OSTAJE PRI OBRANI

Afera Agram: Direktor Bramgrada odbacio optužbe da je oštetio Zagreb pri zamjeni zemljišta

Nakon iznošenja obrane, Mihaljević nije htio odgovarati na pitanja obrane i Uskokovih tužitelja

Sporno zemljište u Ivekovićevoj

 Goran Mehkek/Cropix

Vlasnik građevinske tvrtke Bramgrad projekt Branko Mihaljević je, iznoseći obranu u aferi ''Agram'', odbacio Uskokove optužbe da je zamjenom zemljišta oštetio Grad Zagreb za 20 milijuna kuna te da je načinio lažnu specifikaciju navodnih troškova gradilišta.

''Ostajem pri svojoj obrani koju sam dao tijekom istrage, a kaznena djela koja mi se stavljaju na teret nisam počinio'', rekao je Mihaljević u ponedjeljak na zagrebačkom Županijskom sudu.

Mihaljević je istaknuo da nije imao utjecaja na imovinsko-pravnu službu Grada Zagreba pri zamjeni zemljišta te da je nagodba pri zamjeni zemljišta bila nekorektna za tvrtku Bramgrad.

''Grad Zagreb je za sebe napravio dobar posao, ali na štetu Bramgrada. Smisao zamjene, koja je ispala totalni promašaj i nenadoknadiv gubitak za Bramgrad, nepovratno je uništen jer je tvrtka na kraju bila u gubitku, a što je potvrdio i građevinski vještak Davorin Štengl'', kazao je Mihaljević, predlažući sudu da ga oslobodi optužbi.

Nakon iznošenja obrane, Mihaljević nije htio odgovarati na pitanja obrane i Uskokovih tužitelja.

Prema optužnici, Grad Zagreb je dao Mihaljevićevoj tvrtki deset milijuna kuna vrijednije zemljište na Trnju u zamjenu za manje atraktivnu i manje vrijednu parcelu na Peščenici. Uz to, Uskok tereti Mihaljevića da je načinio lažnu specifikaciju navodnih troškova na lokaciji Leprovička-Ivekovićeva ulica u iznosu od 9,6 milijuna kuna.

Pritom je Mihaljević, tvrdi Uskok, predao četiri lažna računa, a priznati su i navodni troškovi preseljenja tvrtke Bramgrad projekt u iznosu od 7,5 milijuna kuna.

Obranu u aferi ''Agram'' još ranije je iznio suvlasnik tvrtke C.I.O.S. koji je nakon smrti bivšeg zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića postao prvooptuženi u ovom slučaju, a tužiteljstvo ga tereti za neimovinsku korist.

Optužnicu protiv Pripuza, pokojnog zagrebačkog gradonačelnika i 15 njegovih suradnika te poslovnih partnera gradskih tvrtki u aferi Agram Uskok je sudu predao još sredinom prosinca 2015.

Sedam točaka optužnice za nezakonitosti na štetu grada sud je potvrdio u ožujku 2018., dok su tri točke vezane uz zbrinjavanje otpada tada vraćene tužiteljstvu na doradu te su potvrđene tek krajem listopada 2019.

Na raspravi početkom ožujka 2021. postupak protiv Bandića je obustavljen budući da je zagrebački gradonačelnik preminuo 28. veljače prošle godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. studeni 2022 12:29