PROVJERA TOČNOSTI

AEM objavio popis odabranih devet novih hrvatskih fact-checkera

Odabrano je devet prijavljenih projektnih prijedloga budućih fact-checkera kojima je dodijeljeno bespovratnih 1.71 milijun eura

Ilustrativna fotografija

 Dmitriy Shironosov/panthermedia/profimedia/

Agencija za elektroničke medije (AEM) izvijestila je da je na drugom pozivu za dodjelu sredstava za uspostavu sustava provjere točnosti informacija odabrano devet projekata koji se bave raznolikim spektrom tema, od ekonomije i sigurnosnih pitanja do hrane i klimatskih promjena.

Na temelju odluke ocjenjivačkog odbora nezavisnih procjenitelja, u sklopu mjere ‘‘Uspostava provjere medijskih činjenica i sustava javne objave podataka“, odabrano je ukupno devet prijavljenih projektnih prijedloga budućih fact-checkera kojima je dodijeljeno bespovratnih 1.71 milijun eura.

Odabrani su projekti ‘‘Unaprjeđenje kulture provjere činjenica‘‘ Hrvatske udruga za odnose s javnošću, ‘‘Projekt ATENA‘‘ Instituta za istraživanje hibridnih sukoba, ‘‘Razotkrivanjem dezinformacija protiv međunacionalne netrpeljivosti i razdora‘‘ Srpskog privrednog društva „Privrednik“.

Odobrena su i dva projekta Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku - Uspostava novog neovisnog provjeravatelja u okviru Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek te ‘‘FoodFacts, internetski sustav provjere točnosti informacija o hrani” Prehrambeno-tehnološkog fakulteta Osijek.

Na popisu izabranih su i riječki Ekonomski fakultet s projektom ‘‘EkonInfoChecker" te Fakultet političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu s projektom ‘‘FPZG Fact Check‘‘ .

Popis budućih fact-checkera zaključuju Veleučilište s pravom javnosti Baltazar Zaprešić s projektom ‘‘Održiva istina‘‘ te projekt ‘‘Prepoznavanje i razotkrivanje dezinformacija - nove tehnologije, iskustvo i znanje kao alati‘‘ Zagrebačke škola ekonomije i managementa

Odabrani fact-checking projekti bave se vrlo raznolikim spektrom tema od ekonomije i gospodarstva, tehnologije, energetike, obrambenih i sigurnosnih pitanja, hrane i prehrambene industrije, manjina, održivog razvoja i klimatskih promjena, mladih i izbora, kao i osnaživanja provjeravatelja točnosti informacija.

Nositelji šest odabranih projekata su znanstveno-obrazovne institucije, a tri projekata udruge civilnog društva.

Predmet drugog javnog poziva, objavljenog 8. rujna bilo je sufinanciranje aktivnosti povezanih s provedbom projekata za uspostavu sustava provjere točnosti informacija objavljenih u javnom prostoru, medijima i na društvenim mrežama.

Od 38 pristiglih prijava odbačeno ih je 19 zbog nezadovoljavanja formalnih i administrativnih uvjeta dok ih devet nije dobilo potreban broj bodova da bi se kvalificiralo za raspodjelu sredstava. Jedan projekt je dobio više od potrebnih 70 bodova, no nije preostalo dovoljno sredstava za njegovo financiranjem, izvijestila je u petak agencija.

U oba javna poziva za dodjelu bespovratnih sredstava odabran je ukupno 21 projekt, kojima je dodijeljeno ukupno nešto više od četiri milijuna eura.

Nositelji mjere, koja se provodi u sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti su Ministarstvo kulture i medija i Agencija za elektroničke medije, a za provedbu dijela mjere koji se odnosi na uspostave provjere točnosti informacija osigurano je bespovratnih 5.97 milijuna eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 15:05