STABILNI IZGLEDI

AGENCIJA S&P POTVRDILA KREDITNI REJTING HRVATSKE 'Ali pazite, javni dug će još porasti'

zagreb, 160404banka placanje novac ilustracijakreditkamatesalterfoto: hrvoje dominic-desk-
 CROPIX

Agencija Standard & Poor’s potvrdila je u petak poslijepodne dosadašnji dugoročni kreditni rejting Hrvatske “BB/B”, kao i kratkoročni rejting ‘B’, uz zadržane stabilne izglede. “Gospodarska recesija u Hvatskoj će se nastaviti i u ovoj godini, što znači da će javni dug nastaviti rasti, a to podupire naše gledište da su katkoročne koristi od ulaska u Europsku uniju ostali ograničeni.

Međutim, vanjske okolnosti su stabilne i očekujemo kako će se uspješno provesti fiskalna konsolidacija u okviru Procedure prekomjernog deficita Europske komisije. Stabilni izgledi reflektiraju, pak, ravnotežni rizik između očekivanih srednjoročnih investicija temljenih na ulasku u Europsku uniju i stagnantnih reformskih napora u Hrvatskoj’, navodi se u izvješću S&P. Ta agencija prognozira kako će hrvatsko gospodarstvo ove godine potonuti za daljnjih 0,9 posto, što će značiti šestogodišnju recesiju - najdužu u Europi od početka krize 2008.

Nadalje se navodi kako je potvrđeni rejting (koji se nalazi u podinvesticijskom rangu i signalizira investitorima velike poteškoće u realiziranju investicija) rezultat činjenice da Vlada nije provela potrebne strukturne reforme koje bi mogle podići gospodarski rast, te da stoga postoji velika sumnja u dugoročnu stabilnost državnih financija.

‘Hrvatskoj nedostaje godpodarske konkurentnosti, a i dalje su prisutni rigidnosti na područjima cijena rada i potrošačkih i proizvodnih cijena što potkopava fleksibilnost radne snage. Međutim, i dalje su prisutne šanse vezane za ulazak Hrvatske u EU koje bi mogle polučiti povećanje konkurentnosti i produktivnosti’, stoji u analizi najstrože svjetske rejting agencije koja nam je u siječnju ove godine smanjila kreditni rejting. S&P za 2015. predviđa rast hrvatskog gospodarstva od 0,6 posto i rast od dva posto do 2017., temeljen na oporavku investicija. ‘Očekujemo da će novi regulatorni i zakonodavni okvir - poput Zakona o strateškim investicijama - i pristup fondovima Europske unije poduprijeti investicijske aktivnosti. Također prognoziramo kako će se u tom periodu domaća potrošnja oporaviti, kao i da će se popraviti trendovi u zapošljavanju’, tvrdi se u izvješču S&P.

Potom se zaključuje kao Procedura prekomjernog deficita negativno kratkoročno djeluje na gospodarski rast, ali jednako tako analitičari agencije prognoziraju kako će taj proces trajati duže nego što je predviđeno. Zbog toga se od hrvatske Vlade očekuje jača posvećenost provođenju strukturnih reformi, što bi trebalo rezultirati snažnijom devalvacijom, odnosno daljnjim smanjenjem cijene rada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 02:26