DRŽAVNA ODVJETNICA

‘Afera Žalac? Neugodno mi je, ali kategorički odbijam da sam govorila neistine ili skrivala informacije‘

Bajić niti me ucjenjuje, niti plaši, a kroz zajednički rad imali smo i podosta sukoba, rekla je ne upit Vidović Krišto

Zlata Hrvoj Šipek

 Damjan Tadic/Cropix

Glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek izjavila je u petak u Saboru kako u 18 mjeseci njenog mandata nitko iz izvršne vlasti ili HDZ-a nije na nju vršio pritisak da nekoga procesuira ili odustane od procesa.

"Ne", kratko je i rezolutno odgovorila Branku Bačiću (HDZ) koji ju je pitao je li u proteklih 18 mjeseci mandata itko iz izvršne vlasti, premijer, ministri, dužnosnici HDZ-a, ikad na nju vršio pritisak.

Priznala je kako je prije imenovanja, odnosno javljanja na javni poziv, razgovarala sa tadašnjim ministrom pravosuđa.

Bilo je logično da razgovaram s ministrom i čujem kakvo je njegovo mišljenje o mom radu, odgovorila je Hrvoj Šipek Arsenu Bauku (SDP) koji joj je kazao i kako je dojam javnosti da je europska tužiteljica Tamara Laptoš glavna državna odvjetnica, a da je ona postala sporedna.

Nisam lutka na koncu!

"Samostalna sam i neovisna osoba, nisam lutka na koncu. Kad bi netko brojao, više je dužnosnika HDZ-a procesuirano u mom mandatu nego drugih", odgovorila je Martini Vlašić Iljkić (Klub SD) koja ju je prozvala da nije samostalna i pitala kada će dati ostavku.

Osim DORH-a, postoji i nacionalno saborsko sudište koje sudi svaki dan, kratka optužba i brza presuda, bez procesa i mogućnosti obrane, ako niste primijetili, već su vas osudili, rekli su da ste krivi, kazao je glavnoj držanoj odvjetnici Josip Borić (HDZ).

Zanimao se i što sa slučajem zastupnika (Vinka Grkića, bivšeg SDP-ovca) kojem je Sabor skinuo imunitet na zahtjev Ureda europskog javnog tužitelja. Nema nikakvih reakcija, primijetio je.

Hrvoj Šipek mu je odgovorila kako je zahtjev došao iz ureda u Luxembourgu, da DORH nema uvida, ni saznanja što taj ured poduzima.

image
Damjan Tadic/Cropix

Bajić ima ugovor o djelu s DORH-om do kraja godine

Potvrdila je kako je s bivšim glavnim odvjetnikom Mladenom Bajićem sklopila ugovor o djelu do kraja ove godine, objašnjavajući to njegovim iskustvom i činjenicom da su iz DORH-a zadnjih godinu dana otišli Laptoš, Ljubičić, Palijaš…

"Bajić niti me ucjenjuje, niti plaši, a kroz zajednički rad imali smo i podosta sukoba“, kazala je nezavisnoj Karolini Vidovič Krišto koju je zanimalo zašto je Bajić još aktivan u službi iako ima 70 godina, "otvoreno je štitio korupciju, a ima indicija i da je sam u njoj sudjelovao".

Zašto ga niste procesuirali, imate li strah od njega, ucjenjuje li vas nečim, pitala je zastupnica.

image
Damjan Tadic/Cropix

Hrvoj Šipek više je puta ponovila kako "nema odustajanja" od predmeta 'veliki Agrokor', da do nje nisu došle informacije da kolege smatraju kako taj predmet neće uspjeti.

Naime, Sandra Benčić (ZLB) pitala je je li istina da je prošle jeseni nekoliko zamjenika županijskog državnog odvjetništva pismeno poslalo obavijest da nema uvjeta za dizanje optužnice u 'velikom Agrokoru'.

Anka Mrak Taritaš (Glas) pitala je tužiteljicu koju bi ocjenu, u rasponu od jedan do 10, dala DORH-u za rad u zadnjih deset godina.

U prosjeku, dobru sedmicu, sedam do osam, odgovorila joj je.

'Bilo mi je neugodno zbog slučaja Žalac'

Glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek priznala je u petak u Saboru kako joj je neugodno zbog nastale situacije sa 'slučajem Žalac', no i odbacila optužbe da je govorila neistine ili skrivala informacije.

Zastupnici Mosta su u saborskoj raspravi o izvješću o radu državnih odvjetništava za 2020. ponavljali kako zbog iznošenja neistina i skrivanja informacija u 'slučaju Žalac' Hrvoj Šipek treba dati ostavku.

"Kategorički odbijam vaše navode i poričem ih", poručila im je tužiteljica i ponovila kako se u predmetu Žalac i drugim povezanim predmetima provodi nadzor te će donijeti odluku kada se utvrde sve činjenice.

Priznala je kako joj je neugodno zbog cijele situacije, no i istaknula da je išla s povjerenjem u ono što joj je rečeno.

Hrvoj Šipek je najavila je da će s Uredom europskog javnog tužitelja dogovoriti modus rada, kako se slične stvari ne bi ponovile.

"Ako držite do svoje struke i sebe samih sami ćete odšetati", poručio joj je Božo Petrov (Most).

Njegov stranački kolega Nikola Grmoja ustvrdio je pak kako je na stol glavne državne odvjetnice u srpnju 2021. stiglo izvješće o 'slučaju Žalac' i da je bila informirana, ali ništa nije poduzela te zato mora podnijeti ostavku.

Hrvoj Šipek mu je uzvratila kako to izvješće nije vidjela te da je riječ o ponovljenom izvješću iz veljače.

"U DORH-u postoji podjela rada i specijalizacija i nemoguće je da glavni državni odvjetnik zna i vidi i ima li svaki predmet pod svojom kontrolom i kompletan uvid u njega, već se oslanja na suradnike", opravdavala se tužiteljica.

Je li Vas sram i neugodno što ste srozali ugled DORH-a, upitale su ju SDP-ove Vesna Nađ i Andreja Marić.

"Spremna sam preuzeti odgovornost za moja činjenja i nečinjenja, ali ne generalno za sve što su započeli ili radili drugi, nikoga neću štiti, raditi ću transparentno i kada se utvrdi tko je odgovoran, taj će odgovarati", istaknula je Hrvoj Šipek .

Peđu Grbina (SDP) zanimalo je što će učiniti kako bi se poništio koruptivni ugovor kojim je Ina prepuštena MOL-u , na što je ona pojasnila da je to u nadležnosti međunarodne arbitraže, a ne DORH-a.

Vezano za navode bivšeg čelnika Dinama Zdravka Mamića o potkupljivanju sudaca, kazala je da DORH ne može nekoga proganjati na bazi izjava, već se one moraju provjeriti i prikupiti materijalni dokazi te ako se pronađu, postupci će ići dalje.

Glavna državna odvjetnica je, na upit Nikole Mažara (HDZ) o rješavanju ratnih zločina, rekla i kako nakon odluke Srbije da neće procesuirati osobe po zapovjednoj odgovornosti DORH smatra da više nema osnove za neprovođenje postupka u odsutnosti, te je počelo pokretati postupke u odsutnosti.

"DORH poduzima sve što može, pokušava doći do podataka, koristi svaku izjavu građana", rekla je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:21