POVLAŠTENI UVJETI

AFERA LINIĆEVOG POMOĆNIKA HTV: 'Branko Šegon dobio je kredit po znatno nižim kamatama'

Javna je televizija objavila dokumente za koje tvrdi da dokazuju da je HBOR Šegonovoj tvrtki odobrio povlašteni kredit
 Damjan Tadić/Cropix

ZAGREB - Pomoćnik ministra financija Branko Šegon od HBOR-a i Hypo Alpe Adria Banke dobio je iznimno povoljan kredit sa znatno nižim kamatama i duljim počekom uz državnu subvenciju, objavio je HTV u večerašnjoj emisiji Studio 4.

Također HTV je naveo kako je u posjedu ugovora Branka Šegona, koji "dokazuju da je Šegon od HBOR-a dobio" takav kredit.

Novinari HTV-a Dražen Majić i Tomislav Kalousek pokazali su u emisiji, kako tvrde, kreditni ugovor kojim je obitelj Šegon od HBOR-a i Hypo Alpe Adria Banke dobila kredit, kojim je Branko Šegon kupio i obnovio hotel "Korkyra" u Veloj Luci.

Istaknuli su da je taj hotel kupio i obnovio kreditima Hypo Alpe Adria Banke vrijednim više od šest milijuna eura uz kamete od 7 do 9 posto.

Dolaskom na mjesto pomoćnika SDP-ova ministra financija, Branko Šegon je, zbog poslovnih problema, u HBOR-u pokrenuo inicijativu za reprogramiranje kredita, dodali su.

U kolovozu 2012. HBOR, u suradnji s Hypo bankom, Šegonu je odobrio kredit od četiri milijuna eura kojima je zatvorio veći dio dotadašnjih nepovoljnih kredita. Uvjeti kreditiranja bili su puno povoljniji nego ranije - kamate su bile znatno niže i, nakon državne subvencije, kretale su se oko tri posto uz četverogodišnji poček na otplatu glavnice, navode novinari HTV-a.

Dodaju kako je i dalje upitno tko upravlja vlasničkim udjelima u trgovačkom društvu "Facta Vera" d.o.o., a čiji je vlasnik Branko Šegon.

Gostujući u emisiji izvršni direktor GONG-a Dragan Zelić rekao je da bi pomoćnik ministra financija Branko Šegon trebao razmisliti o davanju ostavke na svoju funkciju jer postoje ozbiljne indicije i dokazi.

"Ovaj slučaj, kako i raniji slučajevi, ugrožavaju integritet ove Vlade i očekujemo da se što prije Vlada očituje o ovom slučaju i iznese svoj stav", rekao je Zelić.

Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) večeras je priopćila, vezano za slučaj pomoćnika ministra financija Branka Šegona, kako je HBOR "odobrio kredit trgovačkom društvu Facta Vera d.o.o., a ne fizičkoj osobi. Kredit je odobren uz podjelu rizika s poslovnom bankom i pod jednakim uvjetima koje imaju i drugi poduzetnici koji dobivaju takve kredite", stoji u priopćenju HBOR-a.

Vlasništvo trgovačkog društva Facta Vera d.o.o. povezuje se pomoćnikom financija Brankom Šegonom i njegovom obitelji.

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa istražuje, pak, je li pomoćnik ministra financija, Branko Šegon iskoristio položaj kako bi pogodovao svojim tvrtkama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 08:50