GLAVNI OSUMNJIČENI

Afera Wikileaks: Američki vojnik tajne dokumente iznosio na 'Lady Gaga' CD-u

Dojavnici WikiLeaksa su disidenti, političari, tajni agenti, hakeri, novinari, poduzetnici i mnogi drugi

ZAGREB - Bradley Manning, američki vojni obavještajac, koji je već u vojnom pritvoru pod sumnjom da je WikiLeaksu dostavio tajne dokumente o ratu u Iraku, vjerojatni je izvor i ovih dana objavljenih američkih zaštićenih spisa , što će mu teško pomoći na suđenju na kojem mu već prijeti do 52 godine zatvorske kazne. Manning je trenutačno u vojnoj samici.

Za boravka u Iraku Bradley Manning je tajne dokumente iznosio na CD-ima, na kojima je pisalo nešto poput Lady Gaga ili slično. Nitko nije ništa posumnjao, dok nije postalo prekasno.

Manning je to navodno iznio na jednom chatu sa izvjesnim Adrianom Lamom. On ga je prijavio vlastima, no tek nakon što je Manning prikupljene podatke stavio na Wikileaks.

Rani uspjesi u Kini i Africi

Manning, sada 23-godišnjak, bio je povučen i marljiv učenik u Britaniji i SAD-u, a s vremenom je otvorenije prihvatio svoju gay orijentaciju i spoznaju da ga vojna odora neće spriječiti da obznani ono što je smatrao zataškavanjem ratnih zločina i drugih nečasnih radnji. Zasad je najslavniji dojavnik WikiLeaksa, a većina takvih uspjeli su ostati neotkriveni.

U protekle četiri godine, koliko WikiLeaks postoji, izvori njihovih obznana tajnih podataka bili su kineski disidenti, te novinari, matematičari, poduzetnici i naravno informatičari (osobito hakeri) sa svih strana svijeta, posebno iz SAD-a, Australije, Južne Afrike, Tajvana i Europe, ali i pojedinci i male skupine iz despotskih država Trećeg svijeta.

Već početkom 2007., WikiLeaks je raspolagao sa 1,2 milijuna tajnih dokumenata, a odlučnost pokretača te web stranice da ih i objave učvrstila je volju kasnijih informatora da im dostavljaju nove zaštićene spise. Tako su izvješće kenijskog povjerenstva za ljudska prava o neovlaštenim smaknućima u toj zemlji na istoku Afrike, za koje je WikiLeaks dobio nagradu Amnesty Internationala, diskretno pomogli i neki tamošnji dužnosnici. Za e-mail poruke Sarah Palin na njenoj yahoo! adresi otkriveno je da ih je “provalio” David Kernell, student ekonomije i sin političara Mikea Kernella. A iza dostave WikiLeaksu popisa članova BNP-a, prema tvrdnji šefa te krajnje desne britanske stranke, stoji jedan njihov bivši član.

Još bez stalnog sjedišta

Uz (uglavnom tajne) izvore, WikiLeaks surađuje i s većim brojem pristaša, kakav je Jacob Appelbaum, američki ekspert za informatičku sigurnost i hakerske operacije. On je ljetos predstavljao šefa te web stranice, Juliana Assangea , koji se nije smio sam pojaviti da ga ne bi uhitili agenti FBI-a, koji su nakratko ispitali i Appelbauma.

Assange, kaže, na sigurno djelovanje može računati jedino u Švicarskoj, gdje najavljuje smjestiti sjedište WikiLeaksa, ili na Islandu, ali najviše ovisi o ljudima bilo gdje u svijetu koji su voljni izdati svoje vojske, države, korporacije, i dostaviti mu njihove tajne.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 07:22