Z. GRGIĆ (VIJEĆE ZA CIVILNI NADZOR TAJNIH SLUŽBI)

AFERA U TAJNOJ SLUŽBI 'Moguće je da su komunikacije stranih službi prema šefu SOA-e predane pendrek efendiji'

Zoran Grgić, član Vijeća za civilni nadzor tajnih službi u Saboru je dao izjavu vezano za aferu izlista brojeva.

Jadranka Kosor: 'Sada je trenutak da se stvari ogole do kosti'

Je li vama jasno zašto je smijenjen gospodin Mišević?

- U biti ne, iz onoga što je javnost jučer mogla saznati nakon press konferencije , njegovo je izvješće bilo bitno različito od prethodnih, iz čega zaključujem da gospodin Mišević u biti pronašao nezakonitost i o tome izvjestio.Tako sam si ja preveo riječi predsjednika i premijera, što po meni nije nikakva osnova za smjenu, upravo suprotno.

Ali, vjerujem da će mješovito neovisno povjerenstvo po tom pitanju ući u detalje.

HDZ: 'Zabrinuti smo zbog afere. Htjeli smo zvati Milanovića, ali bolje je da on što manje govori'

Podržavate li istražno povjerenstvo, ili mislite da se sve može riješiti preko nadležnog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost?

- S obzirom da je ovo izuzetno teška afera koja je već u medijima duboko djeknula, mislim da bi zbog mira u hrvatskoj javnosti bilo bolje da to obavi mješovito istražno povjerenstvo, a nije isključeno da to obave i druga tijela. Ono što je ovdje bitno, moj je osobni stav, a vjerujem i drugih kolega koji poznaju struku, su nejasnoće oko prozivke donedavnog ravnatelja SOA-e. Abeceda obavještajnog i kontraobavještajnog rada je ne prekidati kompromitirane veze.

Dakle, ako je bilo tko, na bilo koji način, uspio kontaktirati, obrađivati raditi bilo koga iz krim miljea, takva se veza nikada ne prekida, jer onda ona druga strana zna da je provaljena. Zato sam zbunjen, i drugo, nije mi jasno zašto nitko od eksperata nije reagirao.

OTKRIVAMO Vrh HDZ-a znao je prije svih što piše u tajnom izvješću!; Uhićeni su se u USKOK-u branili šutnjom!

Vladajući kažu da je naš sigurnosni sustav pod dubokim utjecajem glavne oporbene stranke HDZ-a.

- Ne bih želio ulaziti u političke ocjene, u ovih deset godina, u tri mandata Vijeća, svaki put kad smo našli bilo koju nezakonitost, tipa političkog djelovanja, čak i same sumnje da je došlo do političkog djelovanja, mi smo takvu sumnju prijavili saborskom Odboru i ona je ušla u naše završno izvješće, tako da da je bilo nešto na tu temu, Vijeće bi izvjestilo javnost.

Znači, ovdje nema nikakvog obračuna unutar obavještajne zajednice?

- Ne mogu o tome suditi, mene zbunjuje jedan drugi moment, gospodin Ostojić već je bio prozivan zbog paraobavještajnog sustava, a imali smo dvijetisućitih već aferu s nadopisivanjem brojeva radi prisluškivanja. Dakle, u interesu ministra Ostojića i Vlade je da bude deset istražnih povjerenstava, da se ta stvar istraži do kraja. Sa stanovništva struke, gledano čisto iz uzusa nacionalne sigurnosti imamo jedan teatar apsurda. Vladajući bi trebali na sve načine tražiti istražna povjerenstva, a ne raspravljati kakava će biti.

KOMENTAR Mladen Pleše: 'Afera koja upozorava kolika je moć organiziranog kriminala u nas'

Treba li povećati nadležnost Vijeća za civilni nadzor tajnih službi?

- Mi smo tražili nadzor nad Operativno tehničkim centrom, radi javnosti moram reći da je OTC jedno uslužno tehničko tijelo koje izvršava ono što su dobili nadlog. Drugo što je bitno je disrazmjer u zakonodavnom sustavu. Ukoliko VSOA i SOA žele izvršiti mjeru prikupljanja podataka, oni obrazloženi zahtjev moraju uputiti sucu Vrhovnog suda, da bi dobili jedan mjesec takvih mjera, što je izrazito visoka instanca.

S druge strane imate situaciju da posebne izvidne radnje može zatražiti, na prijedlog policije, Županijsko državno odvjetništvo od suca istrage koji je županijski sudac. I najveći teatar apsurda u svemu, moguće je da su komunikacije stranih obavještajnih službi prema ravnatelju službe bile na taj način kompromitirane i predate nekom tamo pendrek efendiji koji je na ovaj ili onaj način zloupotrijebio.

Ne bih prejudicirao, neka policija radi svoj posao, neka tužiteljstvo radi svoj posao, ali bojim se da je na ovaj način došlo do narušavanja ugleda Hrvatske u obavještajnoj zajednici prema NATO partnerima i drugim partnerima u svijetu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2024 17:39