USKOK NA POPRAVNOM

AFERA BANKOMAT Odluka o novoj optužnici odgođena za sutra

Protega, Sladonja i Kirinić su, tvrdi USKOK, oštetili banku za 255 milijuna kuna te za još 26 milijuna kroz menadžerske bonuse
 Biljana Gaurina / CROPIX

>>>NOVO<<< 11:04 - Sjednica optužnog vijeća zagrebačkog Županijskog suda na kojoj se treba odlučiti o utemeljenosti USKOK-ove optužnice u slučaju Bankomat odgođena je za sutra jer neki od optuženika nisu dobili pozive za današnju sjednicu.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda danas će ponovno raspravljati o popravljenoj optužnici protiv trojice bivših čelnika HPB-a - direktora Josipa Protege, člana Uprave Ivana Sladonje i financijskog direktora Marija Kirinića - optuženih zbog davanja povlaštenih kredita osmorici poduzetnika koji su također obuhvaćeni USKOK-ovom optužnicom.

Tročlano sudsko vijeće na čelu sa sucem Ivanom Turudićem odlučivat će o utemeljenosti nove optužnice koju su tužitelji USKOK-a ispravljali više od godinu dana nakon što je sud zaključio kako je nerazumljivo napisana, uz nalog da se provede još šest istražnih radnji.

Detalji nove optužnice nisu poznati, no onom prethodnom Protegu se teretilo da je od 2005. do 12. kolovoza 2009. godine kao šef HPB-a organizirao grupu koju su sačinjavali Sladonja i Kirinić. Njih su trojica, tvrdi USKOK, oštetili banku za 255 milijuna kuna te za još 26 milijuna kroz menadžerske bonuse.

Najzanimljivije je svakako hoće li optužno vijeće prihvatiti argument obrane koja traži obustavu postupka u aferi Bankomat. Naime, branitelji tvrde da je USKOK zakasnio s podizanjem optužnice te da bi je sud trebao odbaciti. Ako sud odbaci optužnicu, USKOK-u preostaje žalba Vrhovnom sudu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 18:44