KOLINDINA SURADNICA OTKRILA

AFERA SHERATON 'Kolinda je bila u predsjedničkom apartmanu, nije to nikakav luksuz'

U pismu Karamarku zahvaljuje njemu, vodstvu stranke i cjelokupnom članstvu na potpori i povjerenju
 Cropix

ZAGREB - ZAGREB, 10. veljače 2015. (Hina) - Voditeljica tranzicijskog tima izabrane predsjednice Jadranka Jureško Kero izjavila je u utorak da Ured predsjednice za sada ostaje na Pantovčaku, a nakon što Kolinda Grabar-Kitarović preuzme dužnost u dogovoru sa svim relevantnim službama bit će donešena odluka "gdje i kako dalje".

"Ured izabrane predsjednice bit će na Pantovčaku, gdje je bio i dosada, a kad preuzme svoju funkciju onda će odlučiti, u dogovoru sa svim relevantnim službama, gdje i kako dalje", kazala je Jureško Kero novinarima u vili Prekrižje nakon što je predsjednik Državnoga izbornog povjerenstva Branko Hrvatin uručio Grabar-Kitarović Odluku o izboru za predsjednicu Republike Hrvatske.

Jureško Kero potvrdila je da će biti smanjen broj savjetnika i djelatnika u Uredu te dodala da je u tijeku izrada nove sistematizacije.

"Da biste smanjili broj radnih mjesta i postavili nove ili zadržali stare, trebate provesti novu sistematizaciju. O tome odlučuje izabrana predsjednica, a mogu potvrditi da će sigurno biti manji broj savjetničkih mjesta, kao i da će se smanjiti broj djelatnika. Koliko točno, to još ne znamo jer treba ući u Ured, vidjeti koji su sve djelatnici gore, ali štedjet će se na svim područjima", naglasila je.

Podsjetila je kako je Grabar-Kitarović bila ministrica vanjskih poslova pa dobro poznaje vanjsku politiku, društvene teme i politička događanja u zemlji, tako da joj neće trebati veliki broj savjetnika.

"Osim toga, koristit će, kao i tijekom kampanje, stručnjake iz cijele Hrvatske kojima bi, držim, bila čast da ih predsjednica Republike zamoli za mišljenja. A uvijek je, naravno, njena odluka zadnja", dodala je Jureško Kero.

Grabar-Kitarović je do jučer imala privremeni ured u hotelu Sheraton, a mediji su navodili kako je riječ o luksuznom predsjedničkom apartmanu, što je Jureško Kero demantirala ustvrdivši kako je korišten jedan ured u tom apartmanu, a ukupni trošak iznosio je nešto manje od 45.000 kuna.

"Nema luksuza, moramo se već jednom naučiti da moraju postojati privremeni uvjeti za rad. Ova tranzicija od 40-ak dana, od kraja izbora do inaugiracije, je upitna. Treba je zakonima regulirati. Treba se znati što u tom razdoblju radi novoizabrani predsjednik ili predsjednica. Mi smo se snašli i nije riječ ni o kakvom luksuzu pa nema razloga da se to medijski napuhava. Kad je Ured predsjednika predložio vilu Prekrižje odmah je to prihvaćeno", rekla je Jureško Kero.

Popis uzvanika za inauguraciju u nedjelju uglavnom je zaključen, ali su još moguće nadopune. Pokušavamo da bude što više ljudi ali, nažalost, premalo je mjesta za sve koji žele doći, rekla je Jureško Kero dodajući da primaju pozive građana iz svih krajeva Hrvatske koji žele doći na inauguraciju.

Možda bi bilo bolje da se inauguracija, koja je do sada uvijek bila na Markovu trgu, održava na većem trgu ili mjestu gdje može doći veći broj građana, dodala je.

Ukupan broj znat će se nakon dogovora s policijom, a Jureško Kero procjenjuje da će ih biti oko tisuću.

"Pokušavamo izaći građanima u susret kako bi mogli nazočiti tom povijesnom činu, kažem povijesnom jer prvi puta imamo predsjednicu Republike", rekla je.

Potvrdila je i da će troškovi biti oko 600.000 kuna, kao i prilikom inauguracije Ive Josipovića. "I dalje u tim okvirima surađujemo s Uredom predsjednika i pokušavamo zaista štedjeti", kaže Jureško Kero.

Kolinda podnijela ostavku na članstvo u HDZ-u

Izabrana predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović primila je u utorak od predsjednika Državnoga izbornog povjerenstva Branka Hrvatina Odluku o izboru za predsjednicu Republike Hrvatske te je podnijela ostavku na članstvo u HDZ-u.

"To je naša konačna odluka kojom utvrđujemo vaš izbor za predsjednicu Republike Hrvatske", rekao je Hrvatin uručujući odluku i čestitajući izabranoj predsjednici.

Istaknuo je pritom kako je to svojevrsna proslava završetka izbornog procesa, koji je završio u skladu s najboljom izbornom praksom, te podsjetio da je Ustavni sud u ponedjeljak donio odluku kojom je utvrdio da je izborni postupak završio u skladu s Ustavom i zakonima.

Izrazivši zadovoljstvo nakon primanja odluke, Grabar-Kitarović kazala je: "Ovaj dio je okončan i sada službeno krećemo dalje".

Novinare je zanimalo kako to da je osobno uručio odluku izabranoj predsjednici, na što je Hrvatin odgovorio da je začuđen tim pitanjem s obzirom da je i do sada izborni proces završavan u dogovoru s izabranim kandidatom.

Podsjetio je da su i bivšem predsjedniku Stjepanu Mesiću rezultate izbora također predali u vili Prekrižje, a da su predsjedniku Ivi Josipoviću prije pet godina rezultati uručeni u izbornom stožeru.

"Ovaj puta je to dogovoreno na ovaj način", rekao je Hrvatin dodavši da su predsjednički izbori važan postupak, "možda najvažniji za Republiku Hrvatsku gledajući političku scenu".

"Znači da to treba obilježiti na dostojanstven način i ne vidim tu nikakvu priču", ustvrdio je te naveo da će DIP izborne rezultate redovitom dostavom poslati i Vladi, Hrvatskom saboru i Ustavnom sudu.

Grabar Kitarović je u utorak predsjedniku Hrvatskog sabora Josipu Leki i predsjedniku HDZ-a Tomislavu Karamarku uputila pisma u kojima ih je izvijestila da podnosi ostavku na članstvo u HDZ-u.

"Kao izabrana predsjednica RH, u skladu sa člankom 96. Ustava RH, izvješćujem vas da sam dana 10. veljače 2015. godine podnijela ostavku na članstvo u HDZ-u", stoji u pismu upućenom Leki.

U pismu Karamarku Grabar Kitarović zahvaljuje njemu, vodstvu stranke i cjelokupnom članstvu na potpori i povjerenju koje su joj ukazali kandidiravši ju za predsjednicu Republike.

U obnašanju te dužnosti, navodi Grabar Kitarović, "vodit ću se vrijednostima koje su nam svim zajedničke: domoljublje, zaštita nacionalnih interesa i borba za bolji život naših građana".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 18:10