DRŽAVNO ODVJETNIŠTVO

AFERA ULJANIK Istraga obuhvatila još dvije osobe, ukupno 14 okrivljenika

 CROPIX

Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci donijelo je rješenje o provođenju istrage protiv četrnaestoro okrivljenika i jedne pravne osobe za koje se sumnja da su u aferi Uljanik počinili kaznena djela zloporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, a jedan od okrivljenika i kazneno djelo subvencijske prijevare, priopćio je u petak navečer ŽDO.

ŽDO ne navodi o kojih se dvoje novih okrivljenika radi.

Nakon provedenog kriminalističkog istraživanja i zaprimljene kaznene prijave PNUSKOK-a protiv dvanaestorice osumnjičenih, a potom provedenog ispitivanja svih prijavljenih osumnjičenika, ŽDO je donio rješenje o provođenju istrage protiv 14 osoba i jedne pravne osobe iz Pule, zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, a protiv jednog okrivljenika i zbog kaznenog djela subvencijske prijevare.

Protiv pravne osobe rješenje je doneseno zbog sumnje na zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju i subvencijsku prijevaru.

Osnovano se sumnja da je devetero okrivljenika, od siječnja 2010. do sredine studenoga 2016. u Puli, na zahtjev i u dogovoru s direktorima dviju povezanih tvrtki iz Pule ugovorilo gradnju četiri broda za prijevoz rasutih tereta po cijeni znatno nižoj od obračunatih troškova. To su činili iako su bili svjesni da će rezultirati teško nadoknadivim gubitkom i da kupci nemaju sredstva za financiranje izgradnje naručenih brodova.

Obaveze prema ugovorima o gradnji brodova samo su u manjoj mjeri izvršene, djelomično i kroz izdavanje bezvrijednih preferencijalnih dionica, čime je tvrtka iz Pule oštećena za 233,9 milijuna dolara. Sumnja se da je za financiranje izgradnje jednog od brodova bio ishođen kratkoročni kredit za koje je Ministarstvo financija izdalo državno jamstvo, koje je i naplaćeno od banke u sumi od 91,8 milijuna kuna i 805.242 dolara.

Sumnja se da su okrivljena odgovorna osoba tvrtke Pule, s ciljem da za tu tvrtku nezakonito pribavi novac od okrivljene odgovorne osobe tvrtke koje je korisnik državnih potpora, zatražila kratkoročnu pozajmicu koju joj je ta osoba bez potrebnog odobrenja nadzornog odbora odobrila, pa je s odgovornom osobom tvrtke iz Pule 17. rujna 2013. zaključen ugovor o kratkoročnom zajmu od 36 milijuna kuna na rok od šest mjeseci.

Taj je rok produžen do 16. ožujka 2015., a novac do danas nije vraćen.

Osnovano se sumnja da je odgovorna osoba tvrtke iz Pule od prosinca 2013. do ožujka 2014., s nakanom da za svoju tvrtku iskoristi sredstva državne potpore namijenjena drugoj tvrtki, uplaćeni iznos koji je u skladu sa sporazumom zaključenim s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture bila obvezna proslijediti korisniku potpore, brodogradilištu iz Rijeke, zadržala za svoju tvrtku, ispunivši naknadno tek manji dio svoje obveze. Time je je oštećen državni proračun za 21,9 milijuna kuna, koji također nisu vraćeni.

Sumnja se i da je jedan od osumnjičenih, u nakani da pribavi nepripadnu korist tvrtki koju zastupa, zatražio od četvorice odgovornih osoba i članova NO tvrtke koja je u restrukturiranju i korisnik državnih potpora, da zaključe ugovor o kupnji dionica dviju inozemnih kompanija, bez procjene vrijednosti. Tim su ugovorom i izjavom o prijeboju zatvorili potraživanja, koja je tvrtka u restrukturiranju imala kao podizvođač na izgradnji dvaju brodova. Kupljene dionice ne nose zajamčeni prinos, a brodovi stranih kompanija su jedina njihova imovina i hipotekarno su opterećeni, pa se tvrtka prodajom 40 posto dionica po tržišnoj cijeni nepripadno okoristila za 103,8 milijuna kuna.

Osnovano se sumnja i da su 30. listopada 2017. u Rijeci odgovorna osoba riječkog brodogradilišta i trojica članova uprave tvrtke iz Pule zaključili ugovor o kupoprodaji panel linije, koja brodogradilištu nije bila potrebna. Plaćanjem te panel linije riječko brodogradilište oštećeno je za 22,3 milijuna kuna.

U akciji Uljanik privedeno je 12 osoba - bivši predsjednik Uprave Uljanik grupe Gianni Rossanda, bivši predsjednik Uprave Uljanik grupe Anton Brajković, bivši članovi Uprave Marinko Brgić i Veljko Grbac, predsjednik Uprave 3. maja Maksimilijan Percan, direktor Uljanik plovidbe Dragutin Pavletić, direktor Uljanik Shipmanagmenta Darko Šorc, bivši direktor Uljanik Brodogradilišta Silvan Kranjc, direktor Uljanik Pomorstva za usluge Elvis Pahljina, bivši direktor Uljanik Brodogradilišta Eduard Milovan, te bivši direktori 3. maja Zdravko Pliško i Domagoj Klarić. Terete se za kažnjiva djela zlouporabe u gospodarskom poslovanju i subvencijsku prijevaru, čime su brodogradilišta Rijeci i Puli te državni proračun oštetili za oko 1,2 milijarde kuna.

Nakon saslušanja kod suca istrage, zadržavanje u istražnom zatvoru na 30 dana određeno je za Rossandu, Brgića, Pavletića, Percana, Kranjca i Grpca, dok će se ostali braniti sa slobode.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. kolovoz 2022 13:30