NASTAVLJENO SUĐENJE

AFERA FIMI MEDIA 'Kolega je imao 'ključ' - bio je dobro pozicioniran u HDZ-u, a njegova supruga radila je sa Mirjanom Sanader'

 Damjan Tadić/CROPIX

ZAGREB - Ispitivanjem bivšeg predsjednika uprave Crosca Bojana Milkovića i njegova prijašnjeg poslovnog tajnika Mladena Bradača danas je na Županijskom sudu nastalvjeno suđenje Ivi Sanaderu i suoptuženima u aferi Fimi Media.

Oba svjedoka potvrdila su da je Crosco surađivao s Fimi Medijom, spominjući ukupnu vrijednost poslova od 4,3 milijuna kuna, pri čemu su naglasili da je sve bilo u skladu sa zakonskom procedurom te da Crosco nije bio obvezan primjenjivati Zakon o javnoj nabavi. No, oba svjedoka ispričala su kako je došlo do te suradnje.

- Stanje u Croscu 2005. godine bilo je loše, dugovi su se gomilali, u dva mjeseca smjenjena su tri predsjendika uprave. Kolega Mladena Bradač dogovorio mi je sastanak s članom uprave Ine Jozom Petrovićem. Bradač je imao “ključ”. Bio je dobro pozicioniran u HDZ-u, a njegova supruga radila je na fakultetu zajedno sa suprugom tadašnjeg premijera Sanadera. Nakon sastanka s Petrovićem na kojem sam mu izložio svoje viđenje kako poboljšati situaciju u tvrtki, izabran sam za predsjednika uprave - izjavio je Milković napominjući da je Crosco bio u 100-postotnom vlasništvu Ine.

Svjedok Bradač ispričao je sa svoje strane kako je od 1993. godine, kada je upoznao svoju današnju suprugu, u dobrim, prijateljskim odnosima s obitelji Sanader. U privatnim susretima uglavnom nisu razgovarali o poslu, ali je Bradač Sanaderu, kako je rekao, ipak spomenuo loše stanje u Croscu. Ubrzo ga je Sanader nazvao i rekao da se javi Jozi Petroviću. Bradač je, kaže, zaključio da je Milković jedini sposoban izvući tvrtku tako da ga je spojio s Petrovićem, nakon čega je Milković postao predsjendik uprave.

Kada se formirala nova uprava, Mladen Barišić, kojega je Bradač upoznao družeći se sa Sanaderom i njegovim društvom na kavi, doveo je Nevenku Jurak u Corsco i rekao da angažiraju njezinu tvrtku fimi Medija ako budu imali potrebu za promidžbenim i marketinškim poslovima. Oba svjedoka spominjala su da se radilo o tzv. kreativnom poslu, tako da su mogli izravno pregovarati samo s jednim ponuđačem.

Obojica su spomenula i kako je suprug optužene bivše blagajnice HDZ-a Branke Pavošević došao u Corsco tražeći da njegovoj tvrtki dodijele neki posao. Milković je naveo kako je čuo da je zbog gospodina Pavoševića već sjenjen raniji predsjendik uprave tako da ga je uputio na Bradača. Bradač se nadovezao kako je Pavošević tražeći dodijelu nekog građevinskog posla govorio kako je vrlo moćan i tujecajan te d ao tome trebaju voditi računa. Kasnije mu se, dodao je Bradač, Branka Pavošević ispričavala zbog takvog nastupasvog supruga, ali ga je ipak i dalje molila za posao.

- Rekao sam joj da Crosco nema potrebe za takvim poslom i da to ne želim raditi. AKo sam i bio arogantan, to sam bio s pravom - izjavio je svjedok.

- Jesmo li mi kontaktirali vezano uz članarine HDZ-a? - upitala je Bradača optužena Pavošević. Bradač je potvrdio da ga je B. Pavošević zvala te je počeo pričati kako on nije bio član HDZ-a tako da nije imao ništa s prikupljanjem članarina. No, na izravan upit što joj je tada odgovorio, rekao je:

- Odgovorio sam dobro, ok, rješit ću to. Što sam drugo mogao reći.

- Jeste li mi preko Barišića prijetili da znam li ja tko ste vi, da vi s obitelji Sanader idete u kino i da mogu odmah dobiti otkaz? - nastavila je optužena.

-To je... vrlo provokativno pitanje ... - pomalo zatečeno reagirao je svjedok, opovrgavši potom da joj je prijetio.

Na slici: Bojan Milković

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 19:26