DAO OTKAZ, UZEO OTPREMNINU I OPET SE ZAPOSLIO

AFERA U HŽ-U Ministar Hajdaš Dončić: Direktore, moraš vratiti 335.678 kuna otpremnine!

Valečić smatra da zakon nije prekršio, iako Ministarstvo tvrdi da jest
 Roberto Orlić/Cropix

Hrvatske željeznice u središtu su nove afere oko isplate otpremnina. Naime, bivšem direktoru tvrtke Remont i održavanje pruga Damiru Valečiću isplaćena je otpremnina od 335.678 kuna bruto nakon što je smijenjen s te dužnosti u svibnju prošle godine.

Na dužnosti direktora bio je samo šest mjeseci kad je uslijedila smjena te je na njegovo mjesto imenovan Sebastijan Vukušić.

Tvrtka Remont i održavanje pruga u stopostotnom je vlasništvu HŽ Infrastrukture. Valečić je 31. kolovoza prošle godine potpisao sporazumni raskid radnog odnosa sa svojom tvrtkom te mu je isplaćena otpremnina.

Zanimljivo je da je prije odlaska iz tvrtke Remont i održavanje novo vodstvo tvrtke Valečiću ponudilo čak tri radna mjesta u skladu s njegovom kvalifikacijom, ali je sva tri ponuđena radna mjesta odbio.

No, 6. srpnja ove godine Valečić se vraća u Hrvatske željeznice i potpisuje ugovor o radu s tvrtkom HŽ Infrastruktura, istom onom koja mu je ni godinu dana ranije isplatila otpremninu. Iako je zakonski nedopustivo da se osoba kojoj je isplaćena otpremnina ponovno zaposli u istoj tvrtki, u HŽ Infrastrukturi imaju razumijevanja za ovaj svoj potez.

Prema objašnjenjima koja su nam dana, Valečić je ponovno zaposlen jer nije dobio poticajnu otpremninu, već “samo” otpremninu koja mu je pripadala prema menadžerskom ugovoru.

Stoga se smatra da je Valečićevo zapošljavanje potpuno zakonito.

U Ministarstvu prometa pak ne smatraju da Valečić ima pravo na otpremninu i novo radno mjesto u HŽ Infrastrukturi.

“Ako g. Valečić želi nastaviti raditi u HŽ Infrastrukturi, onda mora vratiti otpremninu”, kazano nam je u Ministarstvu prometa.

Podsjećaju na slučaj Mladena Malića koji je 2008. godine dobio otpremninu od 200 tisuća kuna nakon otkaza u tvrtki Odašiljači i veze. Ove godine imenovan je za direktora te tvrtke te je nakon medijskog otkrića morao vratiti otpremninu.

“Nema razlike između Malića i Valčića. To je ista stvar i otpremnina se mora vratiti”, rezolutni su u ministarstvu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 07:35