SLUČAJ CORE MEDIA

AFERA TEŠKA 24 MILIJUNA KUNA Suđenje Dijani Čuljak počinje 6. svibnja

Tužiteljstvo tvrdi da su od 2007. do 2008. sa suoptuženicima dogovorili da im pronalaze nove tvrtke, koje bi im ispostavljale fiktivne račune uz proviziju od pet posto
Zagreb, 010309.Novinarka Dijana Selebaj Culjak sa suprugom pije kavu u Floresu u Margaretskoj.Foto: Damjan Tadic / CROPIX
 Damjan Tadić / CROPIX

ZAGREB - Suđenje Vladimiru Šelebaju, njegovoj bivšoj supruzi Dijani Čuljak i ostalima optuženima za izvlačenja milijunskih iznosa iz produkcijskih tvrtki Core media i Media spot počet će 6. svibnja na zagrebačkom Županijskom sudu.

Suđenje će voditi sutkinja Jasna Galešić, koja je danas zakazala datum prvog ročišta na kojem će se optuženicima pročitati optužnica, nakon čega će biti pozvani da se očituju o krivnji.

Svi osim Dijane Čuljak ranije su bili spremni na nagodbu s tužiteljstvom, no to se ipak nije dogodilo pa je optužnica potvrđena krajem veljače. Još sredinom prosinca prošle godine s tužiteljstvom se nagodio Mario Cikač, koji je nakon priznanja uvjetno osuđen na godinu i deset mjeseci zatvora.

Kako je riječ o uvjetnoj kazni, Cikač neće u zatvor ako u pet godina ne počini slično nedjelo, a državi mora vratiti protupravno stečenih 480.000 kuna.

NIŠTA OD NAGODBE Potvrđena optužnica protiv Šelebaja i Dijane Čuljak zbog izvlačenja milijunskih iznosa

Osim Šelebaja, Cikača i Dijane Čuljak tužiteljstvo tvrdi da su u izvlačenju novca preko fiktivnih računa sudjelovali Vlado Bućan, Igor Šumaković i Tonček Mandić.

Bivša televizijska voditeljica Dijana Čuljak, koja je s HRT-a otišla u sjeni prozivki za sukob interesa, posljednja je uključena u optužnicu u veljači prošle godine. Tada je optužena i za sprječavanje dokazivanja jer je od jednog svjedoka navodno tražila da svjedoči u njezinu korist, zbog čega je bila u istražnom zatvoru.

Bivši supružnici Šelebaj i Čuljak su prema optužnici 2004. s još jednim suradnikom zaključili ugovor o tajnom društvu kako bi prikrili stvarnu vlasničku strukturu pri čemu su međusobno dijelili dobit. Uz produkcijsku tvrtku Core media zajednički su vodili i poslovanje Media spota, a za ispostavljene fiktivne račune navodno su plaćali proviziju od pet do sedam posto.

Tužiteljstvo tvrdi da su od 2007. do 2008. sa suoptuženicima dogovorili da im pronalaze nove tvrtke, koje bi im ispostavljale fiktivne račune uz proviziju od pet posto, a osim za izvlačenje novca iz tvrtki terete se i za štetu državnom proračunu jer su na fiktivnim računima iskazivali pretporez i tražili njegov odbitak.

Ukupnu ilegalnu zaradu u tom slučaju tužiteljstvo procjenjuje na 24 milijuna kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 13:54