PRISILIO GA SUD

AFERA ZAGREBTOWER Zmajlović objavio cijeli ugovor o najmu na web stranici Ministarstva

 Cropix

Nakon odluke Visokog upravnog suda, koji je od Ministarstva zaštite okoliša i prirode zatražio javnu objavu ugovora o zakupu prostora Ministarstva u Zagrebtoweru, ugovor je u srijedu osvanuo na internetskoj stranici Ministarstva.

Informaciju o odluci Visokog upravnog suda javnosti je proslijedila politička stranka ORaH, koja u svom priopćenju navodi da je presudu kao zainteresirana strana u postupku zaprimila u utorak.

'Ministarstvo zaštite okoliša i prirode podnijelo je tužbu Visokom Upravnom sudu RH protiv Povjerenika za informiranje RH kojom je tražilo poništavanje rješenja Povjerenika za informiranje i time odbijanje žalbe podnositelja zahtjeva stranke ORaH da se (u roku od 8 dana) dostavi u cijelosti tekst Ugovora o zakupu poslovnog prostora koje je Ministarstvo zaštite okoliša i prirode sklopilo sa trgovačkim društvom Europolis Zagreb', navodi ORaH.

'Visoki Upravni sud RH u obrazloženju citirane presude navodi kako Ugovor o zakupu poslovnog prostora koji sklapa javnopravno tijelo, a koje se financira javnim sredstvima ne može, po prirodi stvari, predstavljati informaciju kojoj javnopravno tijelo može ograničiti pristup budući se radi o raspolaganju javnim sredstvima, pa takve informacije moraju biti dostupne javnosti, osim ako informacija predstavlja klasificirani podatak u smislu Zakona o tajnosti podataka, a što vezano za sporni Ugovor nije bio slučaj', dodaju između ostalog u ORaH-u.

Inače, ključne dijelove ugovora prvi je objavio Jutarnji list još u travnju.

U samom Ministarstvu navode da je uvid u kompletan ugovor bio moguć od sklapanja ugovora u srpnju 2014. u svakom trenutku, po zahtjevu za pristup i u skladu s pravilima za pristup informacijama. No, ispoštovali su i sudsku odluku pa je ugovor sada dostupan i na internetu, a u cijelosti ga možete pogledati u priloženom dokumentu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. svibanj 2024 18:48