DANAS PRESUDA

AFERA FIMI-MEDIA: NAJIŠČEKIVANIJA SUDSKA ODLUKA Sanader jedini do kraja tvrdi da nije uzeo ni kune

Tijekom dvogodišnjeg procesa u sudnici se čula priča o izvlačenju novca koji je završavao u privatnim džepovima
Zagreb, 230913.Zupanijski sud.Nastavak sudjenja bivsem premijeru Ivi Sanaderu i drugima za slucaj Fimi Media.Na fotografiji: Ivo Sanader.Foto: Davor Pongracic / CROPIX
 Davor Pongračić / CROPIX

Prije četiri godine Nevenka Jurak, vlasnica Fimi Medije , tvrdila je da je sve radila po zakonu, da nikada nije izvlačila novac iz tvrtke da bi se financirao HDZ te da je žrtva medijskog linča. Danas priznaje upravo suprotno.

Prije četiri godine još nije bilo formalne istrage u aferi koja je dobila ime po njezinoj tvrtki. USKOK je tek u proljeće 2010. sramežljivo otvorio istragu protiv tadašnjeg ravnatelja carine i rizničara vladajućeg HDZ-a Mladena Barišića. I optužba je bila samo uvod u cijelu priču. U međuvremenu, došlo je do pravog buma ne samo u pogledu težine kazneni djela, već i u pogledu obuhvaćenih okrivljenika.

U istražnom zatvoru završavali su direktori javnih poduzeća, istraga je došla i do bivših ministara, “progovorili” su i Mladen Barišić i Nevenka Jurak, a na kraju je pao i bivši premijer Ivo Sanader kao organizator kriminalnog udruženja. Uz njega, na popisu optuženih našla se i njegova politička stranka HDZ.

Tijekom suđenja koje je trajalo gotovo dvije godine čula se jednostavna osnovna priča koja je okupila optuženike u ovom slučaju, priča kako je novac izvlačen iz javnih poduzeća i državnih institucija preko Fimi Medije završio u crnim fondovima i privatnim džepovima. Samo je Sanader negirao sudjelovanje u tome, dok su Barišić i Jurak priznali da su, kako navode, u dogovoru sa Sanaderom, organizirali da Fimi Media dobije poslove na namještenim natječajima. Dio dobiti prosljeđivala je Barišiću i u stranačku blagajnu.

Tome je pridodana i optužba za ilegalno raspolaganje crnim donacijama za stranku.

Ukupno je u igri bilo oko 70 milijuna kuna. Prema optužbi, najveći dio potrošen je za potrebe HDZ-a, oko 30 milijuna kuna. Sanaderu je Barišić, kako tvrdi, predao 15,2 milijuna kuna (dva milijuna eura), u Fimi Mediji i kod Nevenke Jurak ostalo je oko 14,5 milijuna kuna, a za 3,8 milijuna profitirali su njezini suradnici koji su se u međuvremenu nagodili. U sudnici se čulo i priznanje Branke Pavošević o tome kako je vodila stranačku blagajnu te kome je i po čijem nalogu isplaćivala sredstva iz crnog fonda.

A sredstva su išla za razne namjene, počevši od toga da su na ruke isplaćivani dodaci stranačkim zaposlenicima, pa i dužnosnicima, preko plaćanja honorara estradnim zvijezdama za nastupe u HDZ-ovim kampanjama pa sve do plaćanja za nepjevanje za druge strank ili za kupnju blindiranog BMW-a za šefa stranke.

Danas ćemo čuti presudu. Već je jasno da će Barišić, Pavošević, Jurak i Fimi Media biti proglašeni krivima jer su priznali krivnju. U odnosu na njih nepoznanica je samo visina kazne. Dok prijašnji glasnogovornik HDZ-a Ratko Maček, ako ga sud proglasi krivim, može računati također s blažom kaznom, to se teško može odnositi na Ivu Sanadera i HDZ. Ukoliko ih sudsko vijeće proglasi krivima, oni osim s težim kaznama, Sanaderu prijeti do 13 godina zatvora, a HDZ-u milijunska novčana kazna, moraju računati i s oduzimanjem protupravno stečene imovinske koristi. A to je spomenutih 30 milijuna kuna za HDZ. Zbog toga je pod blokadom i zgrada središnjice HDZ-a vrijedna 20-tak milijuna kuna.

Isto se odnosi i na Sanadera. No, u njegovu slučaju sud ima dvije mogućnosti. Oduzeti mu stečenu ilegalnu korist od 15,2 milijuna za koja ga se tereti ili primjeniti odredbe zakona o tzv. proširenom oduzimanju imovinske koristi kada su u pitanju koruptivna kaznena djela. Prva je varijanta jednostavnija za utvrditi i presuditi, ali ju je u praksi iznimno teško provesti. Naime, oduzeti se može imovina koja glasi samo na osuđenu osobu. A Sanader na sebi gotovo da i nema značajnije imovine.

U drugoj varijanti imovina se može oduzimati i od članova obitelji pa čak i prijatelja za koje se sumnja da za optuženog “čuvaju” imovinu. U Sanaderovu slučaju USKOK je zatražio da mu se oduzme 23,7 milijuna kuna, kao nesrazmjer u njegovoj imovini.

Ratko Maček: Kriminalni udio najmanji, blaža kazna

Bivši glasnogovornik i šef izbornih kampanja HDZ-a optužen je za pripadnost grupi i sudjelovanje u prikupljanju i raspolaganju neevidentiranih sredstava u stranačkoj blagajni. Prema stavu USKOK-a iznesenom u završnom govoru, Mačekov kriminalni udio u ovoj priči je najmanji te je zatraženo da ga se shodno tome i blaže kazni. Sankcija nije konkretizirana, a nije predloženo oduzimanje imovinske koristi jer ona nije ni inkriminirana. Ratko Maček priznao je sudjelovanje u određenim radnjama, ali je cijelo vrijeme negirao krivnju da je počinio bilo kakvo kazneno djelo.

Mladen BarišIć: USKOK zanjega traži tri godine kazne

Bivši ravnatelj Carinske uprave i rizničar HDZ-a tereti se za kaznena djela pripadnika kriminalne skupine te zloporaba vezanih za izvlačenje sredstava iz javnih poduzeća i ilegalno financiranje stranke. USKOK je za njega predložio tri godine zatvora, ponajviše zbog detaljnog priznanja i doprinosa u rasvjetljavanju ovog slučaja. Barišića se ne tereti za stjecanje bilo kakve osobne ilegalne zarade pa se i ne traži njezino oduzimanje. Barišić je priznao vlastitu krivnju i najviše teretio bivšeg premijera Sanadera.

Branka Pavošević: ‘Priznanje’ od godinu i pol dana zatvora

Prijašnja šefica računovodstva HDZ-a također je optužena za udruživanje radi činjenja kaznenih djela i zloporabe vezane za crni stranački fond. USKOK je za nju zatražio godinu i pol dana zatvora, što predstavlja “priznanje” ne samo za njezin iscrpni iskaz o tijekovima ilegalnog novca i stranci, već i za dokumente o vođenju crne blagajne koje je najprije zakopala, a na kraju predala USKOK-u. Branku Pavošević USKOK ne tereti da je osobno profitirala, pa nema ni prijedloga za oduzimanje ilegalno stečene imovine.

Nevenka Jurak: U zatvor dvije godine, vraća 2,5 mil. kuna

Vlasnici Fimi-Medije uz dva kaznena djela, udruživanja u kriminalnu grupu i zloporabe, pripisuje se i protupravna imovinska korist od 2,5 milijuna kuna. USKOK je predložio da je sud osudi na dvije godine zatvora i da joj se oduzmu spomenuta sredstva. Iznos od 2,5 milijuna kuna blokiran joj je na izdvojenom računu od početka postupka te će automatski biti oduzet po pravomoćnosti presude.

Njezina tvrtka Fimi-Media kao pravna osoba također je optužena za zloporabu zbog ostvarivanja protuzakonite imovinske koristi za sebe i druge. Za sebe je Fimi- Medija ilegalno prisvojila nepunih 12 milijuna kuna, koje su joj i blokirane od početka postupka. Usto, može očekivati i odgovarajući novčanu kaznu.

Ako je kriv: Sanaderu prijeti kazna od 13 godina

Bivšem predsjedniku Vlade i predsjedniku HDZ-a prijete najteže kazne upravo zato što ga USKOK tereti da je počinio kaznena djela na tim funkcijama. Organizator je kriminalne grupe koja je za cilj imala izvlačenje novca iz javnih tvrtki i državnih ustanova radi financiranja stranke, ali i punjenja svog džepa.

Za kriminalno je udruženje zapriječena kazna do tri godine zatvora. No, za zloporabe povezane s navedenim prijeti mu kazna do 10 godina. Ukupno mu sud, proglasi li ga krivim, za oba kaznena djela, može izreći kaznu do 13 godina zatvora (kazna mora biti manja od zbroja pojedinačnih kazni, a veća od najveće op. a.). Usto mu prijeti i oduzimanje značajnog dijela imovine. Bilo bi mu povoljnije da sud odredi oduzimanje protuzakonite koristi od dva milijuna eura nego da primjene odredbe o proširenom oduzimanju koristi, jer bi tako mogao ostati bez imovine vrijedne 23,7 milijuna kuna koja glasi i na članove njegove obitelji.

HDZ - Oduzimanje 30 milijuna

HDZ je optužen za kazneno djelo zloporabe položaja kojeproizlazi iz kaznene odgovornosti Ive Sanadera i bivše šefice računovodstva Branke Pavošević. I pribavljene protupravne imovinske koristi od oko 30 milijuna kuna. Polovica tog iznosa su crne donacije, koje su ušle u stranku, ali nisu evidentirane u knjigovodstvu te su trošene za razne, ponekad i ilegalne namjene. Druga polovica je iz Fimi- Medije. Bude li stranka osuđena, oduzet će joj se tih 30 milijuna kuna i bit će kažnjena s najviše osam milijuna kuna.

U HDZ-u uvjereni da neće biti osuđeni, ali se sopremaju i na gubitak

Duboko vjerujemo da će presuda biti u našu korist. Od početka imamo isti stav - HDZ nije kriv. A ako presuda bude drugačija dokazivat ćemo to u žalbenom postupku - kazao nam je HDZ-ov odvjetnik Davorin Budin dan uoči objave nepravmoćne presude u aferi Fimi-medija u kojoj se bivši premijer i šef HDZ-a Ivo Sanader, te njegova bivša stranka terete za izvlačenje novca iz državnih tvrtki.

U slučaju da HDZ ipak proglase krivim i to bude potvrđeno pravomoćnom presudom, ta stranka morala bi državi vratiti 30-tak milijuna kuna. Ta cifra, kako smatraju u HDZ-u, mogla bi u konačnici biti i nešto manja jer je oko 4 milijuna kuna već vraćeno. Riječ je o novcu iz “crnog fonda” koji je u državno odvjetništvo predao bivši glavni tajnik stranke Branko Bačić. Tu su i nešto više od dva milijuna kuna od spornog BMW-a, pa bi suma koju bi HDZ morao vratiti na kraju iznosila oko 23 milijuna kuna. Na toliki je otprilike iznos, podsjetimo, procijenjena i najvrjednija HDZ-ova nekretnina - zgrada središnjice stranke na zagrebačkom Trgu žrtava fašizma 4, koja je blokirana još krajem listopada 2011. u sklopu USKOK-ove istrage.

U HDZ-u, kako doznajemo, još nemaju plan u slučaju najcrnje varijante za njihovu stranku, no uvjereni su kako neće doći u situaciju da ostanu bez zgrade.

- Nismo zabrinuti zbog presude, prije svega uvjereni smo da će biti u našu korist, smatra jedan dužnosnik HDZ-a, i dodaje kako cijela situacija i nije tako jednostavna.

- Čak i kada bi se dogodila najgora varijanta, cijeli postupak može potrajati još godinu, dvije. Tu je i naš zahtjev prema Sanaderu, Barišiću, Mačeku i Branki Pavošević u kojem tražimo 50 milijuna kuna odštete. A dok se sve to ne riješi ne može se provesti ovrha. Naš zahtjev nije neutemeljen - pojašnjava naš sugovornik iz HDZ-a. Dodaje i kako, u slučaju da ipak moraju vratiti novac, ne bi prodavali zgradu.

- Mobilizirali bismo naše ljude i našli rješenje. (Rozita Vuković)

Četiri godine megaafere Fimi-Media kroz naj-značajnije događaje

1. travnja 2010. USKOK donio prvi nalog o provođenju istrage koji se tada odnosio samo na Mladena Barišića.

10.kolovoza 2010. donesen zaseban nalog kojim su obuhvaćeni tada uhićena vlasnica Fimi Medije Nevenka Jurak i njezini suradnici.

29. rujna uhićen Barišić, a USKOK spaja predmete protiv njega i Nevenke Jurak.

9. prosinca 2010. USKOK u istom predmetu istragu proširuje i na bivšeg premijera Sanadera tereteći ga kao organizatora kriminalne grupe koja je preko Fimi Medije izvlačila desetke milijuna iz javnih i državnih tvrtki.

10. prosinca Ivo Sanader je uhićen u Austriji.

18. srpnja 2011. Sanader izručen Hrvatskoj.

31. kolovoza 2011. USKOK je podigao prvu optužnicu protiv Sanadera, tereteći ga za ratno profiterstvđ zbog primanja 3,6 milijuna kuna provizije početkom 1995. godine od austrijske Hypo banke prilikom ishođenja kredita od 140 milijuna austrijskih šilinga za Vladu RH.

23. rujna 2011. USKOK podiže i drugu optužnicu protiv Ive Sanadera u slučaju INA MOL. Tereti ga se za primanje mita od 10 milijuna eura od šefa mađarskog MOL-a Zsolta Hernadija za prepuštanje upravljačkih pravana nad Inom. Optužnice u slučajevima Hypo i Ina Mol potom su spojene u jednu.

9. prosinca 2011. USKOK podiže optužnicu u osnovnom slučaju Fimi Media. Optuženi su Sanader, Barišić, Maček, Pavošević i Jurak te nekoliko fizičkih i pravnih osoba među kojima je i HDZ.

16. prosinca 2011. Sanader je pušten iz istražnog zatvora u Remetincu uz jamstvo od 12,4 milijuna kuna.

10. veljače 2012. potvrđena je optužnica u slučaju Fimi Media.

16. travnja 2012. počelo je suđenje u pred vijećem Županijskog sud akojim predsjeda sutkinja Ivana Čalić.

20. studenog 2012. Sanader je nepravomoćno osuđen na 10 godina zatvora u aferi Hypo i Ina Mol te je ponovno završio u pritvoru.

5. ožujka 2014. završeno je suđenje u aferi Fimi Media.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 14:14