VELIKI SPECIJAL JUTARNJEG: Kako riješiti problem preslabog privatnog sektora u Hrvatskoj

A ŠTO NA SVE KAŽU ODGOVORNI U VLADI Grčić: 'Javni sektor je preglomazan, ali, obećajem, smanjit ćemo ga'

Piše Branko Grčić, potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU
 CROPIX

Rješenja tražimo u nekoliko smjerova. Jedan je jačanje gospodarstva, investicija i otvaranje novih radnih mjesta u privatnom sektoru. Istovremeno, treba reducirati javni sektor. Jačanjem regionalne politike smanjit će se razlike u razvijenosti hrvatskih regija.

Što poduzimamo

Donijeli smo dobar zakon o poticanju ulaganja, o čemu svjedoči oko 250 poduzetnika koji su se prijavili s projektima koji otvaraju 10.000 radnih mjesta. Uklanjamo barijere za investicije. Projekte podržavamo i kroz potpore industriji i Poduzetnički impuls. Dijelimo rizike s poduzetnicima kroz programe HBOR-a i garancije HAMAG-INVESTA. Kroz EU fondove moći će se financirati i do 40 posto novih ulaganja, što bitno jača poziciju poduzetnika.

Što smo već učinili

Definirali smo 180 mjera za jačanje poslovne klime, a 75 proveli. Smanjili smo čak 53 parafiskalna nameta i ostavili gospodarstvu 432 milijuna kuna po toj osnovi. Poboljšanja u poslovnoj klimi priznaju nam i međunarodne institucije poput Svjetske banke, osobito u dijelu naplate poreza, jednostavnosti osnivanja poduzeća, poštovanju trgovačkih ugovora, itd. Druga strana medalje je preglomazni javni sektor. Nažalost, u vremenu krize državna se administracija minimalno smanjila a lokalna je porasla , što je nedopustivo.

Koliko smo uštedjeli

Na državnoj razini poduzete su mjere ograničenog zapošljavanja i reorganizacije institucija, a još neke mjere idu tom smjeru. Reorganizacijom Porezne uprave, centara za socijalnu skrb, ureda državne uprave i policijskih uprava uštedjeli smo 35,4 milijuna kuna. Transformirali smo Državni inspektorat, što u 2014. donosi uštedu od 20,5 milijuna kuna. Restrukturirali smo dio javnih poduzeća gdje je smanjen broja zaposlenih za 10 do 12 posto.

Što planiramo

Planiramo i devet dugoročnih reformskih mjera: integraciju pratećih službi, outsourcing javnih usluga, objedinjenu javnu nabavu, jedinstveni novčani centar, reformu socijalnog ugovaranja, masterplan bolnica, restrukturiranje mreže škola i programa, reorganizaciju pravosudnog sustava. Najveći dio tih mjera dat će rezultat i pridonijeti racionalizaciji javnog sektora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 08:54