ISTRAGE U HGK I HAC-u

AFERA VEĆA OD FIMI MEDIJEIspovijest pokajnika: 'Kako smo preko Češke oprali više od 70 milijuna kuna'

Mario Sabljić bio je direktor tvrtke preko koje je Zdenka Peternel izvlačila novac iz Hrvatske gospodarske komore. Posljednjih pet dana po osam sati dnevno otkrivao je detalje svoje operacije državnim odvjetnicima

Bili smo u dugovima pa je Igor ( Premilovac) došao na ideju: “Ajmo klepit’ neke veće novce, u najgorem slučaj dobit ćemo godinu, dvije zatvora, ali s milijun kuna u džepu”. Nisam znao o čemu se točno radi, ali da je riječ o nekakvom pranju love, znao sam - izjavio je Mario Sabljić, osnivač i direktor zagrebačke tvrtke Akula savjetovanje d.o.o., jedne od šest tvrtki (četiri u Hrvatskoj i dvije u Češkoj) preko kojih je, sumnja se, izvučeno više od 70 milijuna kuna, od kojih 32 milijuna kuna iz HGK.

Fiktivni direktor

Milijune su izvlačili, sumnjaju istražitelji, u razdoblju od 2005. do 2011. godine. I Sabljićev nećak, 23-godišnji Tomislav Carek, fiktivno je vođen kao direktor i osnivač tvrtke u Hrvatskoj (Sabion2 d.o.o.) i Češkoj (Sabion International).

- Bio sam klinac. Imao sam 18 godina kad sam potpisao taj papir. Donedavno sam radio za 3,2 tisuće kuna u Ledu i nemam veze s tim poslovima - rekao nam je Carek te nas uputio na svog ujaka Sabljića, koji ga je i spojio s prijateljem Igorom Premilovcem za koga je i potpisao te ugovore.

Mario Sabljić danas je za Jutarnji list priznao da je na Županijskom državnom odvjetništvu svjedočio pet dana, po osam sati dnevno.

Priznaje da je fiktivno bio direktor te tvrtke te da je za to primao novac u vrijednosti prosječne hrvatske plaće koja iznosi 5,5 tisuća kuna.

- Dobio bih tisuću, pa još tisuću, za tenisice, račune... Nisam dobivao fiksni iznos - kaže Sabljić. Njegov posao je, tvrdi, bio da potpiše sve što mu donese Igor Premilovac.

Igor Premilovac

- Samo su mi donosili te ugovore, to bih potpisao, poštambiljao i to je bio moj posao - dodaje Sabljić.

- Znate li koliko je ukupno novca prošlo kroz te tvrtke? - pitam ga.

- Previše me pitate, nisam to pratio, sve je to vodio Igor. Nikad nismo zapravo digli neku veću lovu, stalno smo se nadali nekoj većoj cifri, ali nikako, kad bi nešto došlo sve bi to brzo planulo, znate kako je, kriza, recesija - objašnjava Mario Sabljić koji je odlučio sve priznati. Zasad je, kaže, dao iskaz Županijskom državnom odvjetništvu kao svjedok, ali što će biti dalje, ne zna.

Tvrtke osnovali 2005.

- Tako je kako je. Nemamo kaj krit’. Sad smo tu di jesmo, zasad sam ispitan u svojstvu svjedoka, ali kaj bude, bit će. Igor mi je prije mjesec dana rekao da bi moglo doći do istrage. Savjetovao me da u tom slučaju kažem istinu, samo istinu... - priznaje Sabljić. Tvrtke su osnovali 2005. Do unazad dvije godine sve je išlo prema planu, ali onda su počeli problemi.

- Ovi nisu baš bili revni u isplaćivanju naših premija, Igor je imao sve manje novca, tlačio sam ga da mi da moj dio, pitao ga gdje je ta velika lova, firma je bila u banani. Odgovarao mi je da ovi njega ne plaćaju. Igor je uvijek bio široke ruke, kad mi je trebalo, nikada nije nešto bio škrt, ali posljednje dvije godine počeli su problemi. Zadnjih godinu dana Igor je puk’o. Prodao je zlatni Audi A6 Allroad 3.0 TDI, motor Yamahu, vidio sam da ni on više nema novca. Jednom mi se čak otvorio i rekao da ni on nije dobio proviziju, da se Zdenka pravi glupa, a da se, pak, Nadan pravi da niti ne zna tko je on - priča Sabljić.

Dodaje da on nikada nije direktno komunicirao s tim ljudima, nego da je sve to radio Premilovac.

Stižu plave kuverte

- Ne znam tko je sve bio uključen, znam samo to što mi je rekao Igor, spominjao je Zdenku, Nadana samo jednom, ali budimo realni?! - kaže Sabljić.

- Znate li neke druga poduzeća s kojima je Premilovac radio? - pitam ga.

- Ne znam, možda se spominjao Viadukt - rekao je.

Mario Sabljić tvrdi da je i sam nezaposlen, da duguje za porez, i to preko bivše tvrtke preko koje je, kaže, legalno poslovao, ali nije uspio.

- Svako malo mi dolaze plave kuverte, niti ih ne otvaram, bacam to, što da radim, toliko sam dužan da to ne mogu pokriti, ne znam ni koliki je dug. Znam da sam si uništio život, ali što sada da napravim? - iskreno će.

Sabljić je u sve to, priznaje, uvukao i svog nećaka Careka koji se vodi kao osnivač jeden od dviju tvrtke u Češkoj povezane s Premilovcem.

- Osobno sam ga vozio u Prag, imao je tada 18 godina. Nema veze s tim - kaže Sabljić. Tvrtka preko koje je Sabljić legalno poslovao zvala se Bader agencija, a ugašena je 2009. godine. Tvrtka Akula savjetovanje duguje 3,9 milijuna kuna poreza. U drugoj tvrtki koju je Premilovac registrirao u Pragu kao njegovi suvlasnici vodi se pet njemu, doznajemo, bliskih ljudi. Jedan od njih živi u Češkoj, a ostali su iz Zagreba. Dvojica su, doznajemo, njegovi stari prijatelji, a to su Krunoslav Filipović, koji je prije imao tvrtke koje su sada u dugovima, te Dario Podnar, koji mu je također, doznajemo, prijatelje iz srednjoškolskih dana. Tvrtke su registrirane za niz djelatnosti, među kojima marketing, poslovno posredovanje...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 09:10