TUŽITELJI IPAK NE ODUSTAJU

Afera Hypo: Stižu nove optužnice, među njima i Zagorec?

 Ronald Goršić/CROPIX

ZAGREB - Oslobađajuća presuda u prvom postupku u aferi Hypo protiv bivšeg šefa Hypo Alpe Adria grupe Wolfganga Kulterera nije pokolebala austrijsko tužiteljstvo. Uz žalbu, tužitelji, kako prenose tamošnji mediji, neslužbeno najavljuju podizanje novih optužnica.

Jedan od krupnijih slučajeva zasigurno je i financiranje projekata Vladimira Zagorca u Hrvatskoj. Prema podacima Hypo banke, Zagorec je za svoje projekte uspio ishoditi kredite od oko 70 milijuna eura.

Neslužbeno se govori o trostruko većem iznosu. Mahom su Zagorčevi projekti financirani na identičan način, preko tvrtki i zaklada iz Lihtenštajna kojima je Hypo International u Austriji odobravao kredite.

Naše tužiteljstvo sumnja da je Zagorec kao garanciju pri ishođenju kredita koristio depozite na tajnim računima u inozemstvu , a austrijski mu istražitelji predbacuju da je samo dio sredstava uistinu ulagao u projekte. Austrijanci se oslanjaju i na postupak koji se protiv Zagorca vodi u Lihtenštajnu, gdje je mu je blokirano 16 milijuna eura.

Još je nekoliko osoba iz Hrvatske Austrijanci istražuju zbog kredita koji su odobreni u Klagenfurtu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 23:09