PREGOVORI

AFERA HOTMAIL Kolinda Grabar-Kitarović i Andrej Plenković dogovaraju sastanak, Vlada pristaje na zajedničku sjednicu, uz jedan uvjet

 
Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i premijer Andrej Plenković
 Ronald Goršić / HANZA MEDIA

Na sva pitanja vezana uz aferu Hotmail premijer Andrej Plenković mogao bi odgovoriti na sjednici Vijeća za nacionalnu sigurnost, koju bi zajednički trebao sazvati na prijedlog predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović, a koja je zbog izvanredne situacije u državi otkazala sva službena putovanja.

Njih dvoje čuli su se telefonski jučer, doznajemo, ali termin sastanka, prema informacijama iz Banskih dvora, nije dogovoren. Najavljivalo se da će se sastati prvo odvojeno u ponedjeljak, no sada iz Vlade kažu da će se sastati ovaj tjedan, ali ne znaju točno kada.

Sjednica vijeća

Nakon toga bi se trebala održati i sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost, što je predsjednica tražila, ali postoji mogućnost i da se ona ne održi ako premijer i predsjednica sve riješe na tom sastanku.

Iako iz Ureda premijera tvrde kako predsjedničin posljednji javni nastup nisu doživjeli kao napad i da su njihovi odnosi posljednjih mjesec dana odlični te da ju je premijer javno podržao za novi mandat, iz njezinih se izjava može zaključiti da ona niti brani, niti napada premijera Plenkovića, nego nastupa neutralno.

Predsjednica, naime, smatra kako nema dovoljno informacija da bi zaključila postoji li i premijerova odgovornost pa će od njega tražiti da joj sve to pojasni, a on, doznajemo, priprema jedan takav izvještaj za sastanak. Da je predsjednica htjela obraniti premijera, onda bi rekla da prema sada dostupnim informacijama ne vidi njegovu odgovornost, ali ona je rekla kako nema dovoljno podataka da bi o tome mogla govoriti. Zato je i tražila sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost jer Sigurnosno-obavještajna agencija (SOA) nije znala za mailove, a izvješće je primila tek u petak.

Predsjednica, navodno, ne želi još braniti premijera i zbog toga što ne zna kakvi bi se sve još mailovi u javnosti mogli pojaviti. Predsjednica također želi s premijerom dogovoriti zajedničku sjednicu Vlade, nevezano uz aferu Hotmail, jer na Pantovčaku smatraju da ne može država stajati zbog ovih problema i da treba početi rješavati demografske probleme.

Predsjednica na toj zajedničkoj sjednici Vlade želi premijeru pokazati demografske mjere koje je njezin Ured pripremio, ali sjednicu Vlade ne može samostalno sazvati bez dozvole premijera. U Banskim dvorima neslužbeno odgovaraju da s tim nemaju problema, ali “sve u svoje vrijeme” te da je sada najbitnije riješiti Agrokor kako bi se nagodba postigla u zakonskom roku.

- Premijer je već rekao da će rado poslušati sve dobre prijedloge vezane uz demografiju i nema ništa protiv da raspravljaju i o tome treba li sazvati zajedničku sjednicu Vlade - kažu u Banskim dvorima.

Odlučujući tjedan

Ovo će, dakle, biti presudan tjedan za predsjednika Vlade i HDZ-a Andreja Plenkovića u kojem bismo mogli doznati može li preživjeti aferu Hotmail koja je uzdrmala i njega osobno.

Za sutra je najavljena i sjednica Predsjedništva HDZ-a na kojoj je predviđeno da će Plenković objaviti ime novog ministra, no to ipak sada nije posve sigurno. Izvori iz Banskih dvora, naime, kažu kako je moguće da novog ministra nećemo imati ni idući tjedan jer je sada prioritet riješiti probleme vezane uz Agrokor, ali nije isključeno da će ipak novi ministar, prema planu, biti izglasan u Saboru u petak.

Plenković je to i najavio, rekavši kako će u ponedjeljak dogovoriti novog ministra na Predsjedništvu HDZ-a, a potom je za utorak predviđen i sastanak s koalicijskim partnerima na istu temu. Ime ministra prije izglasavanja u Saboru treba doći službeno i na sjednicu Vlade u četvrtak.

Iako neki naši sugovornici u Vladi tvrde da će se s novim ministrom možda kasniti jer je Agrokor prioritet, prije će biti da ne mogu niti naći pravu osobu za to, a još postoji i dvojba treba li razdvajati pozicije potpredsjednika Vlade za reforme i ministra gospodarstva.

Gomilanja resora u jednome ministarstvu, što bi bila varijanta kada bi sadašnji ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, koji je glavni favorit, preuzeo i obje funkcije od Martine Dalić, očito neće biti jer su i u Vladi svjesni da u tom slučaju Ćorić ne bi mogao preuzeti sve te obveze koje su doista goleme - od Agrokora, Ine, otpada, LNG-ja...

Stoga još uvijek postoji varijanta da Vlada dobije potpredsjednika koji bi bio zadužen za provođenje i koordinaciju reformskih procesa, a da se nađe druga osoba za ministra gospodarstva. Postoji još uvijek i varijanta da se spoje dva ministarstva, ali da zatim, primjerice, zaštita okoliša prijeđe u resor graditeljstva, kod HNS-ova potpredsjednika Vlade Predraga Štromara.

U Vladi, pak, tvrde kako nema govora da će odugovlačiti s izborom novog ministra jer je upitna većina u Saboru, što donekle potvrđuju i koalicijski partneri koji kažu da je većina neupitna, a Vlada stabilna.

Nakon svega toga Plenkovića još iduću subotu čeka izvještajni sabor HDZ-a na kojem se mogu očekivati i neke kritike na njegov račun, ali ne i neki veći potresi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 12:01