STROŽE KONTROLE

Afera Megadirektor ‘prelila je čašu‘: Doznajemo kakve se promjene spremaju u novom zakonu

Sada je dovoljno da pri registriranju tvrtke vlasnik da izjavu kako nema dugovanja i da nije kažnjavan, ali to nitko ne kontrolira

”Megadirektor” Mario B. preuzeo je, među ostalim, i tvrtku koja je izgradila žičaru u Zagrebu

 CROPIX/Depositphotos

Otkriće Jutarnjega lista o "megadirektoru" Mariju B., koji je, premda višestruko osuđivan te pod ovrhama, posjedovao ili vodio najmanje 353 tvrtke, i to iz stana bez sanitarnoga čvora, moglo bi dovesti do izmjena Zakona o sudskom registru. Premda službeno o tome nisu željeli govoriti, Ministarstvo pravosuđa i uprave, kako nam je potvrđeno iz više izvora, odlučilo se inicirati izmjene i dopune navedenog Zakona, kako bi pooštrilo uvjete za registriranje tvrtki pri Trgovačkim sudovima: otkriće "megadirektora", kako smo doznali, dijelu je stručne javnosti "prelilo čašu".

Naime, premda je sam slučaj Marija B. pojedinačno interesantan zbog ogromnog broja tvrtki koje je "skupio" na sebe te činjenice da je, između ostalog, preuzeo tvrtku povezanu s konzorcijem koji je izgradio zagrebačku žičaru, a od koje država već nekoliko godina neuspješno utjeruje 56 milijuna kuna poreznoga duga, slučaj "megadirektora" zapravo je otkrio ogroman problem neuređenog poslovanja tvrtki u Hrvatskoj.

Taj problem generira niz drugih problema te otvara prostor za niz oblika gospodarskog kriminala, poput poreznih prijevara. Aktualni predsjednik Vrhovnoga suda Radoslav Dobronić, koji je godinama radio kao sudac Trgovačkog suda, iznio je za Jutarnji list kako takva praksa prilikom registriranja i likvidacije tvrtki na kraju dovodi do internoga zagušenja čitavoga gospodarstva zbog postojanja mase "poduzetnika" koji ništa ne proizvode.

Složenija registracija

Kako su nam odgovorili iz Ministarstva pravosuđa i uprave, te planirane izmjene ići će u smjeru uvođenja dodatnih kontrolnih mehanizama prilikom registriranja tvrtki. "Prema planu zakonodavnih aktivnosti za 2022. godinu, predviđene su izmjene i dopune Zakona o trgovačkim društvima i Zakona o sudskom registru. U okviru izmjena Zakona o sudskom registru, razmotrit će se izmjene koje će omogućiti izravnu provjeru nepodmirenih dugovanja prema nadležnim tijelima, u prvom redu Poreznoj upravi.

Navedenim prijedlogom želi se prevenirati moguće zloporabe izjava o nepostojanju nepodmirenih dugovanja na osnovi poreza te doprinosa za mirovinsko, odnosno zdravstveno osiguranje, kao ni dugovanja za neto plaće radnicima u postojećem sustavu", odgovorili su nam iz Ministarstva na naš upit o izmjenama zakona koje se pripremaju.

Dodatno su istaknuli kako je u tijeku provedba projekta e-Sudski registar, u okviru kojeg će se osigurati povezivanje s drugim nadležnim tijelima, što će osigurati dodatnu mogućnost provjera svih podataka vezanih uz upis u sudski registar, a uvođenjem novih elektroničkih usluga postići će se dodatno administrativno rasterećenje građana.

- Ministarstvo pravosuđa i uprave kontinuirano prati primjenu zakona i drugih propisa u praksi i njihov utjecaj na društvo, vodeći računa o Ustavom zajamčenom pravu na poduzetničku i tržišnu slobodu, kao i o ograničenjima tih sloboda, koja je moguće implementirati u zakonodavni okvir - poručili su.

Kako neslužbeno doznajemo, izmjene će konkretno značiti da će odjeli za registriranje tvrtki pri trgovačkim sudovima sada morati provjeravati svakog novog osnivača tvrtke, što se dosad, prema svemu sudeći, nije radilo. Naime, postojeći Zakon o sudskom registru propisuje da nitko tko osobno ima porezno dugovanje, dugovanje doprinosa za mirovinsko ili zdravstveno dugovanje te dugovanje za neto plaće radnicima, ili mu takvo dugovanje ima tvrtka, ne može osnovati novu tvrtku.

Gradio žičaru

Nove izmjene Zakona ići će prema tome da se Trgovačkim sudovima najprije omogući pristup bazama podataka Porezne uprave i Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, nakon čega će oni biti dužni provjeriti ispunjava li osoba koja želi osnovati novu tvrtku sve one uvjete za koje jamči u svojoj izjavi ovjerenoj kod javnoga bilježnika.

Kada je "megadirektor" Mario B., zanimljivo je, preuzeo tvrtku koja je izgradila žičaru u Zagrebu, javnom bilježniku dao je izjavu u kojoj je pogrešno citirao Zakon, odnosno izostavio je djela iz kaznenoga zakona za koja ne smije biti osuđivan da bi osnovao tvrtku, te naveo samo ona djela za koja doista nije osuđivan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 12:01