NITKO NEĆE ODGOVARATI ZA KRAĐU 25 MILIJUNA

AFERA FIMI-MEDIA Sudac: Tužiteljstvo nije na vrijeme podignulo optužnicu protiv direktora Hrvatskih autocesta

Padaju i optužnice protiv Kirina i Mladinea?

NOVO 19:11 Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu najavljuje podnošenje žalbe na jučerašnje rješenje optužnog vijeća Županijskog suda u Zagrebu, kojim se odbacuje optužnica Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu, podignuta 30. ožujka 2012. protiv Marija Crnjaka, Jurice Prskala, Josipa Sapunara i Zlatka Korpara zbog kaznenog djela iz članka 337. stavak 4. i dr. Kaznenog zakona, jer tvrde da nije došlo do prekoračenja rokova za podizanje optužnice navedenih u članku 229. stavku 1. Zakona o kaznenom postupku. Naime, ako državni odvjetnik nakon dovršetka istrage u rokovima navedenim u članku 229. stavku 1. Zakona o kaznenom postupku nije podigao optužnicu, stavkom 2. je određeno da se smatra kako je u tom slučaju odustao od progona.

Međutim, to se nije dogodilo u ovom predmetu.

Prema obrazloženju, optužnica je odbačena zbog toga što sud smatra da istraga nije dovršena u danim rokovima. Rokovi za dovršetak istrage su propisani u članku 230. ZKP-a. Niti u tom članku, niti i članku 229. stavku 2. ne propisuje se da bi se u takvom slučaju optužnica mogla odbaciti.

Kako je u ovom slučaju optužnica odbačena protivno odredbama Zakona o kaznenom postupku, to je Županijsko državno odvjetništvo protiv ovog rješenja najavilo žalbu. Posebno imajući u vidu kako je prema postojećoj sudskoj praksi Županijskog suda u Zagrebu u istovjetnim situacijama optužnica potvrđena a ne odbačena.

NOVO 17:11Tužiteljstvo za provođenje istrage ima na raspolaganju šest mjeseci. Ako se radi o složenim predmetima, taj se rok može produžiti za daljnjih šest mjeseci, a u posebno složenim predmetima, za godinu dana.

Dakle, uz ta produljenja maksimalno trajanje istrage ograničeno je na godinu i pol dana. Nakon toga tužitelj ima 15 dana za podizanje optužnice pri čemu od višeg državnog odvjetnika može dobiti dodatni rok od najduže dva mjeseca. Ako optužnica u tom roku nije podignuta smatrat će se, prema ZKP-u, da se odustalo od kaznenog progona. U ZKP-u se, međutim, navodi i kako će se u svakom slučaju smatrati da je tužitelj odustao od kaznenog progona ako u roku od šest mjeseci od dovršetka istrage nije podigao optužnicu.

1. travnja 2010. godine USKOK je donio prvi nalog o provođenju istrage koji se odnosio samo na Mladena Barišića.

10.kolovoza 2010. donesen je novi, zaseban nalog kojim su obuhvaćeni vlasnica Fimi Medije Nevenka Jurak i njezini suradnici.

30. rujna 2010. USKOK spaja predmete Barišić i Jurak i ujedno dobiva produljenje roka za provođenje istrage za daljnjih šest mjeseci.

18. studenog 2010. donesen je nalog o provođenju i proširenju istrage u istom predmetu koji se odnosio na prethodnog dana uhićene HAC-ovce Josipa Sapunara, Marija Crnjaka i Juricu Prskala te bivšeg direktora autoceste Rijeka - Zagreb Zlatka Korpara.

31. ožujka 2011. godine DORH usvaja prijedlog USKOK-a te im daje još jedno produljenje istragu za šest mjeseci, do 31. rujna 2011.

30. rujna 2011., dan prije isteka maksimalnog roka, USKOK dovršava istragu u predmetu Fimi Medija

12. listopada 2011. USKOK izvješćuje DORH da im je za podizanje optužnice u ovom osobito složenom predmetu potrebno više vremena od propisanih 15 dana.

14. listopada 2011. dobivaju dodatni rok od dva mjeseca za podizanje optužnice, do 15. prosinca 2011.

9. prosinca 2011. USKOK podiže optužnicu protiv Ive Sanadera, Mladena Barišića, Nevenke Jurak i još osam fizičkih i pravnih osoba u aferi Fimi Medija, ali među optuženima nisu bile sve osobe obuhvaćene istragom u tom predmetu.

28. prosinca 2011. predmeti protiv četvorke iz HAC-a i ARZ-a, te bivšeg ministra unutarnjih poslova Ivice Kirina, bivšeg direktora Fonda za zaštitu okoliša Vinka Mladinea i bivšeg direktora Hrvatskih šuma Darka Beuka, se razdvajaju i “spuštaju” zagrebačkom Županijskom državnom odvjetništvu.

30. ožujka 2012. godine zagrebačko tužiteljstvo optužuje spomenute osobe, podigavši četiri zasebne optužnice.

Darko Beuk u međuvremenu se nagodio na uvjetnu osudu.

Optužno vijeće Županijskog suda u predmetu protiv Vinka Mladinea tražilo je od tužiteljstva detljna pojašnjenja o odlukama vezanim za produljenja istrage, nakon čega je vratilo optužnicu na doradu zbog činjeničnih nadopuna.

Optužnica protiv Ivice Kirina tek treba doći na kontrolu Optužnog vijeća.

------------------------------------------------------------------

16:44 Branitelj Josipa Sapunara, odvjetnik Veljko Miljević opisao je tijek sjednice optužnog vijeća Županijskog suda dramatičnim. - Vijeće je imalo volje tri sata slušati borbu argumenata i tumačenja članka 229 i 230 ZKP-a, a koji reguliraju rokove podizanja optužnice i maksimalnog trajanja istrage.

Na kraju je odlučeno da će se odredbe ta dva članka “novog ZKP-a” striktno poštivati. Vrlo jednostavno, optužnica je podnesena izvan zakonskih rokova . Sada će vrlo vjerojatno USKOK podnijeti žalbu Vrhovnom sudu. Ovo ne smatram osobnim trijumfom, već zaslugom Optužnog vijeća koje se pokazalo stručnim, zaključio je Miljević.

16:34 Branitelj Marija Crnjaka, odvjetnik Željko Žganjer zaključuje da je optužno vijeće Županijskog suda u Zagrebu jednostavno zaključilo da je državni odvjetnik odustao od kaznenog progona. - DORH je imao rok i nije ga ispoštovao. Uslijedila je sankcija koja glasi: optužnica se ne može podići. Treba reći da je Optužno vijeće pod predsjedanjam suca Marijana Garaca ovdje pokazalo dosljednost.

..................................................................................................................................

ZAGREB - Optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda kojim je predsjedavao sudac Marijan Garac odbacilo je u četvrtak optužnicu Županijskog državnog odvjetništva (ŽDO) protiv četvorice bivših direktora u Hrvatskim autocestama (HAC) i Autocesti Rijeka-Zagreb (ARZ), u slučaju poznatom kao ‘Fimi-Media HAC’, smatrajući da je Državno odvjetništvo prekasno podignulo optužnicu probivši time zakonske rokove.

Ukoliko ovu odluku potvrdi i Vrhovni sud, kojemu se državno odvjetništvo može žaliti, to de facto znači da bi svi slučajevi proizašli iz osnovnog predmeta Fimi-Media mogli pasti u vodu.

Direktore u HAC-u i ARZ-u, Marija Crnjaka, Juricu Prskala, Josipa Sapunara i Zlatka Korpara, Županijsko državno odvjetništvo je teretilo da su na račun tvrtke Fimi-media Nevenke Jurak, mimo redovne procedure, isplatili oko devet milijuna kuna, a koji novac je bio namijenjen crnoj blagajni HDZ-a.

Osim slučaja Fimi-Media HAC, postoje još dva predmeta koja su u gotovo identičnom statusu. Riječ je o slučaju fonda za zaštitu okoliša, gdje je optužen njegov bivši predsjednik Vinko Mladineo, a tereti ga se za iznos od oko dva milijuna kuna, ali i slučaj Fimi-Media MUP, gdje je optužen bivši ministar Ivica Kirin kojega se tereti za štetu od oko 16 milijuna kuna.

Osnovna argumentacija obrane, koju je sud u četvrtak prihvatio, bila je da je USKOK, koji je vodio istragu, propustio produžiti rokove i protiv ostalih okrivljenika u slučaju Fimi-Media, već ih je produljio samo protiv osnovne skupine predvođene Mladenom Barišićem, Ivom Sanaderom i drugima.

Branitelji okrivljenika, Željko Žganjer, Ana-Marija Gospočić, Laura Valković i Veljko Miljević bili su u četvrtak zadovoljni odlukom suda, dok će se Županijsko državno odvjetništvo na nju svakako žaliti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2023 16:56