SRUŠENI DRON

‘A što da je netko poginuo? Ovo nije slučajno! Uvjeravaju nas da je nebo sigurno i onda...‘

Nešto više o padu letjelice vjerojatno ćemo doznati na izvanrednoj pressici koju će ministar Banožić održati u 11 sati.

Očevid na Jarunskoj cesti zbog pada letjelice

 Cropix

Očevid nakon pada misteriozne letjelice u četvrtak kasno navečer, koja je na Jarunu koja je napravila krater promjera tri metra i dubine oko jedan metar, trajao je cijelu noć.

Iz Vlade su tijekom jutra potvrdili da je letjelica, prema dosad prikupljenim podacima, u hrvatski zračni prostor ušla iz smjera istoka prema zapadu, odnosno iz zračnog prostora Mađarske. Istu informaciju Jutarnji list je ranije dobio iz neslužbenih izvora. Iz Vlade su istaknuli da je letjela brzinom od 700km/h na visini od 1300 metara.

image

Ostaci padobrana na stablu

Zeljko Puhovski/Cropix

U tijeku je kriminalističko istraživanje u suradnji kriminalističke policije i vojne policije, a u koordinaciji sigurnosno-obrambenog sustava poduzimaju se i druge mjere, uključujući i međunarodnu suradnju, posebice s NATO savezom, kako bi se utvrdile sve okolnosti događaja, priopćili su iz Vlade.

Sve nadležne službe uključene su u istragu odmah po uočenju pada bezposadne letjelice vojnog tipa. U Vladi je jutros održan sastanak u Uredu vijeća za nacionalnu sigurnost nadležnih tijela sigurnosno-obrambenog sustava.

Prema neslužbenim informacijama, kako doznaje Jutarnji list, ni vojne ni civilne vlasti nisu locirale nepoznatu letjelicu u svom zračnom prostoru pa nisu uzbunili ni hrvatske vlasti. To je prilično nevjerojatna informacija s ozbirom na to da su, zbog ratnog stanja u Ukrajini, sve snage NATO-a u visokom stupnju pripravnosti.

Nešto više vjerojatno ćemo doznati na izvanrednoj pressici koju će ministar obrane Mario Banožić održati u 11 sati. Minisar je ranije rekao da se "provode istražne radnje".

Premijer Andrej Plenković rekao je da je bespilotna letjelica ruske proizvodnje, ali da se još ne zna je li iz ruske ili ukrajinske vojske.

Potvrdio je da je stigla iz smjera Mađarske, a da je od mađarskog premijera Viktora Orbana doznao da je u Mađarsku stigla iz pravca Rumunjske. Također je rekao da je hrvatska strana kontaktirala Ukrajinu kako bi vidjeli imaju li oni podataka o letjelici.

image

Policijski očevid na savskom nasipu

Zeljko Puhovski/Cropix
image

Policijski očevid

Goran Mehkek/Cropix
image

Policijski očevid

Goran Mehkek/Cropix

Iako još uvijek nema službene potvrde kakva je to letjelica pala i odakle ona nad zagrebačkim nebom, stručnjaci u medijima pretpostavljaju da je možda riječ o jednom od ukrajinskih dronova koje je nedavno, prema javno dostupnim podacima, u pogon stavila Ukrajina.

U međuvremenu, kod građana osim straha i ljutnja raste i ogorčenost.

Jedna građanka koja je, kako kaže, provela radni vijek u državnom sektoru, iskreno se nada da će "naša Vlada od Ukrajine tražiti i dobiti očitovanje, ali i ispriku".

- Kao što vidimo, materijalna šteta je pričinjena nizu osoba koji su na parkiralištu kraj kratera parkirali svoja vozila. No neprocjenjiva je psihička šteta koju je pretrpjelo na stotine građana nakon te detonacije kao i činjenice da je moglo biti i ljudskih žrtava. Tko bi odgovarao da je netko poginuo? Uvjeravaju nas da je sve pod kontrolom, da je naše nebo sigurno i onda nam doleti nešto ovako uznemirujuće? - mišljenja je jedna umirovljena Zagrepčanka.

image

Policijski očevid

Zeljko Puhovski/Cropix

Drugi prolaznik, pak, ogorčeno dodaje da ne vjeruje u teorije zavjere, ali niti u onu da je ta letjelica, ili što već god se pokaže da je palo, slučajno završila u Zagrebu.

- Dok su dvije zemlje sukobljene i rat između njih bjesni te pritom odvlače u propast zemlje u okruženju, slučajne stvari ovog karaktera ne postoje. Nadam se da naš premijer i predsjednik te MORH neće ovaj slučaj uzeti zdravo za gotovo. Narodu ne trebaju utješne riječi o prividnoj sigurnosti. Narod želi biti siguran i želi iskrenost, a ovako ispada da nas lijepo muljaju, zaključuje Zagrepčanin Milan S.

image

Policijski očevid

Goran Mehkek/Cropix
image

Policijski očevid

Goran Mehkek/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. prosinac 2023 13:41