GIGANTSKI 'BIZNIS'

Afera deset puta teža od Fimi-Medije: Mladineo, gdje je nestalo 700 milijuna kuna?

USKOK sumnja da je i ambalaža isporučena fiktivno, odnosno da postoji samo u lažiranim knjigama
 Danijel Soldo/CROPIX

ZAGREB - USKOK istražuje pod kojim je okolnostima Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) pod vodstvom Vinka Mladinea ostvario gubitak od 700 milijuna kuna iz sredstava prikupljenih naknadom za ambalažu. Riječ je o naknadi koju plaćaju svi proizvođači korisnici ambalaže i koja je propisana Pravilnikom Ministarstva zaštite okoliša. Prema podacima Fonda, od početka primjene Pravilnika 1. 1. 2006. Fond je na naknadama za ambalažu uprihodio 2.125,078.955 kuna, a na rashodovnoj strani zabilježio trošak od 2.819,163.405,34 kune, što čini razliku od 694,08 milijuna kuna.

Toliki je gubitak predsjednik Fonda, Vinko Mladineo, pravdao ekspanzijom sakupljanja boca koja se dogodila odmah nakon donošenja Pravilnika 2006. godine kad je, prema njegovim riječima, “Hrvatska očišćena od ambalažnog otpada kao niti jedna zemlja u okruženju”.

Troškovi otkupa

Prema nekim izvorima, pojedine su tvrtke, ovlaštene za sakupljanje ambalaže, nezakonito prikupljale otpad u BiH, Srbiji i Crnoj Gori te ga prodavale Fondu. No, pravi kriminal, kako sumnjaju u USKOK-u, dogodio se pri plaćanju ambalaže koja nikad nije isporučena, odnosno postoji samo u krivotvorenom knjigovodstvu Fonda. Na to upućuju i podaci o rastu troškova otkupa ambalaže nakon 2006. godine.

Tada je trošak Fonda za otkup iznosio 584,96 milijuna kuna, a godinu dana poslije raste na 805,63 milijuna kuna. Istražitelje zanima kako je moguće da se nakon velike kampanje čišćenja ambalaže iz 2006. količina u 2007. poveća za 220 milijuna kuna u protuvrijednosti.

Cijeli članak pročitajte u tiskanom izdanju

Kako su skakale cijene poslova

Sanacija azbestnog otpada, zakopanog ispod nogometnog igrališta Omladinac u Vranjicu

Početna cijena 5,5 milijuna kuna

Završna cijena 61 milijun kuna

Sanacija Glinice u Obrovcu

Odbijena ponuda Nijemaca 56 milijuna kuna

Angažirana domaća tvrtka MLM za 90 milijuna kuna

Procjenjuje se da bi se konačni troškovi mogli popeti i na 240 milijuna kuna

Tvrtka MLM nema reference za ovaj posao sanacije i do ovog ugovora bila je u Hrvatskoj registrirana samo za poslove uvoza i izvoza

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 02:00