ZA AUTOPRAONICU

AFERA U BANSKIM DVORIMA Šogorica premijera Milanovića dobila je kredit od HBOR-a

Kredit je, kako piše Večernji list, odobren samo dva mjeseca nakon dolaska Kukuriku koalicije na vlast
Zagreb, 071008.Prosvjed protiv organiziranog kriminala na Cvjetnom trgu. Povod prosvjedu bilo je ubojstvo Ivane Hodak. Na prosvjedu se pojavio i predsjednik SDP - a Zoran Milanovic.Foto: Marko Miscevic / CROPIX
 Marko Miščević/CROPIX

ZAGREB - Tvrtka šogorice premijera Zorana Milanovića dobila je, samo dva mjeseca nakon što je SDP preuzeo vlast, kredit HBOR-a u iznosu od 1,9 milijuna kuna. Afera koju je otkrio Večernji list prvi put dovodi Zorana Milanovića u kontekst mogućeg pogodovanja članovima obitelji, o čemu je prije nekoliko dana u Rijeci na zatvorenom sastanku SDP-a govorio i smijenjeni ministar financija Slavko Linić.

Ivana Milanović, s prijateljicom Vesnom Gluhak, početkom 2012. odlučila je otvoriti autopraonicu u centru Zagreba. Početni kapital koji im je trebao za izgradnju objekta dobili su od državne banke u čijem Nadzornom odboru sjede dva ministra, ministar financija i ministar malog poduzetništva Gordan Maras.

Odluka dva ministra

Za Jutarnji list iz HBOR-a su potvrdili da su tvrtki Miglu Autopraone odobrili kredit po Programu za mikro, male i srednje poduzetnike preko Centar banke, u vlasništvu Dragutina Biondića. Kredit od 250 tisuća eura otplaćivat će 7 godina i 9 mjeseci, uz promjenjivu kamatu koja danas iznosi otprilike 4 posto. U HBOR-u tvrde da je Centar banka ugovarala instrumente osiguranja i određivala kamatnu stopu. Nakon što je Centar banka završila u stečaju, kredit je preuzeo HBOR.

Miglu Autopraone su u 2012. imale čak 1,3 milijuna kuna prihoda, a 2013. su napravili veliki gubitak. Kapital im je negativan, i to u iznosu od čak 600 tisuća kuna.

Gubitak 484.000 kn

To znači da već sada teško mogu otplaćivati kredit. Prošlu godinu završili su s prihodima od 360 tisuća kuna, a gubitak je iznosio čak 484 tisuća kuna.

Premijer Zoran Milanović, kako doznajemo iz krugova njegovih suradnika, nema nikakvih saznanja o kreditu tvrtki Miglu Autopraone.

Brat Zorana Milanovića, Krešimir nije odgovarao ne telefonske pozive, kao ni Ivana Kovačić Milanović. Krešimir i Ivana u trenutku kad je ona dobila kredit HBOR-a bili su u braku, a nekoliko mjeseci poslije, u 2013., razveli su se.

Šegon i Spačva

Ministar financija Slavko Linić, koji je bio zadužen za nadzor HBOR-a, smijenjen je zbog afere Spačva i zbog - slučaja Šegon. Taj njegov tadašnji pomoćnik također je dobio povlašteni kredit HBOR-a za svoju hotelsku tvrtku na Korčuli, a premijer Milanović smatrao je to moralno nedopustivim. Posebno je zamjerio Liniću to što je do kraja branio Šegona i što mu nikad nije ni postavio pitanje o kreditu HBOR-a.

- Ja bih čak i svojem bratu postavio pitanje - rekao je tada Milanović, obrazlažući zašto misli da Linić pogrešno postupa.

Večeras, međutim, nismo uspjeli dobiti odgovor na pitanje je li premijer pitao svoga brata za kredit HBOR-a.

Brat Zorana Milanovića za Večernji je izjavio kako on ne stoji iza tvrtke Miglu Autopraone. Njegova bivša supruga Ivana, koja je bila suosnivačica tvrtke 2011., izašla je iz vlasništva već 2012., nekoliko mjeseci nakon što su dobili kredit HBOR-a, pa je sada jedina vlasnica Vesna Gluhak.

Centar banka

Dragutin Biondić tvrdi kako ne zna ništa o tom kreditu.

- Prema odobrenom iznosu, riječ je o kreditu koji nije morao odobriti Nadzorni odbor Centar banke, pa ja, kao predsjednik Nadzornog odbora, nisam ni znao za njega - rekao nam je večeras Biondić.

'Linić nema veze s ovom pričom'

Krugovi bliski Slavku Liniću za Novi list tvrde da bivši ministar financija o kreditu za Miglu Autopraone Ivane Milanović nema nikakvih saznanja niti je o tome uopće namjeravao govoriti na press konferenciji, koja bi mogla biti održana tijekom četvrtka.

"Slavko nam je rekao da nema nikakve veze s tom pričom i da se ne namjerava skrivati iza anonimnih izvora te da sve što ima reći o tome govori javno", kazao je izvor blizak Liniću. (JL)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 16:11