NOVI OBRAT

AFERA AGRAM Sud opet ukinuo rješenje o pritvoru M. Bandića, Laco se ne vraća u Remetinec

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić ipak ostaje u Remetincu, nova odluka suda zakazana je već za sutra
Zagreb, 201014.Gradsko poglavarstvo.Oko 13 sati zavrsena je pretraga Ureda zagrebackog gradonacelnika. Djelatnici PNUSKOK-a u nazocnosti Milana Bandica iznijeli su dokumente koji bi mogli posluziti optuzbi.Na fotografiji: Milan Bandic.Foto: Ranko Suvar / CROPIX
 Ranko Šuvar / CROPIX

ZAGREB - Kako neslužbeno doznajemo, izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda po drugi puta je ukinulo odluku suca istrage kojom se Milanu Bandiću odredio jednomjesečni pritvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i ponavljanja djela.

Ova odluka znači da Milan Bandić ostaje u Remetincu, međutim još uvijek bez rješenja o određivanju istražnog zatvora.

Također, kako neslužbeno doznajemo, ukinuta je cjelokupna odluka, što znači i za ostalih osam osumnjičenika, među kojima je i Slobodan Ljubičić koji je trebao biti pušten uz jamčevinu od 2,4 milijuna kuna.

O svima njima će sudac morati odlučivati ponovno, već sutra, ali i na tu odluku postoji mogućnost žalbe.

Također, istražni sudac zagrebačkog Županijskog suda odbio je prijedlog USKOK-a da se pročelniku kabineta zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, Miri Laci, ponovno odredi jednomjesečni pritvor zbog opasnosti od ponavljanja djela i utjecaja na svjedoke.

Razlog USKOK-ovog zahtjeva bio je intervju koji je Laco dao Večernjem listu u kojem je rekao da bi auto za prijevoz Mile Horvat dao ponovno, a što mu je bilo inkriminirano.

Laco je sa svojim odvjetnikom u 13.55 izašao sa suda te su objavili da je odbijen prijedlog.

Sudac istrage, Zdenko Posavec, odredio je dvije zamjenske mjere, međutim Laco i njego odvjetnik nisu htjeli reći koje.

Kako doznajemo, određena mu je zabrana približavanja svjedocima i zabrana obavljanja aktivnosti pročelnika ureda gradonačelnika.

Laco je prije tjedan dana pušten iz Remetinca za 100 tisuća kuna.

Laco: 'Nisam se bojao povratka u Remetinec'

Izlazeći iz zgrade suda na Zrinjevcu Laco je kazao da je bio pripravan na sve, ali da se ipak nije pribojavao povratka u Remetinec, jer smatra da se pridržavao svih obećanja koje je nakon polaganja jamčevine dao sucu istrage.

Njegov odvjetnik Juro Martinović ustvrdio je da je ovo jedina logična i razložna odluka te da bi "sve drugo bi bilo pomaganje Uskoku u ovom postupku". Kazao je i da sud puno ozbiljnije uzima "institut ljudske slobode" od Uskoka koji, kako je rekao, "olako predlaže istražni zatvor". "Ali je tu sud da to selektira i donese odluke samo u onim slučajevima da se ide u istražni zatvor kada to probici procesa zahtjevaju. U ovom slučaju to nije bilo potrebno", kazao je odvjetnik.

U spornom intervjuu Večernjem listu, zbog kojega je Uskok tražio njegovo ponovno zatvaranje, Laco je izjavio da bi ponovno potpisao putni nalog televizijskoj novinarki Mili Horvat koja je službenim gradskim automobilom odvezena na liječenje izvan Hrvatske. Kazao je i da je ogorčen na represivni aparat jer je u pritvoru završio zbog sumnje da je gradski proračun oštetio za 18.000 kuna. Laco je također optužio ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića da "shizofreno traži neprijatelje i zatvara ih te da je odluka o njegovom pritvaranju vjerojatno donesena u nekom od gornjogradskih restorana".

Laco je iz Remetinca pušten krajem listopada nakon što je položio jamčevinu od 100.000 kuna i pred sucem istrage obećao da na slobodi neće ometati istragu utjecajem na svjedoke, ali ni ponoviti nedjelo. S njim su iz iz istražnog zatvora pušteni i suvlasnik CIOS-a Petar Pripuz i direktor Službe za nabavu Zagrebačkog holdinga Ivan Markus.

Izvanraspravno vijeće Županijskog suda danas bi trebalo objaviti i odluku o žalbama gradonačelnika Bandića na istražni zatvor te Uskoka na odluku da se osmorici osumnjičenika koji ranije nisu pušteni iz Remetinca, uz jamčevinu, omogući obrana sa slobode. (H)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 09:08