DAN NAKON PRESUDE

AFERA SIBINJ Izdana tjeralica: Načelnik općine osuđen na šest godina zatvora pa pobjegao u Bosnu

 Emica Elveđi/Danijel Soldo / CROPIX

OSIJEK, SLAVONSKI BROD - Bivši načelnik Općine Sibinj Ivica Batinić, koji je u ponedjeljak na Županijskom sudu u Osijeku nepravomoćno osuđen na 6 godina zatvora za malverzacije općinskim zemljištem „teške“ 58,2 milijuna kuna i dalje je nedostupan hrvatskom pravosuđu.

Stoga je Županijski sud u Osijeku izdao nalog za raspisivanje tjeralice za njim, a nakon što ih je PU brodsko-posavska u utorak prijepodne izvijestila kako ga nisu pronašli na adresi stanovanja gdje su ga kanili uhititi prema nalogu istoga suda.

S obzirom da je presuda duža od pet godina on bi sada trebao biti u osječkom zatvoru, kao što je u njemu odmah nakon izricanja presude završio drugooptuženi Ivan Mišković koji je dobio 5,5 godina zatvora. Batinić se, za razliku od Miškovića te ostalih optuženih i osuđenih generala Mladena Kruljca, Ivana Rimca, Željka Garića i Zdravka Sočkovića, nije ni pojavio na izricanju presude, a njegov je odvjetnik Dražen Matijević izjavio kako mu je branjenik rekao da je u Zagrebu na pretragama zbog bubrežnih tegoba.

Neslužbeno se pak doznaje da je Batinić u ponedjeljak prešao granicu između Hrvatske i BiH te da se nalazi u susjednoj državi.

Barata se i sa informacijom da ima dvojno državljanstvo, s obzirom da mu je obitelj podrijetlom iz livanjskog kraja.

Inače, Batiniću i Miškoviću na Županijskom sudu u Osijeku uskoro treba početi još jedno suđenje. Batinića USKOK tereti za malverzacije s novcem za socijalno ugrožene mještane, jer je, prema optužnici, u siječnju 2008. i prosincu 2009. sastavio lažne popise korisnika socijalne pomoći - njih ukupno 98 te kao načelnik Općine zatražio od Brodsko-posavske županije isplatu pomoći za ogrjev u iznosu od 950 kuna po korisniku za što mu je isplaćeno 93.100 kuna.

No, USKOK tvrdi da su potpisi korisnika pomoći na isplatnim listama krivotvoreni te da je Batinić sav novac uzeo sebi.

Miškovića, koji je u to vrijeme bio član Općinskog poglavarstva, se pak tereti da je kao predsjednik NK Slobodnica naložio da se reflektori tamošnjeg igrališta bez znanja HEP-a spoje na električnu mrežu, a potrošnja je bila registrirana kao za općinsku javnu rasvjetu, pa je Mišković tražio od Batinića da Općina plaća račune za struju. HEP je u prosincu 2010. otkrio nelegalan priključak te klubu ispostavio račun od 20.808 kuna, koji je, stoji u optužnici, također plaćen s općinskog računa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 20:31