NOVI INCIDENTI

AFERAMA HDZ-ovaca U OVOM HRVATSKOM GRADU NEMA KRAJA Jedan član stranke izbačen jer je izazvao nesreću pa pobjegao, drugi osuđen jer je lažirao potvrdu

 
Zdenko Mautner (lijevo) i Željko Glavić (desno)

Požeški HDZ nikako da se stabilizira. Upravo kada čovjek pomisli da se aferama koje produciraju članovi HDZ-a u najvećem gradu Zlatne doline nazire kraj, iza ugla iskoči neki novi incident i po tu stranku neugodna situacija.

Tako je prošli petak Stjepan Vukušić, član Gradskog odbora HDZ-a Požega i koordinator poslovanja u gradskoj komunalnoj tvrtki Tekija, izazvao prometnu nesreću, srećom samo s materijalnom štetom, i pobjegao s mjesta događaja.

No, vrlo brzo je pronađen i procesuiran, a predsjednik županijskog HDZ-a, prof. dr. Željko Glavić, ponovno je morao posegnuti za izbacivanjem jednog svog člana iz stranke.

Kao i u slučaju Marijane Obradović, Vukušić je brisan iz članstva. Ne zato što je skrivio prometnu nesreću, nego zato što je, kako kaže prof. Glavić, “postupio necivilizirano i pobjegao s mjesta događaja”.

Radno iskustvo

No, to nije bio kraj mukama po HDZ Požege. U ponedjeljak je, naime, njihov član i bivši zapovjednik JVP-a Požega Zdenko Mautner nepravomoćno osuđen na deset mjeseci zatvora, godinu dana uvjetno, jer je na tu dužnost došao zahvaljujući krivotvorenoj potvrdi iz njegove prethodne tvrtke Zvečevo, a prema kojoj je u njoj bio zaposlen kao profesionalni vatrogasac.

Podsjetimo, Mautner je zapovjednik JVP-a Požega postao 2013., nakon što je HDZ preuzeo vlast u Požegi, no vrlo brzo nakon njegova imenovanja pojavile su se sumnje da je na tu poziciju došao temeljem lažirane potvrde.

Naime, jedan od uvjeta za dužnost zapovjednika je pet godina radnog iskustva na nekom od zapovjednih mjesta u profesionalnim vatrogasnim postrojbama, a Mautner je u tom smislu uz kandidaturu priložio potvrdu iz Tvornice čokolade Zvečevo prema kojoj je tamo bio profesionalni vatrogasac.

Iskazi svjedoka

No, ubrzo se pokazalo da Zvečevo uopće nije imalo profesionalnu vatrogasnu postrojbu pa, shodno tome, ni Mautner nije mogao biti profesionalac. Sve je rezultiralo optužnicom protiv njega, a u ponedjeljak je na Općinskom sudu u Požegi nepravomoćno osuđen jer je iz izvedenih dokaza i iskaza svjedoka utvrđeno da je na dužnost zapovjednika došao temeljem krivotvorine. On je danas zaposlen kao obični vatrogasac u JVP-u Požega.

Preostaje vidjeti kako će se ponašati Grad Požega ako ova presuda postane pravomoćna, odnosno hoće li u tom slučaju HDZ-ova gradska vlast od svoga stranačkog prijatelja tražiti vraćanje nepripadajućih plaća, plaćenog školovanja i putnih troškova koje je ubirao tijekom mandata na koji nije niti mogao biti legalno izabran. Što se tiče članstva u HDZ-u, prof. Glavić rekao nam je da će se o Mautnerovu stranačkom statusu raspravljati tek ako ovakva presuda postane pravomoćna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 09:32