POZADINA RAZDORA

Ademi: ‘Ponizili su me i postupili kao da sam četnički general‘; Krešić: ‘Nije problem u njemu, nego u jednom drugom čovjeku‘

Ademi tvrdi kako je već dugo nezadovoljan radom HGZ-a, a da je okidač za njegov odlazak bila odluka Upravnog odbora HGZ-a

Rahim Ademi

 Luka Gerlanc/Cropix

Umirovljeni general Rahim Ademi napustio je Hrvatski generalski zbor nakon što je Upravni odbor zabranio da se u njihovim prostorijama uruči Velika zlatna plaketa "Bili smo prvi kad je trebalo" od strane Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata ‘91. za njegovu knjigu "Samo istina - ratni dnevnik generala Hrvatske vojske".

U tekstu svoje ostavke Ademi tvrdi kako je već dugo nezadovoljan radom HGZ-a, a da je okidač za njegov odlazak bila odluka Upravnog odbora HGZ-a da mu se zabrani dodjela priznanja u njihovim prostorijama.

"Ovakvom odlukom su me duboko uvrijedili, ponizili i postupili kao da sam četnički general. Pa gospodo moja, nije prostor HGZ-a privatna svojina, pa i ja imam pravo kao član koristiti ga jednom u životu. Nadam se da će ih ipak biti barem malo sram što su tako nisko pali i što ih napušta jedan pošteni ratni general. A ja napuštam ovo društvo i nije mi žao. Časnim pojedincima i mojim prijateljima iz HGZ-a ću se javljati na drugim mjestima", stoji u tekstu njegove ostavke.

Dodjela nagrade na kraju je prije nekoliko dana održana u jednoj zagrebačkoj knjižnici, a nagradu Ademiju uručio je predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata ‘91. Mladen Pavković.

Predsjednik HGZ-a, umirovljeni general Marinko Krešić, tvrdi kako je problem bio upravo u Pavkoviću, a ne u Ademiju.

"Velika većina članova Upravnog odbora HGZ-a usprotivila se dolasku gospodina Mladena Pavkovića u naše prostorije jer je riječ o osobi koja je osuđena za silovanje maloljetne osobe. Nisu željeli da se takva osoba povezuje sa Generalskim zborom. I to je jedini razlog zašto dodjela nagrade nije održana u našim prostorima", naglašava Krešić.

Mladen Pavković je naime 2017. godine na Općinskom sudu u Križevcima osuđen uvjetno na sedam mjeseci zatvora zbog bludnih radnji nad djevojkom koja je preko student servisa radila u njegovom uredu.

Nakon što je objavljena, knjiga Rahima Ademija izazvala je mnogo nezadovoljstva među hrvatskim generalima i ostalim braniteljima koji su tvrdili kako su u njoj napisane mnoge pogrešne stvari te da je Ademi u njoj sebi pripisao mnoge zasluge za koje nije zaslužan. Neslužbeno, mnogi su ustvrdili kako je njegova tvrdnja da je operacija "Oluja" prvotno imala naziv "Kozjak-95" potpuno netočna.

Objavljenim u knjizi najviše su nezadovoljni šibenski branitelji zbog čega, kažu nam sugovornici, Ademi nikad nije promociju knjige održao u gradu koji je, kako se stalno tvrdi, pod njegovim zapovjedništvom obranjen. Njihovo nezadovoljstvo najviše se očitovalo na promociji knjige u Posušju u travnju ove godine. Tada je umirovljeni bojnik HV-a Zdenko Šanić, pripadnik 3. imotske bojne IV. gardijske brigade koja je zajedno sa šibenskim braniteljima, gardistima, policijom i Ademijem u rujnu 1991. godine sudjelovala u zauzimanju vojarni JNA Zečevo i Kruščica kod Rogoznice, stao ispred Ademija, iskidao knjigu, bacio je pred njega i rekao mu: "Učinio sam to zato da naši potomci, potomci poginulih i živih hrvatskih branitelja ne bi učili krivu povijest o nama. Ova vaša knjiga "Samo istina" jedna je velika laž, a ja ne mogu kao naše udruge, ostati (nijem) na sve neistine i sva pljuvanja po nama braniteljima".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. ožujak 2024 07:46