KAZNENA PRIJAVA

AFRIČKA TVRTKA PRIJAVILA ZVEČEVO ZA GOSPODARSKI KRIMINAL Jedan od najvećih svjetskih proizvođača kakao artikala hrvatsku firmu tereti za dugove

Zdravko Alvir, predsjednik uprave i vlasnik Zvečeva
 Neja Markičević / CROPIX

Zbog duga u iznosu od oko 4 milijuna kuna afrička kompanija Afrotropic Cocoa Processing Ltd. iz Gane podnijela je u studenome prošle godine kaznenu prijavu protiv tvrtke Zvečevo d.d. iz Požege i osoba koje su u njoj obnašale rukovodeće funkcije u razdoblju od 2011. do danas.

Afrička tvrtka, koja je inače jedan od većih svjetskih proizvođača i distributera kakao proizvoda, odnosno sirovine za proizvodnju čokolade, tereti ih za počinjenje niza kaznenih djela iz područja gospodarskog poslovanja.

Oštećeni i dioničari

Uz sadašnjeg predsjednika Uprave Zvečeva i njezina većinskog vlasnika Zdravka Alvira, te još neke osobe iz upravljačkog kadra tvrtke, na prijavi našlo se i ime bivšeg čelnog čovjeka Zvečeva Marina Pucara, nedavno imenovanog predsjednikom Uprave Podravke, koji je funkciju predsjednika Uprave požeške tvrtke obnašao od 11. studenoga 2013. do 1. rujna 2016., kada mu je prestala funkcija zbog podnošenja ostavke, koja je obrazložena njegovom željom da završi doktorski studij na Ekonomskom fakultetu u Osijeku.

S obzirom na osnovni posao Zvečeva, proizvodnju čokolade, oni su s tvrtkom iz Gane ušli u poslovni odnos koji, sudeći prema navodima iz kaznene prijave, nije bio u skladu s dobrim poslovnim običajima. Iz afričke tvrtke tvrde da je Zvečevo “izbjeglo plaćanje više računa od 2011. godine, pri čemu su za isporučenu robu isknjižili račune iz poslovnih knjiga, a u međuvremenu oštećenome slali ovjerene i potpisane pisane potvrde da su im dužni”.

Dug danas navodno iznosi oko 4 milijuna kuna.

No, svim tim radnjama, uz vjerovnike, sumnja se da su oštećeni i dioničari, i to “lažnim i neistinitim prikazivanjem bilance, skrivenim obvezama, dovođenjem u zabludu vezano uz pravo stanje društva itd.”

Stoga su protiv njih podnesene kaznene prijave zbog sumnje na udruživanje za počinjenje kaznenog djela, zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju, zlouporabu položaja i ovlasti, krivotvorenje službene ili poslovne isprave, utaju poreza ili carine, povredu obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga i drugo.

- Iz Zvečeva su godinama partneru priznavali da su im dužni, a zapravo su cijelo vrijeme gledali kako da dug otjeraju u zastaru. U isto vrijeme u svom su knjigovodstvu ta dugovanja isknjižavali kako bi imali dobru bilancu i prikazivali se kao stabilna tvrtka - rekla nam je osoba upućena u ovaj slučaj, a koja želi ostati anonimna.

Tajnost postupka

Kaznena prijava podnesena je pri Županijskom državnom odvjetništvu u Slavonskom Brodu od kojeg smo zatražili odgovor o stanju tog spisa, međutim iz DORH-a su se pozvali na tajnost postupka.

“U odnosu na kaznenu prijavu odgovaramo da su izvidi u tijeku, a o pojedinostima ne možemo zbog zakonske odredbe o tajnosti izvida”, stoji, između ostalog, u odgovoru kojeg nam je poslala Mirela Šmital, županijska državna odvjetnica u Slavonskom Brodu.

Poslovni odnos Afrotropic Cocoe i Zvečeva počeo je prije nego što je Pucar uopće došao raditi u Zvečevo, no s obzirom na to da je bio na čelu tvrtke u vrijeme koje Afrikanci drže inkriminiranim, njegovo ime također je u prijavi. Od Zvečeva smo zatražili očitovanje, no unatoč obećanju do zaključenja ovog teksta odgovor nismo dobili.

Alvir: To su čiste insinuacije. Očekujem demanti DORH-a

"Ne znam oko čega se diže prašina. Mislim da su to insinuacije i podmetanja da gospodin Pucar ne bi bio na čelu Podravke. Može baba Mande napisati kaznenu prijavu protiv bilo koga. Tu nema ničega i očekujem da DORH u najskorije vrijeme uputi demanti. Mi imamo građanske parnice, neke sporove za potraživanje, ali ovo s kaznenom prijavom nečija je proizvoljna konstrukcija. Bili su iz DORH-a, uzeli su dokumente iz kojih je vidljivo da tu nema nikakva temelja. Nisam znao da smo kriminalci. Ovo zaista nema smisla. Ja sam u životu prekršajno kažnjen za brzu vožnju. Meni je, kao većinskom vlasniku Zvečeva, najmanje u interesu raditi bilo što protiv zakona. Ni Pucar, a ni bilo tko drugi u Zvečevu nije činio kaznena djela”, rekao nam je Zdravko Alvir, većinski vlasnik i predsjednik Uprave Zvečeva. Uprava Zvečeva je pak poslala službeni dopis u kojem tvrdi: “Kaznena prijava protiv gospodina Pucara obična je insinuacija koja je pomno planirana u vrijeme izbora predsjednika Uprave Podravka i ništa drugo. U ovom trenutku ne raspolažemo informacijom tko je podnio prijavu te možemo samo spekulirati oko toga. Odgovorno tvrdimo da je poslovanje Zvečeva u skladu sa svim pozitivnim zakonskim propisima Republike Hrvatske te nema osnove za bilo čiji kazneni progon”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. travanj 2024 04:40