RUJANSKI CROBAROMETAR

Afere su naštetile HDZ-u: Kukuriku koalicija gotovo dvostruko jača!

Istraživanje agencije IPSOS Plus za Novu TV otkriva kako dvije trećine birača misli da zemlja ide u lošem smjeru
 Bruno Konjević/Cropix

Kukuriku koalicija odmakla je za 17 posto HDZ-u i s tom, gotovo dvostrukom prednošću ulaze u kampanju. Prema rezultatima Crobarometra u rujnu, koji je IPSOS Puls napravila terenskim istraživanjem na 1000 ispitanika za Novu TV, Kukuriku koalicija trenutno uživa potporu 37,2 posto birača, dok je HDZ na potpori od 20,1 posto birača.

Iz HDZ-a unaprijed se opravdavaju kako njima ankete ne idu na ruku te da na izborima ostvaruju daleko bolji rezultat i da to pokazuje sve dosadašnje parlamentarne kampanje. Istina, prije četiri godine HDZ je s 26,5 posto u završnici potegnuo na 34 posto potpore birača. No, danas protiv sebe HDZ ima koaliciju četiri stranke i cijeli niz afera.

Slavonija i Dalmacija ostaju HDZ-ove utvrde. U IV. i V. izbornoj jedinici HDZ osvaja 24 posto potpore, u Dalmaciji čak 34 posto. No i ti, najbolji HDZ-ovi rezultati daleko su od rezultata Kukuriku koalicije u Zagrebu gdje osvajaju čak 42 posto.

HDZ u glavnom gradu bilježi dvostruko slabiji rezultat nego na izborima prije četiri godine. Danas su na 15 posto.

Loš rezultat HDZ-a prati stav o Vladi Jadranke Kosor : dvije trećine ispitanika uvjereno je da zemlja ide u lošem smjeru i ne odobravaju poteze Vlade. Tek 46 posto simpatizera vladajućih vjeruje da zemlja ide u dobrom smjeru.

U odnosu na predizborne 2003. i 2007., Hrvatska je 2011. daleko pesimističnija.

Od ostalih stranaka Laburisti prelaze prag s 6,1 posto, tu je i Blok umirovljenici zajedno, koji slovi kao HDZ-ov potencijalni partner, ima potporu 5,1 posto birača.

Najpozitivniji političar u Hrvatskoj i dalje je predsjednik Ivo Josipović i uživa potporu 80 posto građana. Najveći rivali prosinačkih izbora daleko su iza predsjednika. Milanovića podržava 44 posto birača, a J. Kosor tek 30 posto. Prije četiri godine Milanovića je podržavalo čak 58 posto birača.

Najviše građana (53 posto) muči nezaposlenost. Vanjski dug zabrinjava 33 posto birača, loši političari brinu 32 posto. Inflacija tišti 28, a mito 26 posto. Slijedi ekonomska situacija (16 posto) te kriminal i korupcija (10 posto). Za ulazak Hrvatske u EU glasovalo bi 58 posto birača, a protiv je njih 31 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 22:20