DAVOR BOŽINOVIĆ

‘A koga bi to covid potvrde za šoping centre diskriminirale? Pobuna ugostitelja? Lakše im je nego ostatku EU‘

Božinović je rekao i da je za ljude koji se ne mogu cijepiti potpuno isključeno da bi se trebali cijepiti i nitko ih neće tjerati na to
Davor Božinović
 Goran Mehkek/Cropix

Ministar unutarnjih poslova i voditelj nacionalnog Stožera civilne zaštite Davor Božinović bio je gost Dnevnika HRT-a gdje je, između ostalog, pričao o uvjetovanju potpora sa covid potvrdama.

- Vlada ne prebacuje odgovornost, ali koristi sve one mehanizme koje može kako bi se ispunila osnovni cilj, a to je zaštita zdravlja građana, ali također da ekonomija trpi što manje u uvjetima pandemije. Ovo je dobar primjer razgovora socijalnog partnera, nastavit će se razgovori idući tjedan i ja sam siguran da će se naći neko rješenje koje će biti obostrano prihvatljivo, rekao je ministar Božinović na pitanje o uvjetovanju dobivanja potpora poduzetnicima brojem covid potvrda radnika.

Govoreći o javnom sektoru rekao je da svi moraju podnijeti svoj dio odgovornosti.

- Odgovornost je u konačnici osobna i sigurno je da imamo mehanizme da vidimo tko daje doprinos rješenju ove situacije, ne samo kroz cijepljenje, nego i kroz potvrdu o preboljenju ili o testiranju. Nije situacija crno-bijela, niti se tu nešto nameće. Jedino što nam je bitno jest zaštita života i zdravlja te zaštita ekonomije, rekao je Božinović za HRT.

'Ovo je poticaj'

Na pitanje ako poslodavac kaže da mu radnici za koje ne dobiva potporu ne trebaju, rekao je kako to poslodavac ne može vezivati uz potporu.

- To poslodavac odlučuje temeljem drugih kriterija. Ovo je poticaj ako bude potrebe da se isplaćuju dodatne naknade za one koji su se cijepili, preboljeli ili testirali da mogu dobiti potpore. Poanta je u tome da jedino tako možemo stvoriti okruženje u kojem najviše onoga što čini današnji život se može vratiti u normalu, na ono iz 2019. godine i da ne nosimo maske i radimo svoj posao.

Što se tiče pitanja diskriminacije, primjerice da će za ulazak u trgovačke centre tražiti covid potvrde, Božinović je upitao: - Diskriminacija koga?

Rekao je da treba demistificirati covid potvrde.

- To je sredstvo kojim možete utvrditi status osobe s kojom ste u neposrednom kontaktu. Primjerice u Njemačkoj ne možete otići kod frizera samo ako imate potvrdu o negativnom PCR testu. Covid potvrda je dokument kojim dokazujete ili da ste cijepljeni, ili da ste preboljeli, ili da ste se testirali. Imamo vrlo efikasni sustav, potvrde se mogu dobiti preko sustava e-građani ili HZZO-a ili testnih mjesta, rekao je Božinović.

Bojazan zbog drugih sojeva

Na ponovljeno pitanje je li odluka o ulasku u trgovačke centre samo s covid potvrdama na stolu rekao je da nisu razgovarali o konkretnim stvarima.

- No, mi imamo nešto što možemo, ovisno o epidemiološkoj situaciji, u datom trenutku iskoristiti kao sredstvo kojim možemo kontrolirati radnu ili bilo koju sredinu, pogotovo u zatvorenim prostorima kad dođe jesen i zima.

Božinović je rekao i da je za ljude koji se ne mogu cijepiti, odnosno imaju kontraindicirano cijepljenje, potpuno isključeno da bi se trebali cijepiti i nitko ih neće tjerati na to.

Na pitanje ima li bojazni oko turističke sezone zbog novih sojeva virusa i eventualnog rasta broja zaraženih, šef stožera je rekao kako bojazan postoji od prvog dana.

- Moramo biti odlični kako ne bismo došli u takvu situaciju. Hrvatska mora biti zelena, mora se vidjeti napor svih institucija, svih stožera. Šaljemo poruku da smo svjesni situacije, da epidemija nije završila, da Britanija i Portugal imaju problema. To su stvari o kojima moramo voditi računa od graničnih prijelaza i ulaska u Hrvatsku do onoga kako se ponašamo u Hrvatskoj, rekao je ministar.

Ugostitelji rade više od prosjeka

Na pitanje što kaže za ugostitelje koji se bune da ne smiju posluživati goste koji stoje, rekao je da su hrvatski ugostitelji radili više 5-6 mjeseci u prosjeku više nego ugostitelji u ostatku EU.

- Ovo je epidemiološka mjera te je činjenica da ugostitelji imaju prostor koji su dobili. Svi koji imaju terase, imaju stolove, i epidemiolozi su rekli da treba sjediti da se ne stvaraju nepotrebne gužve - mi to provodimo, odgovorio je.

Upitan koje će mjere biti prve na stolu ako brojke bude rasle, ministar je rekao:

- Mi smo u situaciji kada možemo sačuvati i epidemiološku situaciju i turističku sezonu. Samo svi moramo biti svjesni toga da svatko mora dati svoj doprinos, zaključio je Božinović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. listopad 2021 19:41