JUTARNJI IMA ZAPISNIK

Afera Medikol: Ministar Darko Milinović lagao da nije bio obaviješten

Ugledni su radiolozi na dva sastanka upozoravali na pogubnu praksu prepuštanja najsofisticiranije opreme privatnicima
 Vladimir Ivanov / CROPIX

ZAGREB - Da ministar zdravstva Darko Milinović ne govori istinu kada tvrdi kako sve do nedavnog pisma Hrvatske udruge radiologa nije znao da su državne bolnice također zainteresirane za nabavu PET/CT uređaja , pokazuju zapisnici s dvaju sastanaka održanih već u prvoj godini njegova ministarskog mandata, u zgradi Ministarstva zdravstva.

Jasno upozorenje

Prvi zapisnik odnosi se na sastanak Povjerenstva za radiologiju Ministarstva zdravstva, održan 19. ožujka 2008.

Neven Ljubičić: Milinović je ugovor s Medikolom mogao raskinuti čim je došao

Na njemu članovi Povjerenstva, prof. dr. B. Brkljačić, prof. dr. R. Štern-Padovan, prof. dr. Miletić, prof. M. Marotti i drugi ugledni radiolozi upozoravaju predstavnike Ministarstva i HZZO-a na štetnu praksu prepuštanja PET/CT dijagnostike privatnim zdravstvenim ustanovama. “(...) Svi članovi Povjerenstva za radiologiju smatraju da imaju moralnu, stručnu i domoljubnu obavezu upozoriti Ministarstvo (...) da su sadašnji trendovi razvoja vrlo opasni i potencijalno nepovratno ugrožavaju funkcioniranje i razvoj radiološke službe u kliničkim bolničkim centrima”.

Drugi zapisnik odnosi se na sastanak Povjerenstva za radiologiju i Upravnog odbora Hrvatskog društva radiologa, održan u Ministarstvu zdravstva, 18. lipnja 2008. U njemu uz ostalo stoji: “Prof. Brkljačić navodi tvrdnju da PET/CT u RH imaju privatne ustanove, a ne javne ustanove, što predstavlja izvrnutu vrijednost budući da je, primjerice u Austriji, obrnuto”.

Sporne tvrdnje

Usprkos ovim zapisnicima koji se čuvaju i u arhivi Ministarstva zdravstva, ministar Milinović tvrdi kako radiologinja Ranka Štern-Padovan, sudionica obaju sastanaka, ne govori istinu kad tvrdi da je radiološka struka ministra upozorila na štetnost izdvajanja PET/CT-a iz javnih bolnica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 20:51