SUSTAVNO POTKRADANJE

AFERA 'DI SU KOLAČI': KAKO JE ORGANIZIRANA NEVJEROJATNA PLJAČKA STUDENTSKOG CENTRA Sumnju da se događa nešto čudno potaknuo je panični potez radnika

 
Ilustracija
 Berislava Picek / CROPIX

Trenutak kada je zaduženi tehnolog u izvanrednoj kontroli pronašao u košu za smeće poveću količinu kolača bio je jedan od prvih indikatora da netko u zagrebačkom Studentskom centru zavlači ruke u studentski tanjur. Ispostavilo se da je ukupno 360 odbačenih kolača potpuno ispravno i otvoren je prostor sumnji da je netko zatečen s kolačima namijenjenim privatnim svrhama slastice naprosto u panici sklonio u koš.

Drugi indikator bio je pronalazak podatka o 670 kilograma orašastih plodova utrošenih u tri mjeseca. Količina je dovoljna za najmanje godinu dana, ako je riječ o potrošnji u studentskoj slastičarnici, tvrde upućeni.

Podatke poput ovih ispisali su u više izvještaja i priloga predsjednik i članovi Sanacijskog vijeća Studentskog centra. SC je u sanaciji od 2013., od kada je država u njega upumpala više od 150 milijuna kuna, no posljednje revizije i izvještaji o kojima je pisao Jutarnji list govore da je u slastičarnici SC-a u Savskoj 25 tijekom 2016. utrošeno sirovina u vrijednosti 854.528 kuna, a prema normativima SC-a trebalo je biti utrošeno 499.882 kune. Prilikom izračuna vrijednosnih razlika revizijom je utvrđeno da je evidentirani utrošak veći za 344.363 kune, stoji u izvješću Sanacijskog vijeća. Za toliko je, ispada, oštećen SC.

Dokumenti koje posjeduje Jutarnji list sugeriraju da su se u SC-u događale krađe namirnica i utaje dokumenata, a zbog provjere stanja ministrica znanosti i obrazovanja najavila je da će prijaviti slučaj DORH-u.

Pisali izvještaje

O aferi kolači jučer je prvi put progovorio Mirko Bošnjak, sanacijski upravitelj SC-a. Na pitanje što je poduzeo kao odgovorna osoba, odgovara: “Zatražio sam očitovanja 25 osoba prema lancu odgovornosti”. Zanimljivo je da je izvještaj morala podnijeti i Željka Glunčić, samostalna referentica za analizu i kontrolu utroška namirnica u sektoru Prehrana, ujedno supruga državnog tajnika u Ministarstvu znanosti, Matka Glunčića. O njenoj odgovornosti, kao niti ostalim imenima, Bošnjak ne želi govoriti.

- Utvrđeni su elementi koji upućuju na ozbiljne nepravilnosti, ali kao legalist i odgovorna osoba nikoga ne želim etiketirati dok nadležne institucije ne obave svoj posao. Drago mi je da je i naš većinski Sindikat traži ulazak DORH-a i državnih revizora kako bi se konačno utvrdilo pravo stanje stvari u SC-u. Od istrage ne bježim i pozdravljam pristup ministrice obrazovanja da se nadležne institucije pozabave ovim problemom. Kao sanacijski upravitelj zatražio sam očitovanja odgovornih u lancu. Poštujući presumpciju nevinosti, ne bih iznosio njihova imena - rekao nam je Bošnjak.

Ipak, u službenom izvješću Sanacijskog vijeća navode se imena. Osim Biserke Sertić, voditeljice slastičarnice u Savskoj 25, ujedno predsjednice većinskog Samostalnog sindikata zaposlenika studentskih centara RH, spominje se ime Željke Glunčić.

Za nju se u izvješću veže pretpostavka da je namjerno propustila dokumentirati cijelu 2016. i ignorirala naputak sanacijskog upravitelja ne bi li se prikrila nezakonita proizvodnja kolača za privatne svrhe na račun SC-a. Navodi se da u svome očitovanju Ž. Glunčić prešućuje da je u njezinu opisu poslova iz ugovora o radu upravo kontrola utroška namirnice te je imala izričit nalog da prikuplja navedenu dokumentaciju, analizira i o tome redovno informira sanacijskog upravitelja.

Obrana

U izjavi Jutarnjem Željka Glunčić odbacuje krivnju, a u njezinu obranu staje i suprug Matko Glunčić, imenovan državnim tajnikom za visoko obrazovanje koncem studenoga 2016., u mandatu Pave Barišića. Na poziciji državnog dužnosnika zadržao se i u mandatu Blaženke Divjak.

- Mali sam i nebitan kotačić u stroju SC-a i po položaju i po plaći. Niti sam imala podatke o utrošku namirnica u navedenoj slastičarnici zbog ukidanja programa koji to prati, niti sam na bilo koji način mogla raditi, niti ikada radila na štetu SC-a. Svoj posao radim stručno u dijelu posla za koji sam zadužena. Bojim se da sam spomenuta samo zbog toga što sam supruga državnog tajnika - kaže Željka Glunčić, koja u SC-u radi 22 godine. Slično kaže i Matko Glunčić: - Moja supruga nema nikakvog utjecaja na sporna poslovanja. Kvalitetno obavlja posao i nikada nije bila povezana ni s kakvim malverzacijama.

Pitanje potpisa

Odgovornost za sporna događanja odbacuje i Biserka Sertić, šefica sindikata i slastičarnice.

- Dala sam svu dokumentaciju koju sam imala. Ne smatram se odgovornom. Tražili su od mene papire za koje mi nitko nije rekao da ih moram voditi. Nisam sudjelovala ni u čemu. Potpisala sam sve što su mi dali, jesam li tu napravila pogrešku, ne znam - kaže Biserka Sertić.

- Bit ću vrlo jasna - nulta tolerancija na eventualni miris korupcije u SC-u. Ministarstvo sve informacije šalje DORH-u na provjeru i očekujem odlučno i brzo raščišćavanje nastalog nereda -poručila je iz Londona ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak, reagirajući na tekstove Jutarnjeg lista o malverzacijama u zagrebačkom Studentskom centru.

Izviješće Sanacijskog vijeća SC-a pokazuje da je u slastičarnici u Savskoj 25 tijekom 2016. utrošeno sirovina u vrijednosti 854.528 kuna, a prema normativima trebalo je biti utrošeno nešto manje od 500 tisuća kuna. Revizija je, dakle, samo u slastičarnici utvrdila manjak od 344.363 kune.
Da stvari budu gore, na početku sanacije SC je bio u gubitku 120 milijuna kuna, a u posljednjih pet godina u njega je iz državnoga proračuna injektirano preko 150 milijuna.

- Žao mi je što studenti moraju gledati i slušati ove krajnje ružne priče - to je doista loša poruka mladima u Hrvatskoj i tome treba stati na kraj. Sredstava su namijenjena studentskom standardu koja trebaju omogućiti da svi, a pogotovo najugroženiji, imaju jednako pravo na obrazovanje, poručuje Divjak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 19:10