ZAVRZLAMA

AFERA NAČELNICE LOVREĆA Dan nakon promjene prebivališta, Nosić se prijavila u registar birača u Zagrebu, ali nakon pola godine - nova promjena!

 
 Duje Klaric / CROPIX

Nastavlja se zavrzlama oko načelnice Lovreća Anite Nosić koja je subvencioniranim kreditom kupila stan u Zagrebu. Podsjetimo, mlada HDZ-ovka prijavila je prebivalište na adresi u Zagrebu i to 10. prosinca 2018., više od godinu dana nakon što je potpisala Ugovor s HPB-om o kreditu, a prema Zakonu o lokalnim izborima, tim danom je izgubila i mandat načelnice.

To znači da će, osim novca, morati vratiti i mandat, a riskira i kaznenu prijavu jer je već više od godinu dana nezakonito načelnica. Što se tiče registra birača, ona je upisana u Lovreću, ali mlada Anita i tu je zakomplicirala situaciju. Naime, dan nakon što je prijavila prebivalište u Zagrebu, Nosić je upisana u registar birača u Zagrebu, ali u lipnju prošle godine ponovno se prebacila u Lovreć!.

To nam je i potvrdilo Ministarstvo uprave. Njihov odgovor prenosimo u cijelosti:

Temeljem zaprimljenog upita i postavljenih pitanja vezano uz činjenicu odjave prebivališta općinske načelnice Općine Lovreć, Ministarstvo uprave ističe sljedeće:

Kao prvo, ukazujemo da će slijedom nastalih saznanja vezano uz predmetno, Ministarstvu uprave bez odlaganja, a u svrhu točnog i nedvojbenog utvrđivanja svih relevantnih činjenica, službenim putem zatražiti od Ministarstva unutarnjih poslova dostavu uvjerenja o prebivalištu iz kojeg je vidljiv tijek eventualnih odjava i prijava prebivališta za vrijeme obnašanja mandata općinske načelnice Općine Lovreć.

Sukladno zakonu, odjava prebivališta s područja jedinice lokalne, odnosno područne (regionalne) samouprave razlog je za prestanak mandata općinskog načelnika, gradonačelnika, odnosno župana po sili zakona.

Koristimo priliku podsjetiti na slučajeve općinskog načelnika Općine Kistanje i općinskog načelnika Općine Biskupija koji su tijekom 2011. godine također odjavili prebivalište s područja svojih općina čime im je sukladno zakonu, mandat prestao po sili zakona. Međutim, kako se do saznanja o istome došlo s protekom vremena, tek tijekom 2012. godine, svi zakonski rokovi za postupanje u konkretnim predmetima računali su se od dana službenog saznanja o odjavi prebivališta.

Nadalje, uvidom u registar birača utvrđeno je da je Anita Nosić upisana u registar birača na adresi Opanci, Nosići.

Upis je izvršen u registru birača prema mjestu prijavljenog prebivališta za općinu Lovreć, a na temelju službene obavijesti Ministarstva unutarnjih poslova pristigle elektroničkom razmjenom podataka putem uspostavljenog web servisa.

Nadalje, uvidom u registar birača utvrđeno je da je od 11. prosinca 2018. do 10. lipnja 2019. godine Anita Nosić bila upisana u registar birača na adresi u Zagrebu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 15:22