ŽARKO PUHOVSKI

‘Afera INA? Oni su htjeli ukrasti par desetaka milijuna pa je slučajno došlo do milijarde‘

- Ovo nije politička nego financijska afera, smatra Žarko Puhovski

Žarko Puhovski

 Dragan Matic/Cropix

Politički analitičar i profesor filozofije Žarko Puhovski komentirao je aferu u Ini u Novom danu N1 televizije. Napomenuo je da je sigurno bilo i većih afera u Hrvatskoj od afere u Ini u kojoj je kompanija oštećena za više od milijardu kuna.

“Agrokor je bio veća afera. Ovo nije politička nego financijska afera. Oni su htjeli ukrasti par desetaka milijuna pa je slučajno došlo do milijarde. Ne vidim po čemu bi to bila velika politička afera. Podsjeća me ovo na Britaniju 90-ih. Svi su rekli ‘dobra je Thatcherica, vrijeme je da ode’. Sad se to događa s Plenkovićem. Stvara se atmosfera ‘dosta je njega’. Jedan je novinar neki dan napisao da je nemoguće da su ovako mali igrači zamračili toliko novca. On kaže ‘dajte nam račun na kojem piše Plenković’. Takvog računa nema. Stvara se atmosfera koja je zaista teška, teška za njega, teška za HDZ, HDZ ne može bez njega jer ne postoji bez njega”, rekao je profesor za N1.

“Došlo je do potpune inflacije neodgovornosti. Zašto je dopušteno prodavanje plina u ovoj situaciji? U kojoj Hrvatska ima taman dovoljno proizvodnje za potrošnju domaćinstava. Može biti uvjeta u kojima ne možemo više skladištiti, ali skladišta nisu puna. Zašto je dopušteno samo Hrvatskoj, od svih država u ovom dijelu Europe, izvoz drva za ogrjev i peleta? Ni BiH ni Srbija više ne dopuštaju izvoz. Možda su to propisi EU-a, ali Hrvatska se može pozvati na izvanrednu situaciju. Nema kontrole. Kako čovjek na četvrtoj razini može odlučivati o 150 milijuna kuna? Pa Plenković ne može odlučiti o toliko”, govori Puhovski.

Osvrnuo se i na popularne ‘memeove‘, od kojih jedan kaže "da smo pustili ovu četvorku da radi još koji mjesec, skupili bismo novac da kupimo Inu nazad."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 06:28