RESTRIKCIJE U ZDRAVSTVU

Agencija za lijekove: Bez recepta samo do kutije Plivadona

Ti se lijekovi troše u velikim količinama, a sadrže kodein, tvar koja stvara ovisnost

ZAGREB - Plivadon, Caffetin i Solpadein više ne spadaju među lijekove koji se mogu kupovati u neograničenim količinama bez recepta.

Za te medikamente za liječenje glavobolje i drugih umjerenih bolova Hrvatska agencija za lijekove i medicinske proizvode odnedavno je uvela ograničenja.

Naime, jedna će osoba u ljekarnama ubuduće moći kupiti količinu dostatnu samo za trodnevno liječenje. Razlog ove restrikcije je činjenica da se ti lijekovi troše u velikim količinama, a sadrže kodein, odnosno tvar koja stvara ovisnost kod pacijenata.

Umjerena bol

Drugim riječima indikacija za primjenu ovih lijekova odsad je ograničena samo na kratkotrajno liječenje akutne umjerene boli ako se ona ne smanjuje uz paracetamol, ibuprofen ili aspirin.

Nova upozorenja da se mogu uzimati samo tri dana uzastopno morat će biti istaknuta na kutijama Plivadona, Caffetina i Solpadeina, navode u Agenciji.

Njima se pacijenti također upozoravaju da se glavobolja koja traje više od tri dana, a liječi se spomenutim lijekova, može čak pogoršati.

Stručnjaci u posljednje vrijeme sve češće upozoravaju da i lijekovi koji se prodaju bez recepta imaju nuspojava, što pacijenti nerijetko zaboravljaju. Naime, ovo je nastavak “velikog pospremanja” odnosno uvođenja reda u prodaju i uporabu lijekova.

Popularne tablete

Da je riječ o popularnim lijekovima među stanovništvom, potvrđuje i podatak da se samo Plivadon i Caffetin prodaju u vrijednosti od tridesetak milijuna kuna godišnje.

Voltaren i Ketonal uz recept jer se koriste bez kriterija

Nedavno su pod receptni režim stavljeni i vrlo popularni Voltaren i Ketonal, lijekovi koji su se ranije mogli kupovati bez recepta, jer se utvrdilo da se koriste bez kriterija, a mogu izazvati opasno krvarenje u želucu. Drugim riječima, mnogi se iznenade kad više ne mogu kupiti spomenute lijekove ako nemaju recept liječnika, pa makar i privatni na kojem će pisati način doziranja i razdoblje u kojem će se koristiti, ali liječnici smatraju da je to put u učinkovitije i sigurnije liječenje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 20:50