PRIVATNA TVRTKA RASTE NA NOVCU POREZNIH OBVEZNIKA

AFERA MEDIKOL: Tvrde da privatnim novcem grade polikliniku, a 91 posto pregleda plaća im HZZO

Privatna poliklinika Medikol ne živi od tržišta nego od ugovora s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje
 Pongračić/CROPIX

ZAGREB - Iako potpredsjednik Uprave Medikol grupe Boris Sruk uporno ponavlja da je ta medicinska ustanova prije svega orijentirana na tržište, činjenica je da Medikol ne živi od tržišta.

Neplaćene usluge

Čak 70 posto prihoda ta poliklinika ostvaruje na temelju ugovora s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje, a samo 30 posto na tržištu. Taj je podatak, naime, Medikolov čelnik Boris Sruk iznio u nedavnom intervjuu Buseness hr-u.

Ima li se na umu da je samo od studenog 2007. do kraja 2010. HZZO Medikolu isplatio 231 milijun kuna te da mu još duguje za obavljene, a neplaćene usluge, kao i činjenica da u tu pozamašnu svotu nije uračunata zarada koju će poliklinika ostvariti u tekućoj, 2011. godini na temelju potpisanih ugovora s HZZO-om, nije teško zaključiti da se najveća privatna bolnica u Hrvatskoj uvelike gradi i zaradom ostvarenom na državnoj zdravstvenoj blagajni.

Unosni PET/CT

Od ukupno 18 medicinskih usluga koje poliklinika Medikol pruža, devet ih se, prema onome što je Sruk iznio u spomenutom intervjuu, financira iz blagajne HZZO-a. Najunosnija među njima je usluga PET/CT-a, koju u 91 posto slučajeva, kako je mladi menadžer Medikola priznao, plaća upravo HZZO.

Imajući sve to u vidu, s priličnom se točnošću može zaključiti da je Medikol zapravo paradržavna zdravstvena ustanova, koja raste na prihodima iz državne blagajne, a zarada odlazi u privatne džepove te se pretače u privatnu investiciju.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 01:30