ZBOGOM, CIGARETE!

ADRISOV ZADNJI DIM Otkrivamo istinu o najvećoj prodaji neke hrvatske tvrtke u povijesti

Kao mogući kupci spominju se China National Tobacco Corporationom, Korean Tobacco i Japan Tobacco International

ROVINJ - Tvornice cigareta definitivno više nisu tvornice novca kao nekada. Od njih doduše najviše koristi imaju države koje ubiru astronomske poreze zbog kojih duhanski proizvodi i u Hrvatskoj stalno poskupljuju i cijenama se sve više približavaju zapadnoeuropskim zemljama. Posljedica je da ljudi prestaju pušiti, ili se pak u daleko većem broju slučajeva opskrbljuju cigaretama na crnom tržištu. Također, mnogi prelaze na duhan za motanje koji je osjetno jeftiniji pogotovo kad se nabavlja ilegalnim kanalima. Ako je suditi prema službenim podacima o prodaji cigareta, Hrvati ih na kioscima sve manje kupuju. U jugoistočnoj Europi prodaja cigareta u posljednjih pet godina pala je za čak 24 posto.

Jedina hrvatska tvornica duhana Tvornica duhana Rovinj, u sastavu Adris grupe, ujedno je i jedini neovisni proizvođač cigareta u Europi koji nije u sastavu neke od velikih multinacionalnih kompanija, a koji je lider na domaćem tržištu i u susjednim zemljama.

Ovih se dana pročulo da bi TDR mogao dobiti stranog vlasnika, a izvjesno je da će to biti upravo neka od multinacionalnih kompanija. Adris grupa tako će se vrlo vjerojatno odreći tvrtke iz koje je potekla, i koja je bila temelj njezina širenja na druge djelatnosti. U svakom slučaju, bit će to jedna od financijski najvećih prodaja neke hrvatske tvrtke ikada. Novi bi vlasnik, prema nekim procjenama, za TDR mogao Adrisu platiti između 2,8 i 3,7 milijardi kuna.

Neslužbene informacije govore kako bi prodaja trebala biti realizirana do kraja ove godine, a kao mogući kupci spominju se China National Tobacco Corporationom, Korean Tobacco i Japan Tobacco International (JTI).

---

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU GLOBUSA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 01:27