PRKOS DRŽAVI

Agencija: Kazna za HT je premalena. HT: Sada ste prekoračili ovlasti

 Goran Mehkek/CROPIX

ZAGREB - Još jedna kazna stigla je Hrvatskom Telekomu, odnosno Upravi tvrtke, a riječ je o presudi Prekršajnog suda koji je telefonskog operatera kaznio s 40.000 kuna zbog teške povrede Zakona o elektroničkim komunikacijama.

Odbili dati dokumente

Prema priopćenju Hrvatske agencije za poštu i elektroničke komunikacije (HAKOM), HT je toj agenciji odbio dati na uvid dokumentaciju u kojoj se nalaze interni podaci i parametri o računanju troškova kapitala. Drugim riječima, HT je prikrio informacije potrebne HAKOM-u, akreditiranom regulatornom tijelu u tom sektoru. HT tvrdi da je Agencija prekoračila ovlasti i prekršila Ustav.

- HAKOM komentira nepravomoćnu presudu na koju ćemo uložiti žalbu - navode u HT-u i dodaju da su dokumente HAKOM- predali prije početka postupka.

Ponašanje Agencije

Napominju da je HAKOM-ov navod kako je kazna premala u usporedbi s težinom prekršaja “najšokantniji dio priopćenja”.

- Smatramo da je HAKOM prekoračio ovlasti i pokušao izvršiti pritisak na sud koji će odlučivati u povodu žalbe - poručili su. U HT-u, neslužbeno doznajemo, smatraju da u HAKOM-ovu ponašanju ima elemenata za kaznenu prijavu.

Predviđena kazna i do milijun kuna

Iako je prema Zakonu o elektroničkim komunikacijama za takvo djelo, prikrivanje informacija regulatornom tijelu, predviđena kazna do milijun kuna, sud je HT odlučio kazniti minimalnom kaznom. Za kaznu se može reći da je gotovo simbolična. U HAKOM-u smatraju da je to neprimjereno niska kazna i zbog toga će se na sudsku odluku najvjerojatnije žaliti.

Objašnjavaju da je riječ o teškom slučaju kršenja spomenutog zakona.

Podsjetimo, Upravi HT-a prošli je tjedan stigla i kazna od 76.770 kuna zbog dampinških cijena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 13:34