ZARADA MEDIKOLA

AFERA MEDIKOL: Na samo jednom aparatu u godinu dana vratili su 63% uloženog novca, već 3 godine imaju čisti profit

Iako je Croatia osiguranje ostalo bez unosnog posla, njegova studija pokazuje koliko je Medikol zaradio

ZAGREB - Investicija u projekt PET/CT-a veoma je isplativa. Croatia osiguranju d.d. bilo bi važno da prvo uđe na tržište - glavni je zaključak studije isplativosti ulaganja u PET/CT centar koju je po narudžbi Croatia osiguranja 2007. okončala konzultantska kuća Golien i Brekinja d.o.o., a kojom Jutarnji list raspolaže.

Odbačeni

Državna osiguravateljska kuća Croatia osiguranje je u ožujku 2006., kao i Medikol, bila zainteresirana za investiciju u prvi PET/CT centar. Croatia osiguranje željelo je tu medicinsku pretragu dovesti u KBC Rebro, a projekt je bio zamišljen tako da Croatia osiguranje financira kupnju PET/CT aparata, ciklotrona - uređaja za proizvodnju nuklida potrebnih za tu pretragu, prateće opreme i prilagodbu prostora, dok bi Rebro ponudilo prostor i tim stručnjaka.

Kao što je već poznato, tadašnji ministar zdravstva Neven Ljubičić je inicijativu Croatia osiguranja i Rebra u prosincu 2006. odbacio, da bi tu medicinsku uslugu odlučio prepustiti gotovo nepoznatom Medikolu, kojem je osigurao i financiranje iz blagajne HZZO-a.

U mandatu Darka Milinovića ta je usluga Medikola na teret državne blagajne hipertrofirana do 11.000 ugovorenih pretraga PET/CT-a godišnje.

Iako je Croatia osiguranje ostalo bez unosnog posla, studija isplativosti koju je ta tvrtka naručila sadrži niz zanimljivih podataka. Liječnici Luka Vončina i Aleksandra Džakula, koji su uime konzultantske kuće Golien i Brekinja d.o.o. izradili studiju isplativosti ulaganja u prvi PET/CT centar u Hrvatskoj, izračunali su da bi ukupna investicija u prvi PET/CT centar u Hrvatskoj Croatia osiguranje stajala 4,130.000 eura, a u tu cijenu je uz PET/CT i ostale uređaje uračunat i mali ciklotron.

Računali su u kojem bi razdoblju Croatia osiguranje moglo vratiti ukupnu investiciju od 4,130.000 eura, tj. kad bi mogli početi ostvarivati zaradu. Razmatrano je razdoblje od sedam godina, koliko je i rok trajanja PET/CT-a. Ustanovili su da projekt nije isplativ samo u slučaju kad se na kupljenom PET/CT uređaju obavi do osam pregleda dnevno po cijeni od 800 eura po pregledu.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 08:48