o broju učenika uključenih u školsku prehranu, koju država financira s oko 73 milijuna eura, pa trenutno nije poznat ni broj roditelja koji iz različitih razloga nisu prihvatili mogućnost jednog besplatnog obroka po djetetu dnevno. Te će podatke, poručuju, imati koncem mjeseca.

Kad je riječ o prehrani organiziranoj u razredima, ministar znanosti Radovan Fuchs je izjavio da je školama takva preporuka dana bez uvjeta. Napomenuo je da je rasprava o tome "što i kako" mnogo, ali je uvjeren da će se ravnatelji uspjeti organizirati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 10:24